Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

12 defini╚Ťii pentru respectiv

RESPECT├ŹV, -─é, respectivi, -e, adj. Care prive╚Öte ├«mprejurarea, persoana sau obiectul despre care este vorba; care se raporteaz─â la fiecare ├«n particular, care prive╚Öte fiecare dintre p─âr╚Ťile interesate. ÔÖŽ (Substantivat, art., fam.) So╚Ťul sau iubitul cuiva (├«n raport cu aceast─â persoan─â); so╚Ťia sau iubita cuiva (├«n raport cu aceasta). ÔÇô Din fr. respectif.
RESPECT├ŹV, -─é, respectivi, -e, adj. Care prive╚Öte ├«mprejurarea, persoana sau obiectul despre care este vorba; (despre mai multe persoane sau despre mai multe lucruri) care se raporteaz─â la fiecare ├«n particular, care prive╚Öte fiecare dintre p─âr╚Ťile interesate. ÔÖŽ (Substantivat, art., fam.) So╚Ťul sau iubitul cuiva (├«n raport cu aceast─â persoan─â); so╚Ťia sau iubita cuiva (├«n raport cu aceasta). ÔÇô Din fr. respectif.
RESPECT├ŹV, -─é, respectivi, -e, adj. Care prive╚Öte ├«mprejurarea, persoana sau obiectul de care este vorba; (vorbind despre mai multe persoane sau despre mai multe lucruri) care se raport─â la fiecare ├«n particular, care prive╚Öte fiecare dintre p─âr╚Ťile interesate. Asta se datore╚Öte f─âr─â ├«ndoial─â zburd─âlniciei ╚Öi lipsei de simpatie pentru respectivii domni profesori. C─éLINESCU, E. 71. ├Äi asigur─â c─â vor fi desp─âgubi╚Ťi ╚Öi-i invit─â s─â depun─â cererile respective. REBREANU, R. II 229. S─â tocmeasc─â oameni pre care, ├«mbr─âc├«ndu-i ├«n hainele respective, s─â ias─â pe scen─â pentru form─â ╚Öi rolul lor s─â se citeasc─â de un lector ad-hoc ├«ntre culise. NEGRUZZI, S. I. 342. ÔŚŐ (Adverbial) Ca ╚Öi ├«n epopeie zeii, aici sfin╚Ťii ╚Ťin ├«ntruniri cere╚Öti, respectiv soboare. IORGA, L. II 480. ÔÖŽ (Substantivat, familiar) So╚Ťul sau iubitul cuiva (├«n raport cu aceast─â persoan─â) sau so╚Ťia (├«n raport cu so╚Ťul). Biletul meu l-a g─âsit ├«n odaie la Didina d-tale respectivul ei. CARAGIALE, O. I 200.
respect├şv adj. m., pl. respect├şvi; f. respect├şv─â, pl. respect├şve
respect├şv adj. m., pl. respect├şvi; f. sg. respect├şv─â, pl. respect├şve
RESPECT├ŹV, -─é adj. Care prive╚Öte persoana, obiectul, ├«mprejurarea despre care este vorba; care este legat de fiecare ├«n parte ├«n mod particular. ÔÖŽ Corespunz─âtor. ÔÖŽ (adv.) Pentru cealalt─â situa╚Ťie; pentru al doilea caz. [Cf. fr. respectif].
RESPECT├ŹV, -─é adj. care prive╚Öte ├«mprejurarea, persoana, obiectul despre care este vorba; care este legat de fiecare ├«n parte ├«n mod particular. ÔŚŐ corespunz─âtor. ÔŚŐ (adv.) pentru cealalt─â situa╚Ťie (parte); pentru al doilea caz; adic─â, va s─â zic─â, cu alte cuvinte. (< fr. respectif)
RESPECT├ŹV ~─â (~i, ~e) ╚Öi adverbial 1) Care se refer─â la persoana sau la obiectul despre care este vorba; corespunz─âtor. 2) (despre mai multe persoane sau despre mai multe lucruri) Care se refer─â la fiecare ├«n parte. /<fr. respectif, lat. respectivus
respectiv a. privitor la fiecare în particular: ei discută interesele lor respective.
*respect├şv, -─â adj. (mlat. respectivus, fr. respectif. V. per-spect├şv). Relativ la fie-care din ce─ş de care e vorba: drepturile respective ale mo╚Ötenitorilor. Acela care te prive╚Öte, care te intereseaz─â, care e al t─â┼ş: spectatori─ş ├«╚Ö─ş ocup─â locurile respective. Adv. ├Än ce─şa ce prive╚Öte pe fie-care: ╚Ö─ş-a┼ş prezentat respectiv cererile.
respectiva, respectivele s. f. art. hot. so╚Ťia sau iubita cuiva (├«n raport cu aceast─â persoan─â).
respectivul, respectivii s. m. art. hot. so╚Ťul sau iubitul cuiva (├«n raport cu aceast─â persoan─â).

Respectiv dex online | sinonim

Respectiv definitie

Intrare: respectiv
respectiv adjectiv