Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

23 defini╚Ťii pentru retractare

RETRACT├ü, retractez, vb. I. 1. Tranz. A retrage o afirma╚Ťie, un cuv├ónt etc., a reveni asupra celor spuse, a se dezice; a se lep─âda de o fapt─â, de o atitudine din trecut. 2. Refl. (Despre unele organe, ╚Ťesuturi etc., rar, despre fiin╚Ťe) A se str├ónge, a se zg├órci, a se contracta. ÔÖŽ (Despre materiale) A-╚Öi mic╚Öora volumul. ÔÇô Din fr. r├ętracter.
RETRACT├üRE, retract─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a (se) retracta ╚Öi rezultatul ei. ÔÇô V. retracta.
RETRACT├ü, retractez, vb. I. 1. Tranz. A reveni asupra celor afirmate ├«nainte (recunosc├óndu-╚Öi gre╚Öeala), a retrage cele spuse; a se lep─âda de o fapt─â, de o atitudine din trecut. 2. Refl. (Despre mu╚Öchi, tegumente, tendoane etc., rar, despre fiin╚Ťe) A se str├ónge, a se zg├órci, a se contracta. ÔÖŽ (Despre materiale) A-╚Öi mic╚Öora volumul. ÔÇô Din fr. r├ętracter.
RETRACT├üRE, retract─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a (se) retracta ╚Öi rezultatul ei. ÔÇô V. retracta.
RETRACT├ü, retractez, vb. I. 1. Tranz. (Folosit ╚Öi absolut) A reveni asupra celor afirmate ├«nainte (recunosc├«ndu-╚Öi gre╚Öeala); a nu mai sus╚Ťine ceva, a retrage cele spuse; a se lep─âda de o fapt─â, de o atitudine din trecut. Ei, atunci, poftim, retractez. CAMIL PETRESCU, U. N. 89. 2. Refl. (Despre mu╚Öchi, tegumente, tendoane etc., rar despre fiin╚Ťe) A se str├«nge, a se zg├«rci, a se contracta. (Fig.) De cum sim╚Ťea curiozitatea sau indiscre╚Ťia, consilierul se ├«nchidea ├«n armura ╚Ťepoas─â a ariciului, se retracta, se retr─âgea ├«n spirala de var, ├«n coaja protectoare a melcului. EFTIMIU, N. 49. ÔÖŽ (Despre materiale) A-╚Öi mic╚Öora volumul; a se contracta.
RETRACT├üRE, retract─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a (se) retracta ╚Öi rezultatul ei.
retractá (a ~) (re-trac-) vb., ind. prez. 3 retracteáză
retractáre (re-trac-) s. f., g.-d. art. retractắrii; pl. retractắri
retract├í vb. (sil. -trac-), ind. prez. 1 sg. retract├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. retracte├íz─â
retractáre s. f. (sil. -trac-), g.-d. art. retractării; pl. retractări
RETRACTÁ vb. 1. (fig.) a retrage. (~ cele spuse.) 2. a dezice, a nega, a tăgădui. (A ~ tot ceea ce spusese.) 3. v. contracta.
RETRACTÁRE s. (rar) palinodie. (~ celor spuse.)
A se retracta Ôëá a se dilata
RETRACT├ü vb. I. tr. A retrage (o afirma╚Ťie, un cuv├ónt etc.); a se lep─âda de o fapt─â, de o atitudine. ÔÖŽ refl. (Despre mu╚Öchi, tegumente etc.) A se str├ónge, a se zg├órci. ÔÖŽ (Despre corpuri) A se contracta. [< fr. r├ętracter, cf. lat. retractum < retrahere ÔÇô a retrage].
RETRACT├üRE s.f. Ac╚Ťiunea de a (se) retracta ╚Öi rezultatul ei. [< retracta].
RETRACT├ü vb. I. tr. a retrage (o afirma╚Ťie, un cuv├ónt etc.). II. refl. (despre mu╚Öchi, ╚Ťesuturi) a se zb├órci. ÔŚŐ (despre materiale) a se contracta. (< fr. r├ętracter)
A RETRACT├ü ~├ęz tranz. (opinii ├«mp─ârt─â╚Öite anterior) A ├«nceta de a mai sus╚Ťine, ca nefiind drept; a retrage. /<fr. r├ętracter, lat. retractare
A SE RETRACT├ü se ~e├íz─â intranz. (despre ╚Ťesuturi ╚Öi organe) A se mi╚Öca ├«napoi, mic╚Öor├óndu-╚Öi m─ârimea; a se retrage ├«n interior; a se contracta. /<fr. r├ętracter, lat. retractare
retractà v. a retrage părerea anterioară, cele zise sau scrise.
*retracta╚Ťi├║ne f. (lat. retractatio, -├│nis). Ac╚Ťiunea de a retracta. H├«rtie pe care e exprimat─â o retracta╚Ťiune a vorbelor. ÔÇô ╚śi -├í╚Ťie, dar ob. -├íre.
*retract├ęz v. tr. (lat. re-tractare, d. re-tr├íhere, -tractum, a retrage; fr. r├ętracter. V. con-tractez, trag, tratez). Trag ├«napo─ş: melcu ├«╚Ö─ş poate retracta coarnele, pisica ├«╚Ö─ş poate retracta unghiile. Fig. Retrag ce─şa ce am zis or─ş scris, m─â reprob singur sa┼ş cer scuze: calomniatoru ╚Ö─ş-a retractat calomniile. V. refl. ├Äm─ş retrag vorbele.
RETRACTA vb. 1. (fig.) a retrage. (~ cele spuse.) 2. a dezice, a nega, a t─âg─âdui. (A ~ tot ceea ce spusese.) 3. a (se) contracta, a (se) str├«nge, a (se) zg├«rci. (Un ╚Ťesut care se ~.)
RETRACTARE s. (rar) palinodie. (~ celor spuse.)

Retractare dex online | sinonim

Retractare definitie

Intrare: retracta
retracta verb grupa I conjugarea a II-a
  • silabisire: -trac-
Intrare: retractare
retractare substantiv feminin
  • silabisire: -trac-