Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

13 defini╚Ťii pentru revelat

REVEL├ü, revelez, vb. I. Tranz. ╚Öi refl. A (se) face cunoscut, ╚Ötiut; a (se) dezv─âlui; a (se) dest─âinui. ÔÖŽ Tranz. A face vizibil─â o imagine fotografic─â latent─â prin developare. ÔÇô Din fr. r├ęv├ęler, lat. revelare.
REVEL├ü, revelez, vb. I. Tranz. ╚Öi refl. A (se) face cunoscut, ╚Ötiut; a (se) dezv─âlui; a (se) dest─âinui. ÔÖŽ Tranz. A face vizibil─â o imagine fotografic─â lateral─â, a developa un rolfilm. ÔÇô Din fr. r├ęv├ęler, lat. revelare.
REVEL├ü, revelez, vb. I. Tranz. 1. A face cunoscut, a dezv─âlui, a descoperi; a dest─âinui. O ├«mprejurare nea╚Öteptat─â revel─â prietenilor pe t├«n─ârul poet ╚Öi-l f─âcu s─â debuteze mai cur├«nd dec├«t se a╚Ötepta el ├«nsu╚Öi. C─éLINESCU, E. 96. Creang─â revelase ├«n vorbirea poporului ╚Öi ├«n tezaurul lui de ziceri tipice o bogat─â v├«n─â a humorului ╚Öi un larg c├«mp de mijloace ale caracteriz─ârii literare. VIANU, A. P. 170. Emo╚Ťiunile reveleaz─â natura esen╚Ťial─â a individului. GHEREA, ST. CR. III 211. ÔŚŐ Refl. pas. Prestigiul lui, viu ├«nc─â, se revelase ├«nainte de a-l cunoa╚Öte. M. I. CARAGIALE, C. 144. 2. A developa (un film).
revelá (a ~) (a dezvălui, a developa) vb., ind. prez. 3 reveleáză
revel├í vb., ind. prez. 1 sg. revel├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. revele├íz─â
REVELÁ vb. 1. v. sesiza. 2. v. destăinui. 3. v. descoperi. 4. v. apărea.
REVEL├ü vb. I. 1. tr., refl. A (se) dezv─âlui, a (se) dest─âinui; a (se) descoperi. ÔÖŽ (├Än credin╚Ťele mistice) A face cunoscut prin inspira╚Ťie divin─â. 2. tr. A developa un film. [< fr. r├ęv├ęler, cf. lat. revelare].
REVEL├ü vb. I. tr., refl. a (se) face cunoscut, a (se) dezv─âlui, a (se) dest─âinui. II. tr. a developa un film. (< fr. r├ęv├ęler, lat. revelare)
REVELÁ, revelez, vb. I. 1. Tr. și refl. A (se) dezvălui, a (se) face cunoscut. 2. Tr. A developa un film fotografic.
A REVEL├ü ~├ęz tranz. 1) A face cunoscut; a dezv─âlui. 2) (pelicule fotografice) A trata cu revelator; a developa. /<fr. r├ęv├ęler, lat. revelare
revel├á v. 1. a face cunoscut ceeace era ascuns; 2. se zice ├«n special de inspira╚Ťiunea prin care D-zeu face cunoscut ceva; 3. a ie╚Öi la lumin─â: cruzimea lui Nerone se revel─â de timpuriu.
*rev├ęl ╚Öi -├ęz, a -├í v. tr. (lat. rev├ęlo, -├íre, d. velum, v─âl). Descoper, dest─â─şnu─şesc. Ar─ât pin inspira╚Ťiune, vorbind de Dumneze┼ş fa╚Ť─â de oamen─ş. Denot, indic, ar─ât, tradez: carte care reveleaz─â un mare talent, cruzimea lu─ş Nerone sÔÇÖa revelat de timpuri┼ş. Fac s─â apar─â imaginea cufund├«nd placa fotografic─â ├«n lichid revelator: a revela un cli╚Öe┼ş. V. relev.
REVELA vb. 1. a ar─âta, a dezv─âlui, a releva, a sesiza. (A ~ conducerii dificult─â╚Ťile ├«nt├«mpinate.) 2. a declara, a dest─âinui, a dezv─âlui, a divulga, a ├«mp─ârt─â╚Öi, a ├«ncredin╚Ťa, a m─ârturisi, a spovedi, a spune, (livr.) a confia, (├«nv. ╚Öi pop.) a dezveli, (reg.) a deveghea, (├«nv.) a propov─âdui. (├Äi ~ dragostea lui.) 3. a descoperi, a dezv─âlui, (livr.) a decela. (A ~ un lucru necunoscut.) 4. a ap─ârea, a se ar─âta, a se ivi, a se ├«nf─â╚Ťi╚Öa, (├«nv. ╚Öi pop.) a se dezveli. (C├«mpia se ~ ├«n toat─â splendoarea ei.)

Revelat dex online | sinonim

Revelat definitie

Intrare: revelat
revelat participiu
Intrare: revela
revela verb grupa I conjugarea a II-a