Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

22 defini╚Ťii pentru respectare

RESPECT├ü, resp├ęct, vb. I. Tranz. 1. A sim╚Ťi ╚Öi a manifesta respect fa╚Ť─â de cineva sau de ceva; a cinsti, a stima. ÔŚŐ Refl. recipr. Se respect─â unul pe altul. ÔÖŽ A acorda aten╚Ťia cuvenit─â, a ╚Ťine seam─â de..., a nu neglija. ÔŚŐ Refl. A-╚Öi p─âstra demnitatea. ÔÖŽ A nu p─âgubi, a cru╚Ťa; a nu tulbura, a nu deranja. 2. A nu se abate de la un contract, de la o lege, de la un angajament etc. ÔÇô Din fr. respecter.
RESPECT├üRE, respect─âri, s. f. Faptul de a (se) respecta. ÔÇô V. respecta.
RESPECT├ü, resp├ęct, vb. I. Tranz. 1. A sim╚Ťi ╚Öi a manifesta respect fa╚Ť─â de cineva sau de ceva; a cinsti, a stima. ÔŚŐ Refl. recipr. Se respect─â unul pe altul. ÔÖŽ A acorda aten╚Ťia cuvenit─â, a ╚Ťine seam─â de..., a nu neglija. ÔÖŽ Refl. A-╚Öi p─âstra demnitatea. ÔÖŽ A nu p─âgubi, a cru╚Ťa. 2. A nu se abate de la un contract, de la o lege, de la un angajament etc. ÔÇô Din fr. respecter.
RESPECT├üRE, respect─âri, s. f. Faptul de a (se) respecta. ÔÇô V. respecta.
RESPECT├ü, resp├ęct, vb. I. Tranz. 1. A sim╚Ťi ╚Öi a manifesta respect fa╚Ť─â de cineva; a cinsti, a stima. Toat─â lumea te respect─â. DUMITRIU, N. 127. Artistele ├«l iubeau ╚Öi-l respectau pe maestru, care le ocrotea ╚Öi le ├«nv─â╚Ťa s─â c├«nte. BART, E. 366. ÔÖŽ A ╚Ťine seama de..., a acorda aten╚Ťia cuvenit─â; a nu neglija. Eu v─â respect durerea ce via╚Ťa v─â-nconjoar─â. BOLINTINEANU, O. 19. S─â respect─âm armonia limbei, s─â ne conducem de notele ei melodioase ╚Öi s─â ne ferim de tot ce ar produce cacofonii ├«n concertul ei. ALECSANDRI, S. 55. ÔÖŽ Refl. A-╚Öi p─âstra demnitatea, a nu face nimic care ar fi sub demnitatea sa. ÔÖŽ (Glume╚Ť) A cru╚Ťa (pe cineva, mai rar ceva), a nu v─ât─âma. Curios... hingherii ├«l respectar─â [pe c─â╚Ťel]. GALACTION, O. I 308. 2. (Cu privire la contracte, angajamente) A ╚Ťine ├«ntocmai, a nu se abate de la... Se treze╚Öte ob╚Ötia cu cita╚Ťie... subt cuv├«nt c─â nu ╚Ťi-a respectat la vreme contractul. C. PETRESCU, ├Ä. II 208. Respec╚Ťi tu jur─âm├«ntul de-a o lua so╚Ťie? ALECSANDRI, T. II 160.
RESPECT├üRE, respect─âri, s. f. Faptul de a respecta; cinstire, pre╚Ťuire. Interna╚Ťionalismul proletar cere respectarea intereselor na╚Ťionale ╚Öi a tradi╚Ťiilor na╚Ťionale progresiste ale popoarelor. CONTEMPORANUL, S. II, 1953, nr. 334, 6/3.
respect├í (a ~) vb., ind. prez. 3 resp├ęct─â
respectáre s. f., g.-d. art. respectắrii; pl. respectắri
respect├í vb., ind. prez. 1 sg. resp├ęct, 3 sg. ╚Öi pl. resp├ęct─â, perf. s. 1 sg. respect├íi
respectáre s. f., g.-d. art. respectării; pl. respectări
RESPECT├ü vb. 1. v. aprecia. 2. v. ╚Ťine. 3. a ├«ndeplini, a onora, a ╚Ťine, (pop.) a p─âzi. (╚śi-a ~ ├«nvoiala.) 4. a urma. (A ~ prescrip╚Ťiile medicului.)
RESPECTÁRE s. (pop.) păzire. (~ a legii, a cuvântului dat.)
A respecta Ôëá a dispre╚Ťui
RESPECT├ü vb. I. tr. 1. A avea respect fa╚Ť─â de cineva; a cinsti, a stima. ÔÖŽ refl. A-╚Öi p─âstra demnitatea. 2. A nu se abate de la o lege, de la un contract etc. [P.i. resp├ęct. / < fr. respecter].
RESPECT├üRE s.f. Faptul de a (se) respecta; cinstire, pre╚Ťuire. [< respecta].
RESPECT├ü vb. I. tr. 1. a avea respect fa╚Ť─â de cineva sau de ceva; a cinsti, a stima. ÔŚŐ a ╚Ťine seama de; a nu neglija. 2. a nu se abate de la o lege, de la un principiu etc. II. refl. a-╚Öi p─âstra demnitatea. (< fr. respecter)
A RESPECT├ü resp├ęct tranz. 1) (persoane sau valori umane) A trata cu respect; a stima. 2) (condi╚Ťiile unui contract, prevederile legii etc.) A ├«ndeplini ├«ntocmai. ~ prescrip╚Ťiile medicului. /<fr. respecter
A SE RESPECT├ü m─â resp├ęct intranz. A ╚Ťine la autoritatea sa. /<fr. respecter
respect├á v. 1. a avea respect: respecta╚Ťi pe p─ârin╚Ťii vo╚Ötri; 2. a avea considera╚Ťiune pentru: a respecta durerea cuiva; 3. a cru╚Ťa: moartea nu respect─â pe nimeni.
2) *resp├ęct ╚Öi -├ęz, a -├í v. tr. (lat. respectare; fr. respecter. V. inspectez). Stimez, onorez, am considera╚Ťiune: a respecta b─âtr├«ni─ş. Las ├«n pace, nu turbur: a respecta somnu cu─şva. Fig. Cru╚Ť: moartea nu respect─â pe nimen─ş. V. refl. ├Äm─ş ╚Ťin demnitatea.
RESPECTA vb. 1. a aprecia, a cinsti, a considera, a onora, a pre╚Ťui, a stima, (├«nv.) a respectarisi, a respect─âlui, a respectui, a socoti. (To╚Ťi ├«l ~ ├«n mod sincer.) 2. a ╚Ťine, (├«nv. ╚Öi pop.) a cinsti, (pop.) a p─âzi, (├«nv.) a feri, a observa, a veghea. (A ~ o datin─â, un obicei.) 3. a ├«ndeplini, a onora, a ╚Ťine, (pop.) a p─âzi. (╚śi-a ~ ├«nvoiala.) 4. a urma. (A ~ prescrip╚Ťiile medicului.)
RESPECTARE s. (pop.) păzire. (~ a legii, a cuvîntului dat.)

Respectare dex online | sinonim

Respectare definitie

Intrare: respecta
respecta verb grupa I conjugarea I
Intrare: respectare
respectare substantiv feminin