Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

14 defini╚Ťii pentru reprodus

REPROD├ÜS, -─é, reprodu╚Öi, -se, adj. Care este rezultatul unei reproduc╚Ťii. ÔÇô V. reproduce.
REPROD├ÜCE, reproduc, vb. III. 1. Tranz. A reda cu exactitate ceea ce este scris, ceea ce a spus sau a f─âcut cineva. ÔÖŽ A imita felul de a fi, gesturile, mimica cuiva. 2. Refl. A reactualiza ├«n memorie idei, cuno╚Ötin╚Ťe ├«nsu╚Öite ├«n cursul experien╚Ťei anterioare. 3. Refl. A se produce, a se ar─âta din nou; a se repeta. 4. Tranz. (Ec. pol.) A relua ├«n mod continuu procesul de produc╚Ťie; a produce din nou. 5. Tranz. A produce ├«n serie; a multiplica. 6. Refl. (Biol.) A se perpetua prin generare; a se ├«nmul╚Ťi. ÔÇô Re1- + produce (dup─â fr. reproduire).
REPROD├ÜS, -─é, reprodu╚Öi, -se, adj. Care este rezultatul unei reproduc╚Ťii. ÔÇô V. reproduce.
REPROD├ÜCE, reprod├║c, vb. III. 1. Tranz. A spune sau a scrie ├«ntocmai ceea ce a mai fost spus sau scris; a reda cu exactitate. Foaia umoristic─â a unui cunoscut ziar din ╚Ťar─â mi-a reprodus o poezie f─âr─â ╚Ötirea ╚Öi voia mea. I. BOTEZ, ╚śC. 59. ├Än num─ârul de m├«ine al foii noastre vom reproduce o interesant─â scrisoare. CARAGIALE, O. I 128. Aceste balade, doine, hore, care Alecsandri... a ╚Ötiut a le ├«ntocmi ╚Öi a le reproduce. BOLINTINEANU, O. 358. ÔÖŽ A reda, a ├«nf─â╚Ťi╚Öa ceva cu fidelitate, a reprezenta (├«n forme concrete). Fotografiile din diferite epoci reproduc un obraz de ╚Ť─âran ╚Öi m├«ini care par de p─âm├«nt. BOGZA, M. S. 93. Geniul sau talentul au ╚Ötiut... s─â conceap─â, s─â ilustreze, s─â reproduc─â ╚Öi s─â idealizeze instinctele ╚Öi faptele v├«n─âtore╚Öti ale omului. ODOBESCU, S. III 51. ÔÖŽ A imita, a copia. Ea ╚Ötie exact vorbele pe care ╚Öi le-au spus, gesturile, atitudinile, expresiile figurilor, pe care ea le reproduce incon╚Ötient. VLAHU╚Ü─é, O. A. III 101. 2. Refl. A se oglindi ├«n con╚Ötiin╚Ť─â (printr-o imagine fidel─â). Prin actul perceperii obiectul se reproduce ca atare ├«n capul nostru. GHEREA, ST. CR. III 233. 3. Refl. A se produce, a se ivi, a se ar─âta din nou; a se repeta. Astronomul ar dori ca cursul Uranului s─â se pripeasc─â, ca astfel, fenomenele sale reproduc├«ndu-se, s─â confirme adev─ârul calculelor sale. B─éLCESCU, O. II 10. 4. Tranz. (Ec. pol.) A repeta ├«n mod continuu procesul de produc╚Ťie; a produce din nou, a produce ├«nc─â o dat─â. 5. Tranz. A produce ├«n serie; a multiplica (prin mijloace mecanice). Era reprodus zilnic, ├«n zeci de edi╚Ťii. DE╚śLIU, G. 41. 6. Refl. A se perpetua prin generare; a se ├«nmul╚Ťi. Pe╚Ötii se reproduc prin ou─â. Ôľş O celul─â ce se divide ├«╚Öi pierde individualitatea ╚Öi moare reproduc├«ndu-se. MARINESCU, P. A. 58.
reprod├║ce (a ~) (re-pro-) vb., ind. prez. 1 sg. ╚Öi 3 pl. reprod├║c, 1 pl. reprod├║cem, 2 pl. reprod├║ce╚Ťi; imper. 2 sg. reprod├║, neg. nu reprod├║ce; ger. reproducß║ąnd; part. reprod├║s
reprod├║ce vb. (sil. -pro-) produce
REPROD├ÜCE vb. 1. a cita, a reda. (├Ä╚Ťi voi ~ ├«ntocmai vorbele lui.) 2. v. mima. 3. v. copia. 4. a copia, (├«nv.) a scoate, a scrie. (A ~ un act, un document.) 5. v. multiplica. 6. a se ├«nmul╚Ťi, a se pr─âsi, a procrea, (├«nv. ╚Öi reg.) a se plodi, (reg.) a se pui╚Ťi, (Mold.) a se puiezi, (├«nv.) a se propaga. (Cum se ~ aceste animale?) 7. (BIOL.) a se ├«nmul╚Ťi, (pop.) a (se) ├«mpuia, (├«nv. ╚Öi reg.) a (se) plodi. (Se ~ prin ou─â.)
REPROD├ÜCE vb. III. 1. tr. (Despre memorie) A readuce ├«n con╚Ötiin╚Ť─â reprezent─âri fixate anterior. ÔÖŽ A reda ├«ntocmai prin mijloace plastice un model; a imita. 2. tr. A produce, a multiplica ├«n serie. 3. refl. (Despre fiin╚Ťe) A se ├«nmul╚Ťi. [P.i. reprod├║c. / cf. fr. reproduire].
REPROD├ÜCE vb. I. refl. (despre fiin╚Ťe) a se ├«nmul╚Ťi. II. tr. 1. (despre memorie) a readuce ├«n con╚Ötiin╚Ť─â reprezent─âri fixate anterior. ÔŚŐ a reda ├«ntocmai prin mijloace plastice un model; a imita. 2. a produce ├«n serie, a multiplica. (< fr. reproduire)
A REPROD├ÜCE reprod├║c tranz. 1) A face s─â se reproduc─â. 2) A reda exact; a reprezenta cu fidelitate. ~ realitatea. 3) ec. (procesul de produc╚Ťie) A repeta ├«n permanen╚Ť─â. 4) (tablouri, desene, fotografii, texte etc.) A executa ├«n mai multe exemplare identice prin diferite procedee tehnice; a multiplica. /re- + a produce
A SE REPROD├ÜCE se reprod├║ce in-tranz. 1) A se produce din nou. 2) (despre organisme) A-╚Öi m─âri num─ârul de exemplare ale speciei prin generare; a se perpetua prin generare; a se ├«nmul╚Ťi; a prolifera. /re- + a se produce
reproduce v. 1. a produce din nou; 2. a imita fidel; 3. a produce fiin╚Ťe de aceea╚Ö specie: plantele, animalele se reproduc.
*reprod├║c, -d├║s, a -d├║ce v. tr. (re- ╚Öi produc; fr. reproduire). Imitez, reda┼ş, reprezent: artist care reproduce natura). Copiez, public ─şar: a reproduce un articul de ziar. Produc, nasc: cat├«ri─ş nu ma─ş reproduc. V. refl. M─â perpetuez din genera╚Ťiune ├«n genera╚Ťiune: animalele ╚Öi plantele se reproduc.
REPRODUCE vb. 1. a cita, a reda. (├Ä╚Ťi voi ~ ├«ntocmai vorbele lui.) 2. a imita, a mima, (├«nv.) a ├«nchipui. (A ~ gesturile cuiva.) 3. a copia, a transcrie, (├«nv.) a decopia, a izvodi, a prescrie. (A ~ pe curat un text.) 4. a copia, (├«nv.) a scoate, a scrie. (A ~ un act, un document.) 5. a multiplica. (A ~ afi╚Öul ├«n 2000 de exemplare.) 6. a se ├«nmul╚Ťi, a se pr─âsi, a procrea, (├«nv. ╚Öi reg.) a se plodi, (reg.) a se pui╚Ťi, (Mold.) a se puiezi, (├«nv.) a se propaga. (Cum se ~ aceste animale?) 7. a se ├«nmul╚Ťi, (pop.) a (se) ├«mpuia, (├«nv. ╚Öi reg.) a (se) plodi. (Se ~ prin ou─â.)

Reprodus dex online | sinonim

Reprodus definitie

Intrare: reproduce
reproduce verb grupa a III-a conjugarea a X-a
  • silabisire: -pro-
Intrare: reprodus
reprodus adjectiv