Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

16 defini╚Ťii pentru reten╚Ťie

RET├ëN╚ÜIE, reten╚Ťii, s. f. 1. Oprire, re╚Ťinere. (Jur.) Drept de reten╚Ťie = drept pe care ├«l are creditorul de a p─âstra un gaj p├ón─â la achitarea complet─â a datoriei de c─âtre debitor. 2. Acumulare a apei pe calea unui curs de ap─â, ├«n bazine special amenajate. 3. Re╚Ťinere ├«n cavit─â╚Ťile organismului sau ├«n ╚Ťesutul intersti╚Ťial al lichidelor ori gazelor care ├«n mod obi╚Önuit sunt eliminate. 4. (Chim.) Proprietate a unor substan╚Ťe de a ├«ncetini evaporarea solventului cu care au fost amestecate omogen. [Var.: reten╚Ťi├║ne s. f.] ÔÇô Din fr. r├ętention, lat. retentio, -onis.
RETEN╚ÜI├ÜNE s. f. v. reten╚Ťie.
RET├ëN╚ÜIE, reten╚Ťii, s. f. 1. Oprire, re╚Ťinere. ÔŚŐ (Jur.) Drept de reten╚Ťie = drept pe care ├«l are creditorul de a p─âstra un gaj p├ón─â la achitarea complet─â a datoriei de c─âtre debitor. 2. Acumulare a apei pe calea unui curs de ap─â, ├«n bazine special amenajate. 3. Re╚Ťinere ╚Öi acumulare ├«n organism a unor substan╚Ťe (lichide sau gaze) care ├«n mod obi╚Önuit sunt eliminate prin orificiile naturale. 4. (Chim.) Proprietate a unor substan╚Ťe de a ├«ncetini evaporarea solventului cu care au fost amestecate omogen. [Var.: reten╚Ťi├║ne s. f.] ÔÇô Din fr. r├ętention, lat. retentio, -onis.
RETEN╚ÜI├ÜNE s. f. v. reten╚Ťie.
RET├ëN╚ÜIE, reten╚Ťii, s. f. 1. Oprire, re╚Ťinere. ÔŚŐ (Jur.) Drept de reten╚Ťie = drept acordat unei persoane (obligat─â s─â restituie cuiva ceva) de a p─âstra un lucru, p├«n─â i se achit─â ce i se datoreaz─â. 2. (Med.) Func╚Ťionare defectuoas─â a unor glande cu secre╚Ťie extern─â, care are drept rezultat dificultatea sau imposibilitatea elimin─ârii materiilor de excre╚Ťie; dificultatea de a elimina aceste materii. 3. (Chim.) Proprietate a unor substan╚Ťe pastoase de a ├«ncetini evaporarea solventului cu care au fost amestecate omogen. ÔÇô Variant─â: reten╚Ťi├║ne (BABE╚ś, O. A. I 447) s. f.
RETEN╚ÜI├ÜNE s. f. v. reten╚Ťie.
ret├ęn╚Ťie (-╚Ťi-e) s. f., art. ret├ęn╚Ťia (-╚Ťi-a), g.-d. art. ret├ęn╚Ťiei; pl. ret├ęn╚Ťii, art. ret├ęn╚Ťiile (-╚Ťi-i-)
ret├ęn╚Ťie s. f. (sil. -╚Ťi-e), art. ret├ęn╚Ťia (sil. -╚Ťi-a), g.-d. art. ret├ęn╚Ťiei; pl. ret├ęn╚Ťii, art. ret├ęn╚Ťiite (sil. -╚Ťi-i-)
RET├ëN╚ÜIE s. 1. (MED.) (reg.) z─âpreal─â. (~ urinar─â.) 2. (TEHN.) re╚Ťinere. (Baraje de ~.)
RET├ëN╚ÜIE s. v. oprire, re╚Ťinere.
RET├ëN╚ÜIE s.f. 1. Re╚Ťinere, oprire. ÔÖŽ (Jur.) Drept de reten╚Ťie = drept pe care ├«l are creditorul de a p─âstra un lucru al debitorului p├ón─â c├ónd acesta va achita ├«ntreaga datorie. 2. Imposibilitate de a se elimina un produs biologic; defect de func╚Ťionare a unor glande cu secre╚Ťie intern─â, const├ónd ├«n dificultatea sau ├«n imposibilitatea de a elimina materiile lor de excre╚Ťie. 3. Proprietate a unor substan╚Ťe de a ├«ncetini evaporarea solventului cu care au fost amestecate omogen. 4. (Constr.) Creare a unor bazine de acumulare pe cursul unei ape prin ├«n─âl╚Ťarea nivelului acesteia cu ajutorul unor construc╚Ťii speciale; re╚Ťinere a apei ├«n astfel de bazine. [Gen. -iei, var. reten╚Ťiune s.f. / cf. fr. r├ętention, lat. retentio].
RETEN╚ÜI├ÜNE s.f. v. reten╚Ťie.
RET├ëN╚Ü├ŹE s. f. 1. re╚Ťinere, oprire. ÔŚŐ re╚Ťinere ╚Öi p─âstrare ├«n gaj de c─âtre creditor a unui lucru al debitorului p├ón─â c├ónd acesta va achita ├«ntreaga datorie. ÔŚŐ (fig.) st─âp├ónire, ├«nfr├ónare. 2. re╚Ťinere ╚Öi acumulare ├«n organism a unor produse biologice datorit─â func╚Ťion─ârii defectuoase a unor glande cu secre╚Ťie extern─â. 3. proprietate a unor substan╚Ťe de a ├«ncetini evaporarea solventului cu care au fost amestecate omogen. 4. creare a unor bazine de acumulare pe cursul unei ape prin ├«n─âl╚Ťarea nivelului acesteia cu ajutorul unor construc╚Ťii speciale. (< fr. r├ętention, lat. retentio)
RET├ëN╚ÜIE ~i f. 1) ├Äntrerupere a unei ac╚Ťiuni; oprire; re╚Ťinere. ÔŚŐ Drept de ~ drept pe care ├«l are creditorul de a p─âstra z─âlogul luat de la debitor, p├ón─â c├ónd acesta va achita ├«ntreaga datorie. 2) Re╚Ťinere ╚Öi acumulare ├«n organism a unor substan╚Ťe (lichide, gaze) care sunt eliminate ├«n mod obi╚Önuit. 3) Acumulare a unui curs de ap─â ├«n bazine amenajate, pentru a evita pagubele. Baraj de ~. 4) chim. Proprietate a unor substan╚Ťe de a ├«ncetini evaporarea solventului cu care au fost amestecate omogen. [G.-D. reten╚Ťiei; Sil. -╚Ťi-e] /<fr. r├ętention, lat. retentio, ~onis
reten╚Ťie s. v. OPRIRE. RE╚ÜINERE.
RETEN╚ÜIE s. 1. (MED.) (reg.) z─âpreal─â. (~ urinar─â.) 2. (TEHN.) re╚Ťinere. (Baraje de ~.)

Reten╚Ťie dex online | sinonim

Reten╚Ťie definitie

Intrare: reten╚Ťie
reten╚Ťie
reten╚Ťiune