Dicționare ale limbii române

2 intrări

16 definiții pentru retractat

RETRACTÁ, retractez, vb. I. 1. Tranz. A retrage o afirmație, un cuvânt etc., a reveni asupra celor spuse, a se dezice; a se lepăda de o faptă, de o atitudine din trecut. 2. Refl. (Despre unele organe, țesuturi etc., rar, despre ființe) A se strânge, a se zgârci, a se contracta. ♦ (Despre materiale) A-și micșora volumul. – Din fr. rétracter.
RETRACTÁ, retractez, vb. I. 1. Tranz. A reveni asupra celor afirmate înainte (recunoscându-și greșeala), a retrage cele spuse; a se lepăda de o faptă, de o atitudine din trecut. 2. Refl. (Despre mușchi, tegumente, tendoane etc., rar, despre ființe) A se strânge, a se zgârci, a se contracta. ♦ (Despre materiale) A-și micșora volumul. – Din fr. rétracter.
RETRACTÁ, retractez, vb. I. 1. Tranz. (Folosit și absolut) A reveni asupra celor afirmate înainte (recunoscîndu-și greșeala); a nu mai susține ceva, a retrage cele spuse; a se lepăda de o faptă, de o atitudine din trecut. Ei, atunci, poftim, retractez. CAMIL PETRESCU, U. N. 89. 2. Refl. (Despre mușchi, tegumente, tendoane etc., rar despre ființe) A se strînge, a se zgîrci, a se contracta. (Fig.) De cum simțea curiozitatea sau indiscreția, consilierul se închidea în armura țepoasă a ariciului, se retracta, se retrăgea în spirala de var, în coaja protectoare a melcului. EFTIMIU, N. 49. ♦ (Despre materiale) A-și micșora volumul; a se contracta.
retractá (a ~) (re-trac-) vb., ind. prez. 3 retracteáză
retractá vb. (sil. -trac-), ind. prez. 1 sg. retractéz, 3 sg. și pl. retracteáză
RETRACTÁ vb. 1. (fig.) a retrage. (~ cele spuse.) 2. a dezice, a nega, a tăgădui. (A ~ tot ceea ce spusese.) 3. v. contracta.
RETRACTÁT adj. v. contractat.
A se retracta ≠ a se dilata
RETRACTÁ vb. I. tr. A retrage (o afirmație, un cuvânt etc.); a se lepăda de o faptă, de o atitudine. ♦ refl. (Despre mușchi, tegumente etc.) A se strânge, a se zgârci. ♦ (Despre corpuri) A se contracta. [< fr. rétracter, cf. lat. retractum < retrahere – a retrage].
RETRACTÁ vb. I. tr. a retrage (o afirmație, un cuvânt etc.). II. refl. (despre mușchi, țesuturi) a se zbârci. ◊ (despre materiale) a se contracta. (< fr. rétracter)
A RETRACTÁ ~éz tranz. (opinii împărtășite anterior) A înceta de a mai susține, ca nefiind drept; a retrage. /<fr. rétracter, lat. retractare
A SE RETRACTÁ se ~eáză intranz. (despre țesuturi și organe) A se mișca înapoi, micșorându-și mărimea; a se retrage în interior; a se contracta. /<fr. rétracter, lat. retractare
retractà v. a retrage părerea anterioară, cele zise sau scrise.
*retractéz v. tr. (lat. re-tractare, d. re-tráhere, -tractum, a retrage; fr. rétracter. V. con-tractez, trag, tratez). Trag înapoĭ: melcu îșĭ poate retracta coarnele, pisica îșĭ poate retracta unghiile. Fig. Retrag ceĭa ce am zis orĭ scris, mă reprob singur saŭ cer scuze: calomniatoru șĭ-a retractat calomniile. V. refl. Îmĭ retrag vorbele.
RETRACTA vb. 1. (fig.) a retrage. (~ cele spuse.) 2. a dezice, a nega, a tăgădui. (A ~ tot ceea ce spusese.) 3. a (se) contracta, a (se) strînge, a (se) zgîrci. (Un țesut care se ~.)
RETRACTAT adj. contractat, strîns, zgîrcit. (Țesut ~.)

Retractat dex online | sinonim

Retractat definitie

Intrare: retracta
retracta verb grupa I conjugarea a II-a
  • silabisire: -trac-
Intrare: retractat
retractat