Dicționare ale limbii române

11 definiții pentru reversibil

REVERSÍBIL, -Ă, reversibili, -e, adj. 1. Care poate reveni, care poate fi adus sau întors înapoi. ♦ (Jur.; despre bunuri) Care se întoarce în patrimoniul pesoanei care l-a înstrăinat. ♦ (Despre rente, pensii) Care, la moartea titularului, poate reveni altei persoane (îndreptățite). 2. (Fiz.; despre unele transformări) Care se poate produce în mod natural atât într-un sens, cât și în sens invers, trecând prin aceleași stări intermediare. ♦ (Chim.; despre reacții) În care compușii rezultați din combinarea unor substanțe pot să se recombine, formând din nou o anumită cantitate din substanțele inițiale. 3. (Mec.) Care poate acționa, care se poate mișca în două sensuri opuse. ◊ Plug reversibil = plug alcătuit din două trupițe simetrice, care poate răsturna brazda, la dus și la întors, în aceeași parte și care servește, în special, la arături pe coaste, pe deal. – Din fr. réversible.
REVERSÍBIL, -Ă, reversibili, -e, adj. 1. Care poate reveni, care poate fi adus sau întors înapoi. ♦ (Jur.; despre bunuri) Care urmează să revină, în anumite cazuri, în posesia fostului proprietar. ♦ (Despre rente, pensii) Care, la moartea titularului, trece asupra altei persoane (îndreptățite). 2. (Fiz.; despre unele transformări) Care se poate produce atât într-un sens, cât și în sens invers, fenomenul trecând succesiv prin aceleași stări, pentru a se întoarce la starea inițială. ♦ (Chim.; despre reacții) În care corpurile ce iau naștere din combinarea unor substanțe pot să se recombine, pentru a forma din nou o anumită cantitate din substanțele inițiale. 3. (Mec.) Care poate acționa, care se poate mișca în două sensuri opuse. ◊ Plug reversibil = plug alcătuit din două trupițe simetrice, care poate răsturna brazda, la dus și la întors, în aceeași parte și care servește, în special, la arături pe coaste, pe deal. – Din fr. réversible.
REVERSÍBIL, -Ă, reversibili, -e, adj. 1. Care poate reveni, care poate fi adus, întors înapoi. Timpul nu e reversibil. 2. (Jur.; despre bunuri de care proprietarul a dispus în favoarea altei persoane) Care urmează să se întoarcă, în anumite cazuri, în posesiunea fostului proprietar. ♦ (Despre rente, pensii) Care, la moartea titularului, trece asupra altei persoane. Ar fi dar cu dreptul ca țara noastră să facă ceva pentru el, votîndu-i pensie reversibilă, după moartea lui, văduvei. ALECSANDRI, S. 155. 3. (Fiz.; despre unele transformări) Care se poate produce și în sens invers, fenomenul trecînd succesiv prin aceleași stări, pentru a se întoarce la starea inițială. ♦ (Chim.; despre o reacție chimică) În care corpurile ce iau naștere din combinarea unor substanțe pot să se recombine pentru a forma din nou o anumită cantitate din acele substanțe inițiale. 4. (Mec.) Care poate acționa, care se poate mișca în două sensuri opuse. Laminor reversibil. ◊ Plug reversibil = plug care are o mișcare de dus și întors pe aceeași brazdă și care servește la arături pe coastă, pe fîșii înguste de teren sau la arături efectuate cu tracțiune cu cablu.
reversíbil adj. m., pl. reversíbili; f. reversíbilă, pl. reversíbile
reversíbil adj. m., pl. reversíbili; f. sg. reversíbilă, pl. reversíbile
Reversibil ≠ ireversibil
REVERSÍBIL, -Ă adj. 1. Care poate reveni, care se poate întoarce. 2. (Jur.; despre bunuri) Care urmează să revină la fostul proprietar. ♦ (Despre rente, pensii) Care, la moartea titularului, poate trece asupra altei persoane. 3. (Despre fenomene, reacții) Care se poate mișca în două sensuri opuse. 4. (Gram.; despre propoziții) Care nu-și modifică înțelesul când se schimbă diateza verbului. [Cf. fr. réversible].
REVERSÍBIL, -Ă adj. 1. care poate reveni la starea inițială. 2. (jur.; despre bunuri) care urmează să revină la fostul proprietar. ◊ (despre rente, pensii) care, la moartea titularului, poate trece asupra altei persoane. 3. (despre fenomene, reacții) care se poate mișca în două sensuri opuse. 4. (despre propoziții) care nu-și modifică înțelesul când se schimbă diateza verbului. (< fr. réversible)
REVERSÍBIL ~ă (~i, ~e) 1) Care poate reveni la starea inițială; în stare să revină la loc. 2) jur. (despre un bun) Care se întoarce în posesia fostului proprietar. 3) (despre rente, pensii etc.) Care la moartea titularului poate trece asupra altei persoane. 4) (despre unele procese fizice, chimice etc.) Care se poate produce succesiv în sensuri diferite. 5) tehn. Care poate acționa în două sensuri opuse. Plug ~. /<fr. réversible
reversibil a. Jur. se zice de bunurile ce trebue întoarse proprietarului sau moștenitorilor.
*reversíbil, -ă adj. (fr. réversible, d. lat. revértere, -érsum, a întoarce). Jur. Care se poate întoarce la fostu proprietar care a hotărît saŭ care se poate vărsa asupra moștenitorilor (cum eraŭ fiefurile care, la moartea vasaluluĭ mort fără moștenitorĭ, reveneaŭ la senior saŭ cum îs pensiunile care se varsă asupra copiilor).

reversibil definitie

reversibil dex

Intrare: reversibil
reversibil adjectiv