RESPECTÁ, respéct,
vb. I.
Tranz. 1. A simți și a manifesta respect față de cineva sau de ceva; a cinsti, a stima. ◊
Refl. recipr. Se respectă unul pe altul. ♦ A acorda atenția cuvenită, a ține seamă de..., a nu neglija. ◊
Refl. A-și păstra demnitatea. ♦ A nu păgubi, a cruța; a nu tulbura, a nu deranja.
2. A nu se abate de la un contract, de la o lege, de la un angajament etc. – Din
fr. respecter. RESPECTÁRE, respectări,
s. f. Faptul de a (se) respecta. –
V. respecta. RESPECTÁ, respéct,
vb. I.
Tranz. 1. A simți și a manifesta respect față de cineva sau de ceva; a cinsti, a stima. ◊
Refl. recipr. Se respectă unul pe altul. ♦ A acorda atenția cuvenită, a ține seamă de..., a nu neglija. ♦
Refl. A-și păstra demnitatea. ♦ A nu păgubi, a cruța.
2. A nu se abate de la un contract, de la o lege, de la un angajament etc. – Din
fr. respecter. RESPECTÁRE, respectări,
s. f. Faptul de a (se) respecta. –
V. respecta. RESPECTÁ, respéct,
vb. I.
Tranz. 1. A simți și a manifesta respect față de cineva; a cinsti, a stima. Toată lumea te respectă. DUMITRIU, N. 127. Artistele îl iubeau și-l respectau pe maestru, care le ocrotea și le învăța să cînte. BART, E. 366. ♦ A ține seama de..., a acorda atenția cuvenită; a nu neglija. Eu vă respect durerea ce viața vă-nconjoară. BOLINTINEANU, O. 19. Să respectăm armonia limbei, să ne conducem de notele ei melodioase și să ne ferim de tot ce ar produce cacofonii în concertul ei. ALECSANDRI, S. 55. ♦
Refl. A-și păstra demnitatea, a nu face nimic care ar fi sub demnitatea sa. ♦ (Glumeț) A cruța (pe cineva, mai rar ceva), a nu vătăma. Curios... hingherii îl respectară [pe cățel]. GALACTION, O. I 308.
2. (Cu privire la contracte, angajamente) A ține întocmai, a nu se abate de la... Se trezește obștia cu citație... subt cuvînt că nu ți-a respectat la vreme contractul. C. PETRESCU, Î. II 208. Respecți tu jurămîntul de-a o lua soție? ALECSANDRI, T. II 160.
RESPECTÁRE, respectări,
s. f. Faptul de
a respecta; cinstire, prețuire. Internaționalismul proletar cere respectarea intereselor naționale și a tradițiilor naționale progresiste ale popoarelor. CONTEMPORANUL, S. II, 1953,
nr. 334, 6/3.
respectá (a ~) vb.,
ind. prez. 3 respéctă
respectáre s. f.,
g.-d. art. respectắrii;
pl. respectắri
respectá vb., ind. prez. 1 sg. respéct, 3 sg. și pl. respéctă, perf. s. 1 sg. respectái respectáre s. f., g.-d. art. respectării; pl. respectări RESPECTÁ vb. 1. v. aprecia. 2. v. ține. 3. a îndeplini, a onora, a ține, (pop.) a păzi. (Și-a ~ învoiala.) 4. a urma. (A ~ prescripțiile medicului.) RESPECTÁRE s. (pop.) păzire. (~ a legii, a cuvântului dat.) RESPECTÁ vb. I. tr.
1. A avea respect față de cineva; a cinsti, a stima. ♦ refl. A-și păstra demnitatea.
2. A nu se abate de la o lege, de la un contract etc. [P.i. respéct. / < fr. respecter].
RESPECTÁRE s.f. Faptul de a (se) respecta; cinstire, prețuire. [<
respecta].
RESPECTÁ vb. I. tr. 1. a avea respect față de cineva sau de ceva; a cinsti, a stima. ◊ a ține seama de; a nu neglija. 2. a nu se abate de la o lege, de la un principiu etc. II.
refl. a-și păstra demnitatea. (< fr. respecter)
A RESPECTÁ respéct tranz. 1) (persoane sau valori umane) A trata cu respect; a stima. 2) (condițiile unui contract, prevederile legii etc.) A îndeplini întocmai. ~ prescripțiile medicului. /<fr. respecter A SE RESPECTÁ mă respéct intranz. A ține la autoritatea sa. /<fr. respecter respectà v.
1. a avea respect: respectați pe părinții voștri;
2. a avea considerațiune pentru: a respecta durerea cuiva;
3. a cruța: moartea nu respectă pe nimeni.
2) *respéct și
-éz, a
-á v. tr. (lat. respectare; fr. respecter. V.
inspectez). Stimez, onorez, am considerațiune: a respecta bătrîniĭ. Las în pace, nu turbur: a respecta somnu cuĭva. Fig. Cruț: moartea nu respectă pe nimenĭ. V. refl. Îmĭ țin demnitatea.
RESPECTA vb. 1. a aprecia, a cinsti, a considera, a onora, a prețui, a stima, (înv.) a respectarisi, a respectălui, a respectui, a socoti. (Toți îl ~ în mod sincer.) 2. a ține, (înv. și pop.) a cinsti, (pop.) a păzi, (înv.) a feri, a observa, a veghea. (A ~ o datină, un obicei.) 3. a îndeplini, a onora, a ține, (pop.) a păzi. (Și-a ~ învoiala.) 4. a urma. (A ~ prescripțiile medicului.) RESPECTARE s. (pop.) păzire. (~ a legii, a cuvîntului dat.)