Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

14 defini╚Ťii pentru resurs─â

RES├ÜRS─é, resurse, s. f. 1. Rezerv─â sau surs─â de mijloace susceptibile de a fi valorificate la un moment dat. ÔŚŐ Resurse naturale = totalitatea z─âc─âmintelor de minerale ╚Öi de minereuri, a terenurilor cultivabile ╚Öi utilizabile, a apelor ╚Öi a p─âdurilor de care dispune o ╚Ťar─â. Resurse de (for╚Ťe de) munc─â = totalitatea persoanelor care au v├órsta ╚Öi sunt capabile de munc─â, precum ╚Öi a persoanelor ├«n v├órst─â apte de munc─â, lucreaz─â. 2. Durat─â de timp ├«n ore de zbor admis─â pentru utilizarea normal─â a unui avion ├«ntre dou─â repara╚Ťii generale sau ├«ntre dou─â revizii. ÔÇô Din fr. ressource.
RES├ÜRS─é, resurse, s. f. 1. Rezerv─â sau surs─â de mijloace susceptibile de a fi valorificate ├«ntr-o ├«mprejurare dat─â. ÔŚŐ Resurse naturale = totalitatea z─âc─âmintelor de minerale ╚Öi de minereuri, a terenurilor cultivabile, a apelor ╚Öi a p─âdurilor de care dispune o ╚Ťar─â. Resurse de (for╚Ťe de) munc─â = totalitatea persoanelor care au v├órsta ╚Öi sunt capabile de munc─â, precum ╚Öi a persoanelor ├«n v├órst─â apte de munc─â, care pot fi sau sunt ocupate ├«ntr-o ramur─â a economiei. 2. Durat─â de timp ├«n ore de zbor admis─â pentru utilizarea normal─â a unui avion ├«ntre dou─â repara╚Ťii generale sau ├«ntre dou─â revizii. ÔÇô Din fr. ressource.
RES├ÜRS─é, resurse, s. f. (Mai ales la pl.) Rezerv─â sau surs─â de mijloace, posibilitate, mijloc (material sau spiritual) susceptibil de a fi valorificat ├«ntr-o ├«mprejurare dat─â; disponibil. Resursele unui popor chemat la via╚Ť─â prin revolu╚Ťie s├«nt nelimitate. CAMIL PETRESCU, O. II 620.
res├║rs─â s. f., g.-d. art. res├║rsei; pl. res├║rse
res├║rs─â s. f. surs─â
RESÚRSĂ s. (mai ales la pl.) v. fond.
RES├ÜRS─é s.f. 1. (Mai ales la pl.) Rezerve, surse de mijloace; posibilit─â╚Ťi. 2. Evolu╚Ťie de redresare a unui avion, efectuat─â dup─â un picaj pentru a reveni ├«n zbor orizontal. [< fr. ressource].
RES├ÜRS─é s. f. 1. (pl.) rezerv─â, (surs─â de) mijloace care pot fi valorificate la un moment dat; posibilitate. 2. evolu╚Ťie de redresare a unui avion efectuat─â dup─â un picaj, pentru a reveni ├«n zbor orizontal. ÔŚŐ durat─â, ├«n ore de zbor, admis─â pentru utilizarea normal─â a unui avion ├«ntre dou─â repara╚Ťii sau revizii succesive. (< fr. ressource)
RESÚRSĂ ~e f. mai ales la pl. Totalitate a surselor sau a rezervelor care pot fi valorificate. ~e materiale. ~e de muncă. /<fr. ressourse
resurs─â f. 1. mijloc de a ie╚Öi dintrÔÇÖo ├«ncurc─âtur─â; 2. pl. mijloace pecuniare, bani: nÔÇÖare resurse; 3. for╚Ťele unui Stat, credit, armat─â: resursele bogate ale ╚Ť─ârii (= fr. ressource).
*res├║rs─â f., pl. e (fr. ressource gre╚Öit scris ├«ld. ressourse, part. fem. d. vfr. ressourdre, lat. res├║rgere, a se ├«n─âl╚Ťa. V. surs─â). Mijloc, ajutor la care po╚Ť─ş recurge la nevo─şe: nÔÇÖam nic─ş o resurs─â. Pl. Mijloace, bog─â╚Ťi─ş, ajutoare: resursele ╚Ť─âri─ş.
RESURSĂ s. (FIN.; mai ales la pl.) fond, mijloc, (înv.) sermaia. (~e bănești.)
RESURS─é1 evolu╚Ťie de redresare a unei aeronave la pozi╚Ťia de zbor orizontal dup─â executarea unui picaj. Redresarea se efectueaz─â ├«n plan vertical, av├ónd o traiectorie de arc de cerc.
RESURS─é2 totalitatea mijloacelor existente pentru satisfacerea unor nevoi impuse de activitatea de zbor sau de ac╚Ťiunile militare (materiale, efective etc.) Resursa de avia╚Ťie, cantitatea de avia╚Ťie pe categorii, exprimat─â ├«n ie╚Öiri unitate/subunitate, de care dispune un e╚Öalon operativ pentru desf─â╚Öurarea unei opera╚Ťii ├«ntr-un anumit interval de timp, depinz├ónd de compunerea de lupt─â (num─ârul de unit─â╚Ťi/subunit─â╚Ťi dintr-o categorie de avia╚Ťie), intensitatea opera╚Ťiunilor de lupt─â, durata opera╚Ťiei ╚Öi gradul de asigurare tehnico-material─â a avia╚Ťiei. Resursele disponibile pentru o opera╚Ťie anumit─â se repartizeaz─â de c─âtre comandantul operativ pe misiuni ╚Öi unit─â╚Ťi din primul e╚Öalon ├«n func╚Ťie de efortul acestora. Resursa de zbor, durata de func╚Ťionare admis─â unei aeronave, cuprins─â ├«ntre dou─â repara╚Ťii capitale, astfel ca timpul total s─â nu dep─â╚Öeasc─â resursa prescris─â de constructor. La motoarele de avia╚Ťie la timpul efectiv de zbor se adaug─â timpul de func╚Ťionare la sol pentru ├«nc─âlziri, ├«ncerc─âri ╚Öi rulaje.

Resurs─â dex online | sinonim

Resurs─â definitie

Intrare: resurs─â
resurs─â substantiv feminin