Dicționare ale limbii române

10 definiții pentru reverberație

REVERBERÁȚIE, reverberații, s. f. 1. Persistență a unui sunet într-o încăpere închisă, datorită reflexiei, după ce sursa sonoră și-a încetat emisia. ◊ Reverberație artificială = prelucrare electroacustică a semnalelor sonore în scopul obținerii unor condiții optime de audiție în sălile de spectacole, în studiouri etc. 2. Reflexie a luminii. 3. Reflexie repetată a căldurii pe pereții unui focar sau ai unui cuptor special. ◊ Cuptor cu reverberație = cuptor de topit, cu acoperișul boltit, căptușit cu cărămidă refractară, în care încălzirea materialului se face prin contactul cu gazele de ardere și prin radierea căldurii din acoperiș. – Din fr. réverbération.
REVERBERÁȚIE, reverberații, s. f. 1. Persistență a unui sunet într-o încăpere închisă, datorită reflexiei, după ce izvorul sonor a încetat să mai emită unde. ◊ Reverberație artificială = realizare cu mijloace acustice, electromagnetice, electromecanice sau electrice a unor efecte asemănătoare celor determinate de reverberația (1) naturală. 2. Reflexie a luminii. 3. Reflexie repetată a căldurii pe pereții unui focar sau ai unui cuptor special. ◊ Cuptor cu reverberație = cuptor cu acoperișul boltit, căptușit cu cărămidă refractară, în care încălzirea materialului se face prin contactul cu gazele de ardere și prin radiere din acoperișul boltit. – Din fr. réverbération.
REVERBERÁȚIE, reverberații, s. f. 1. Persistența, datorită reflexiei pe pereți, a unui sunet într-o încăpere închisă, după ce izvorul sonor a încetat să mai emită unde. ♦ Reflexie a luminii. Ascultam cum cîntă vîntul toamnei, cum trosnesc lozbele de fag în soba de faianță cu reverberații ca zăpada Ceahlăului. I. BOTEZ, ȘC. 98. 2. (Tehn.) Reflexia repetată a căldurii pe pereții unui focar sau ai unui cuptor special. ◊ Cuptor cu reverberație = cuptor cu acoperișul boltit, căptușit cu cărămidă refractară, în care încălzirea materialului se face prin contactul cu gazele de ardere și prin radiere din acoperișul boltit.
reverberáție (-ți-e) s. f., art. reverberáția (-ți-a), g.-d. art. reverberáției; pl. reverberáții, art. reverberáțiile (-ți-i-)
reverberáție s. f. (sil. -ți-e), art. reverberáția (sil. -ți-a), g.-d. art. reverberáției; pl. reverberáții, art. reverberáțiile (sil. -ți-i-)
REVERBERÁȚIE s.f. 1. Persistență, datorită reflexiei pe pereți, a unui sunet într-o încăpere închisă după ce sursa sonoră nu mai emite unde. 2. Reflexie a luminii sau a căldurii; strălucire, scânteiere. ◊ Cuptor cu reverberație = cuptor de topit cu acoperișul boltit și căptușit cu cărămidă refractară, în care încălzirea materialului se face prin contactul cu gazele de ardere și prin radierea căldurii din acoperiș. [Gen- -iei, var. reverberațiune s.f. / < fr. réverbération].
REVERBERÁȚIE s. f. 1. reflexie a luminii sau a căldurii. 2. (și fig.) persistență, datorită reflexiei pe pereți, a unui sunet într-o sală, după ce sursa sonoră nu mai emite unde. ♦ ~ artificială = realizare cu mijloace acustice, electromagnetice, electromecanice sau electrice a unor efecte asemănătoare celor produse de reverberația naturală. (< fr. réverbération)
REVERBERÁȚIE ~i f. 1) Fenomen de persistență a unui sunet într-o încăpere închisă, după ce sursa sonoră a încetat să-l mai producă. 2) Reflecție multiplă a luminii sau a căldurii. [G.-D. reverberației] /<fr. réverberation
reverberație (< fr. réverbération) (Fiz.), persistența, datorită reflexiei multiple pe pereți, tavan, mobilier etc., a unui sunet* într-o încăpere închisă, din momentul în care sursa sonoră și-a încetat emisia. Practic, r. se manifestă prin prelungirea mai mică sau mai mare a sunetelor după oprirea sursei emitente. Prin definiție, timpul (durata) T de r. este numărul de secunde în care energia sonoră a scăzut la o milionime din valoarea ei inițială, ceea ce înseamnă de 60 dB (v. bel) a intensității (1) sunetului din momentul încetării emisiei lui T. Este direct proporțional cu volumul sălii și invers proporțional cu absorbția sonoră a interiorului. Pentru fiecare încăpere închisă există un T optim, în raport cu destinația ei. T. de r. se poate calcula cu formulele lui W.C. Sabine sau ale lui S.P. Alekseev. Pentru câteva săli existente, măsurătorile au arătat T optim din tabelă: Teatrul Eastman (S.U.A.): numărul scaunelor: 3.340; volum (m3): 22.400; timpul de reverberație: măsurat în sala goală: 4,0 s și măsurat în sala plină: 2,08 s, timpul optim: 2,1 s; Sala Palatului (București): numărul scaunelor: 3.150; volum (m3): 30.000; timpul de reverberație: măsurat în sala goală: 1,8 s, timpul optim: variabil după necesitate; Sala coloanelor (Moscova): numărul scaunelor: 1.600; volum (m3): 12.570; timpul de reverberație: măsurat în sala goală: 3,55 s și măsurat în sala plină: 1,57 s, timpul optim: 1,9 s;Gewandhaus (Leipzig): numărul scaunelor: 1.500; volum (m3): 11.350; timpul de reverberație: măsurat în sala goală: 3,6 s și măsurat în sala plină: 2,3 s, timpul optim: 1,9 s; Camera Comunelor (Londra): numărul scaunelor: 570; volum (m3): 3.600; timpul de reverberație: măsurat în sala goală: 3,3 s și măsurat în sala plină: 1,5 s, timpul optim: 1,5 s; Sala mică a Conservatorului (Moscova): numărul scaunelor: 550; volum (m3): 2.550; timpul de reverberație: măsurat în sala goală: 3,46 s și măsurat în sala plină: 1,3 s, timpul optim: 1,5 s.
REVERBERÁȚIE (< fr.) s. f. (FIZ.) Persistență a unui sunet într-o încăpere după ce sursa sonoră și-a încetat emisia, datorită reflecțiilor multiple ale sunetului pe pereți sau pe alte obiecte, înainte ca intensitatea lui să se anuleze în urma absorbției. O durată scurtă de r. face ca sunetele să pară seci și fără sonoritate, iar o durată prea lungă de r. face ca vorbele și melodiile să fie neinteligibile. Pentru diferitele feluri de săli (de teatru, de operă, concert, curs etc.) există o anumită durată de r. optimă. R. constituie una dintre problemele importante pentru acustica unei săli. ◊ R. artificială = prelucrare electroacustică a semnalelor sonore, cu ajutorul unui reverberator, în scopul obținerii unor condiții optime de audiție în sălile de spectacole, în studiourile de televiziune, de radiodifuziune etc.

reverberație definitie

reverberație dex

Intrare: reverberație
reverberație substantiv feminin
  • silabisire: -ți-e