Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

18 defini╚Ťii pentru restr├óns

RESTRß║ĄNGE, restrß║ąng, vb. III. Tranz. A mic╚Öora, a reduce; a limita, a m─ârgini. ÔÖŽ Refl. (Fam.) A-╚Öi limita, a-╚Öi reduce cheltuielile pentru trai, a tr─âi mai modest. ÔÇô Pref. re- + str├ónge (dup─â fr. restreindre).
RESTRß║ĄNS, -─é, restr├ón╚Öi, -se, adj. Redus, limitat, m─ârginit. ÔÇô V. restr├ónge.
RESTRß║ĄNGE, restrß║ąng, vb. III. Tranz. A mic╚Öora, a reduce; a limita, a m─ârgini. ÔÖŽ Refl. (Fam.) A-╚Öi organiza via╚Ťa pe baze materiale mai modeste. ÔÇô Re1- + str├ónge (dup─â fr. restreindre).
RESTRß║ĄNS, -─é, restr├ón╚Öi, -se, adj. Redus, limitat, m─ârginit. ÔÇô V. restr├ónge.
RESTR├Ä╠üNGE, restr├«╠üng, vb. III. Tranz. A mic╚Öora, a reduce; a limita, a m─ârgini. A restr├«nge cheltuielile. Ôľş Iat─â la ce, cred eu, c─â trebuie s─â v─â restr├«nge╚Ťi cercet─ârile. BARANGA, I. 205. ÔÖŽ Refl. A-╚Öi organiza via╚Ťa pe baze mai modeste, a se adapta unor condi╚Ťii materiale mai reduse.
RESTRÎ́NS, -Ă, restrînși, -se, adj. Redus, limitat, mărginit. Mahalaua pe care o satirizează Caragiale nu e o categorie socială... ale cărei mijloace materiale... sînt restrînse. IBRĂILEANU, SP. CR. 236. Pe lîngă mine, aice, în cetate, Nu am decît un număr restrîns de buni plăieși. ALECSANDRI, T. II 159.
restrß║ąnge (a ~) (res-tr├ón- / re-str├ón-) vb., ind. prez. 1 sg. ╚Öi 3 pl. restrß║ąng, perf. s. 1 sg. restr├óns├ęi, 1 pl. restrß║ąnser─âm; part. restrß║ąns
restrânge vb. (sil. mf. -strin-) strânge
RESTR├éNGE vb. 1. v. ├«mpu╚Ťina. 2. v. limita. 3. a se limita, a se m─ârgini, a se mul╚Ťumi, a se reduce, a se rezuma. (S-a ~ la strictul necesar.) 4. a circumscrie, a delimita, a limita. (A ~ tema lucr─ârii la...) 5. a limita, a m─ârgini, (fig.) a ├«ngr─âdi. (I-a ~ libertatea de ac╚Ťiune.) 6. v. localiza.
RESTR├éNS adj. 1. v. scurt. 2. v. limitat. 3. v. intim. 4. limitat, m─ârginit, redus. (Trebuin╚Ťe ~.) 5. (├«nv.) str├óns. (Sensul ~ al unui cuv├ónt.)
A restr├ónge Ôëá a extinde
Restr├óns Ôëá extins
RESTRß║ĄNGE vb. I. tr. a mic╚Öora, a reduce, a m─ârgini. II. refl. (fam.) a-╚Öi limita cheltuielile pentru trai, a tr─âi mai modest. (dup─â fr. restreindre)
A RESTRÂNGE restrâng tranz. A reduce la anumite limite; a limita. ~ tema lucrării. /re- + a strânge
A SE RESTR├éNGE m─â restr├óng intranz. A trece la un mod de via╚Ť─â mai modest; a-╚Öi limita cheltuielile pentru trai. /re- + a se str├ónge
*restr├«╠üng, -str├«╠üns, a -str├«╠ünge v. tr. (lat. restringere, fr. restreindre). M─ârginesc, mic╚Öorez, limitez, reduc: a-╚Ť─ş restr├«nge dorin╚Ťele, cheltu─şelile. V. refl. ├Äm─ş mic╚Öorez cheltu─şelile.
RESTR├ÄNGE vb. 1. a (se) ├«mpu╚Ťina, a (se) mic╚Öora, a (se) reduce, a sc─âdea, (├«nv. ╚Öi reg.) a (se) str├«mta. (Locurile de p─â╚Öune s-au ~.) 2. a se limita, a se m─ârgini, a se mul╚Ťumi, a se reduce, a se rezuma. (S-a ~ la strictul necesar.) 3. a circumscrie, a delimita, a limita. (A ~ tema lucr─ârii la...) 4. a limita, a m─ârgini, (fig.) a ├«ngr─âdi. (I-a ~ dreptul de ac╚Ťiune.)
RESTR├ÄNS adj. 1. mic, redus, scurt. (Un text ~.) 2. limitat, m─ârginit, redus. (├Äntr-un cadru ~.) 3. intim. (Petrecere ├«ntr-un cadru ~.) 4. limitat, m─ârginit, redus. (Trebuin╚Ťe ~.) 5. (├«nv.) str├«ns. (Sensul ~ al unui cuv├«nt.)

Restrâns dex online | sinonim

Restrâns definitie

Intrare: restrânge
restrânge verb grupa a III-a conjugarea a X-a
Intrare: restrâns
restrâns adjectiv