Dicționare ale limbii române

9 definiții pentru revulsie

REVÚLSIE, revulsii, s. f. Iritație locală a pielii produsă de aplicarea unor substanțe cu scopul de a dirija sângele stagnat într-un organ sau într-o regiune inflamată a corpului. – Din fr. révulsion.
REVÚLSIE, revulsii, s. f. Metodă de tratament care constă în aplicarea pe piele a unor substanțe care provoacă deplasarea spre piele a sângelui stagnat într-un organ sau într-o regiune inflamată a corpului. – Din fr. révulsion.
REVÚLSIE, revulsii, s. f. Iritație locală a pielii, provocată în scopul de a face să înceteze o sțare de congestie sau o inflamație existentă în altă parte a corpului sau să stimuleze sistemul nervos.
revúlsie (-si-e) s. f., art. revúlsia (-si-a), g.-d. art. revúlsiei; pl. revúlsii, art. revúlsiile (-si-i-)
revúlsie s. f. (sil. -si-e), art. revúlsia (sil. -si-a), g.-d. art. revúlsiei; pl. revúlsii, art. revúlsiile (sil. -si-i-)
REVÚLSIE s.f. Iritație locală a pielii, provocată pentru a stimula sistemul nervos sau pentru a face să înceteze o stare congestivă sau inflamatorie existentă în altă parte a corpului. [Gen. -iei, var. revulsiune s.f. / cf. fr. révulsion, lat. revulsio].
REVÚLSIE s. f. iritație locală a pielii, provocată pentru a stimula sistemul nervos sau pentru a face să înceteze o stare congestivă ori inflamatorie existentă în altă parte a corpului. (< fr. révulsion, lat. revulsio)
REVÚLSIE ~i f. Metodă de tratament care constă în iritarea locală a pielii cu scopul de a deplasa sângele stagnat într-un organ inflamat. [G.-D. revulsiei] /<fr. révulsion
*revulsiúne f. (lat. revúlsio, -ónis, zmulgere. V. convulsiune). Med. Iritațiune locală p. a trage sîngele din altă parte a corpuluĭ unde e o congestiune saŭ inflamațiune (de ex., a lua sînge, a pune vezicător saŭ cataplazme de muștar saŭ a unge cu tinctură de ĭod). Și -úlsie. V. derivațiune.

revulsie definitie

revulsie dex

Intrare: revulsie
revulsie substantiv feminin
  • silabisire: -si-e