Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

25 defini╚Ťii pentru reproducere

REPROD├ÜCE, reprod├║c, vb. III. 1. Tranz. A reda cu exactitate ceea ce este scris, ceea ce a spus sau a f─âcut cineva etc. ÔÖŽ A imita felul de a fi, gesturile, mimica cuiva. 2. Refl. A reactualiza ├«n memorie idei, cuno╚Ötin╚Ťe ├«nsu╚Öite ├«n cursul experien╚Ťei anterioare. 3. Refl. A se produce, a se ar─âta din nou; a se repeta. 4. Tranz. (Ec. pol.) A relua ├«n mod continuu produc╚Ťia economic─â; a produce din nou. 5. Tranz. A produce ├«n serie; a multiplica. 6. Refl. (Biol.) A se perpetua prin reproducere (4). ÔÇô Pref. re- + produce (dup─â fr. reproduire).
REPRODUC├ëRE, reproduceri, s. f. 1. Ac╚Ťiunea de a (se) reproduce ╚Öi rezultatul ei. 2. (Concr.) Copie dup─â o lucrare de art─â original─â (desen, pictur─â, sculptur─â etc.) 3. (Psih.) Proces al memoriei prin care se evoc─â, se reactualizeaz─â mintal imagini, idei, cuno╚Ötin╚Ťe ├«nsu╚Öite ├«n cursul experien╚Ťei anterioare, ├«n lipsa obiectelor, textelor etc. respective. 4. (Biol.) Fenomen biologic fundamental al c─ârui rezultat este na╚Öterea dintr-un organ specializat al p─ârintelui (sau p─ârin╚Ťilor) a unui urma╚Ö asem─ân─âtor. ÔÇô V. reproduce.
REPROD├ÜCE, reproduc, vb. III. 1. Tranz. A reda cu exactitate ceea ce este scris, ceea ce a spus sau a f─âcut cineva. ÔÖŽ A imita felul de a fi, gesturile, mimica cuiva. 2. Refl. A reactualiza ├«n memorie idei, cuno╚Ötin╚Ťe ├«nsu╚Öite ├«n cursul experien╚Ťei anterioare. 3. Refl. A se produce, a se ar─âta din nou; a se repeta. 4. Tranz. (Ec. pol.) A relua ├«n mod continuu procesul de produc╚Ťie; a produce din nou. 5. Tranz. A produce ├«n serie; a multiplica. 6. Refl. (Biol.) A se perpetua prin generare; a se ├«nmul╚Ťi. ÔÇô Re1- + produce (dup─â fr. reproduire).
REPROD├ÜCERE, reproduceri, s. f. 1. Ac╚Ťiunea de a (se) reproduce ╚Öi rezultatul ei. 2. (Concr.) Copie dup─â o lucrare de art─â original─â (desen, pictur─â, sculptur─â etc.) 3. (Psih.) Proces al memoriei prin care se evoc─â, se reactualizeaz─â mintal imagini, idei, cuno╚Ötin╚Ťe ├«nsu╚Öite ├«n cursul experien╚Ťei anterioare, ├«n lipsa obiectelor, textelor etc. respective. 4. (Biol.) ├Änmul╚Ťire, reproduc╚Ťie. ÔÇô V. reproduce.
REPROD├ÜCE, reprod├║c, vb. III. 1. Tranz. A spune sau a scrie ├«ntocmai ceea ce a mai fost spus sau scris; a reda cu exactitate. Foaia umoristic─â a unui cunoscut ziar din ╚Ťar─â mi-a reprodus o poezie f─âr─â ╚Ötirea ╚Öi voia mea. I. BOTEZ, ╚śC. 59. ├Än num─ârul de m├«ine al foii noastre vom reproduce o interesant─â scrisoare. CARAGIALE, O. I 128. Aceste balade, doine, hore, care Alecsandri... a ╚Ötiut a le ├«ntocmi ╚Öi a le reproduce. BOLINTINEANU, O. 358. ÔÖŽ A reda, a ├«nf─â╚Ťi╚Öa ceva cu fidelitate, a reprezenta (├«n forme concrete). Fotografiile din diferite epoci reproduc un obraz de ╚Ť─âran ╚Öi m├«ini care par de p─âm├«nt. BOGZA, M. S. 93. Geniul sau talentul au ╚Ötiut... s─â conceap─â, s─â ilustreze, s─â reproduc─â ╚Öi s─â idealizeze instinctele ╚Öi faptele v├«n─âtore╚Öti ale omului. ODOBESCU, S. III 51. ÔÖŽ A imita, a copia. Ea ╚Ötie exact vorbele pe care ╚Öi le-au spus, gesturile, atitudinile, expresiile figurilor, pe care ea le reproduce incon╚Ötient. VLAHU╚Ü─é, O. A. III 101. 2. Refl. A se oglindi ├«n con╚Ötiin╚Ť─â (printr-o imagine fidel─â). Prin actul perceperii obiectul se reproduce ca atare ├«n capul nostru. GHEREA, ST. CR. III 233. 3. Refl. A se produce, a se ivi, a se ar─âta din nou; a se repeta. Astronomul ar dori ca cursul Uranului s─â se pripeasc─â, ca astfel, fenomenele sale reproduc├«ndu-se, s─â confirme adev─ârul calculelor sale. B─éLCESCU, O. II 10. 4. Tranz. (Ec. pol.) A repeta ├«n mod continuu procesul de produc╚Ťie; a produce din nou, a produce ├«nc─â o dat─â. 5. Tranz. A produce ├«n serie; a multiplica (prin mijloace mecanice). Era reprodus zilnic, ├«n zeci de edi╚Ťii. DE╚śLIU, G. 41. 6. Refl. A se perpetua prin generare; a se ├«nmul╚Ťi. Pe╚Ötii se reproduc prin ou─â. Ôľş O celul─â ce se divide ├«╚Öi pierde individualitatea ╚Öi moare reproduc├«ndu-se. MARINESCU, P. A. 58.
REPROD├ÜCERE, reproduceri, s. f. Ac╚Ťiunea de a (se) reproduce ╚Öi rezultatul ei. 1. Redare, ├«nf─â╚Ťi╚Öare fidel─â a unui lucru. Vigoare ├«n loc de gra╚Ťie, demnitate ├«n loc de frumuse╚Ťe, strict─â exactitate la reproducerea naturei omene╚Öti ├«n loc de forme estetice ideale, iat─â calit─â╚Ťile ce caracteriz─â stilul sculpturii din timpul lui Traian. ODOBESCU, S. III 75. ÔÖŽ Copie (f─âcut─â dup─â o oper─â de art─â). O rug─â s─â-╚Öi ridice p─ârul auriu ├«n sus... a╚Öa cum v─âzuse el ├«n reproducerile care umpluser─â lumea. CAMIL PETRESCU, O. II 112. 2. Procesul de perpetuare a unei specii.
reprod├║ce (a ~) (re-pro-) vb., ind. prez. 1 sg. ╚Öi 3 pl. reprod├║c, 1 pl. reprod├║cem, 2 pl. reprod├║ce╚Ťi; imper. 2 sg. reprod├║, neg. nu reprod├║ce; ger. reproducß║ąnd; part. reprod├║s
reprod├║cere (re-pro-) s. f., g.-d. art. reprod├║cerii; pl. reprod├║ceri
reprod├║ce vb. (sil. -pro-) produce
reprod├║cere s. f. (sil. -pro-) producere
REPROD├ÜCE vb. 1. a cita, a reda. (├Ä╚Ťi voi ~ ├«ntocmai vorbele lui.) 2. v. mima. 3. v. copia. 4. a copia, (├«nv.) a scoate, a scrie. (A ~ un act, un document.) 5. v. multiplica. 6. a se ├«nmul╚Ťi, a se pr─âsi, a procrea, (├«nv. ╚Öi reg.) a se plodi, (reg.) a se pui╚Ťi, (Mold.) a se puiezi, (├«nv.) a se propaga. (Cum se ~ aceste animale?) 7. (BIOL.) a se ├«nmul╚Ťi, (pop.) a (se) ├«mpuia, (├«nv. ╚Öi reg.) a (se) plodi. (Se ~ prin ou─â.)
REPROD├ÜCERE s. 1. citare, redare. (~ ├«ntocmai a unui text.) 2. v. mimare. 3. v. copiere. 4. v. copie. 5. v. multiplicare. 6. v. replic─â. 7. v. reproduc╚Ťie. 8. pr─âsil─â, reproduc╚Ťie, (reg.) pr─âseal─â. (Cai de ~.) 9. (EC.) reproduc╚Ťie.
REPROD├ÜCE vb. III. 1. tr. (Despre memorie) A readuce ├«n con╚Ötiin╚Ť─â reprezent─âri fixate anterior. ÔÖŽ A reda ├«ntocmai prin mijloace plastice un model; a imita. 2. tr. A produce, a multiplica ├«n serie. 3. refl. (Despre fiin╚Ťe) A se ├«nmul╚Ťi. [P.i. reprod├║c. / cf. fr. reproduire].
REPROD├ÜCERE s.f. Ac╚Ťiunea de a (se) reproduce ╚Öi rezultatul ei; reproduc╚Ťie. ÔÖŽ Imita╚Ťie fidel─â a unei opere de art─â. [< reproduce].
REPROD├ÜCE vb. I. refl. (despre fiin╚Ťe) a se ├«nmul╚Ťi. II. tr. 1. (despre memorie) a readuce ├«n con╚Ötiin╚Ť─â reprezent─âri fixate anterior. ÔŚŐ a reda ├«ntocmai prin mijloace plastice un model; a imita. 2. a produce ├«n serie, a multiplica. (< fr. reproduire)
REPROD├ÜCERE s. f. 1. ac╚Ťiunea de a (se) reproduce; reproduc╚Ťie. ÔŚŐ (ec.) reproduc╚Ťie (1). 2. (concr.) imita╚Ťie fidel─â a unei opere de art─â. 3. proces al memoriei prin care se evoc─â mintal imagini, idei, cuno╚Ötin╚Ťe ├«nsu╚Öite anterior. (< reproduce)
A REPROD├ÜCE reprod├║c tranz. 1) A face s─â se reproduc─â. 2) A reda exact; a reprezenta cu fidelitate. ~ realitatea. 3) ec. (procesul de produc╚Ťie) A repeta ├«n permanen╚Ť─â. 4) (tablouri, desene, fotografii, texte etc.) A executa ├«n mai multe exemplare identice prin diferite procedee tehnice; a multiplica. /re- + a produce
A SE REPROD├ÜCE se reprod├║ce in-tranz. 1) A se produce din nou. 2) (despre organisme) A-╚Öi m─âri num─ârul de exemplare ale speciei prin generare; a se perpetua prin generare; a se ├«nmul╚Ťi; a prolifera. /re- + a se produce
REPROD├ÜCERE ~i f. 1) v. A REPRODUCE ╚Öi A SE REPRODUCE. 2) Oper─â de art─â, care reproduce originalul ╚Öi este executat─â de autor sau sub supravegherea acestuia; copie; replic─â. 3) biol. Na╚Ötere din p─ârin╚Ťi a unui urma╚Ö asem─ân─âtor acestora, ca rezultat al fecund─ârii. 4) psih. Proces al memoriei prin care se reactualizeaz─â mintal imagini, idei etc., ├«nsu╚Öite ├«n cursul experien╚Ťei anterioare, ├«n lipsa obiectelor, textelor etc. respective. /v. a (se) reproduce
reproduce v. 1. a produce din nou; 2. a imita fidel; 3. a produce fiin╚Ťe de aceea╚Ö specie: plantele, animalele se reproduc.
*reprod├║c, -d├║s, a -d├║ce v. tr. (re- ╚Öi produc; fr. reproduire). Imitez, reda┼ş, reprezent: artist care reproduce natura). Copiez, public ─şar: a reproduce un articul de ziar. Produc, nasc: cat├«ri─ş nu ma─ş reproduc. V. refl. M─â perpetuez din genera╚Ťiune ├«n genera╚Ťiune: animalele ╚Öi plantele se reproduc.
*reproduc╚Ťi├║ne f. (re- ╚Öi produc╚Ťiune; fr. reproduction). Ac╚Ťiunea de a sa┼ş de a se reproduce. Lucru reprodus, imita╚Ťiune: reproduc╚Ťiunea unu─ş tablo┼ş. ÔÇô ╚śi -├║c╚Ťie, dar ob. -├║cere.
REPRODUCE vb. 1. a cita, a reda. (├Ä╚Ťi voi ~ ├«ntocmai vorbele lui.) 2. a imita, a mima, (├«nv.) a ├«nchipui. (A ~ gesturile cuiva.) 3. a copia, a transcrie, (├«nv.) a decopia, a izvodi, a prescrie. (A ~ pe curat un text.) 4. a copia, (├«nv.) a scoate, a scrie. (A ~ un act, un document.) 5. a multiplica. (A ~ afi╚Öul ├«n 2000 de exemplare.) 6. a se ├«nmul╚Ťi, a se pr─âsi, a procrea, (├«nv. ╚Öi reg.) a se plodi, (reg.) a se pui╚Ťi, (Mold.) a se puiezi, (├«nv.) a se propaga. (Cum se ~ aceste animale?) 7. a se ├«nmul╚Ťi, (pop.) a (se) ├«mpuia, (├«nv. ╚Öi reg.) a (se) plodi. (Se ~ prin ou─â.)
REPRODUCERE s. 1. citare, redare. (~ ├«ntocmai a unui text.) 2. imitare, mimare. (~ a gesturilor cuiva.) 3. copiat, copiere, transcriere, (rar) transcrip╚Ťie. (~ pe curat a unui text.) 4. (concr.) copie, transcriere, (rar) transcrip╚Ťie, (├«nv.) izvod, prescriitur─â. (Are o ~ fidel─â a documentului.) 5. multiplicare. (~ unui afi╚Ö ├«n mai multe exemplare.) 6. ├«nmul╚Ťire, pr─âsire, pr─âsit, procreare, reproduc╚Ťie, (├«nv. ╚Öi reg.) plodire. (~ animalelor domestice.) 7. pravil─â, reproduc╚Ťie, (reg.) pr─âseal─â. (Cai de ~.) 8. (EC.) reproduc╚Ťie.
REPRODUC├ëRE (< reproduce) s. f. 1. Ac╚Ťiunea de a (se) reproduce ╚Öi rezultatul ei. 2. (Concr.) Copie dup─â originalul unei lucr─âri de art─â (desen, sculptur─â etc.). 3. Drept de r. = drept exclusiv legal de realizare a uneia sau a mai multor c├│pii ale unei opere originale de crea╚Ťie intelectual─â, ├«n orice form─â material─â, inclusiv realizarea oric─ârei ├«nregistr─âri sonore sau vizuale a unei opere, precum ╚Öi stocarea permanent─â a acesteia cu mijloace electronice. V. copyright. 4. (PSIH.) Proces al memoriei prin care se evoc─â, se reactualizeaz─â mintal imagini, idei, cuno╚Ötin╚Ťe ├«nsu╚Öite ├«n cursul experien╚Ťei anterioare, ├«n lipsa obiectelor, textelor etc. respective (spre deosebire de recunoa╚Ötere, c├ónd reactualizarea se produce ├«n prezen╚Ťa obiectelor). R., fiind obiectul final al memor─ârii, reprezint─â criteriul verific─ârii practice a eficien╚Ťei memoriei. 5. (BIOL.) Procesul prin care organismele, aflate ├«ntr-un anumit stadiu de dezvoltare, dau na╚Ötere la noi indivizi, mai mult sau mai pu╚Ťin asem─ân─âtori cu p─ârin╚Ťii. Poate fi de dou─â tipuri: sexuat─â ╚Öi asexuat─â. ÔŚŐ R. asexuat─â = tip de r. caracteristic microorganismelor, plantelor ╚Öi animalelor inferioare, ├«n care noii indivizi provin dintr-un singur p─ârinte, f─âr─â ca procesul form─ârii game╚Ťilor ╚Öi fecunda╚Ťia s─â aib─â loc. Se realizeaz─â prin diviziune direct─â (la bacterii, protozoare), ├«nmugurire (spongieri), formare de spori (mu╚Öchi, ferigi, unele ciuperci) sau ├«nmul╚Ťire vegetativ─â (prin bulbi, tuberculi, fragmente de tulpin─â, r─âd─âcin─â, frunze etc.) ÔŚŐ R. sexuat─â = tip de r. ce implic─â fuzionarea a dou─â celule reproduc─âtoare (game╚Ťi), una provenind de la mam─â ╚Öi cealalt─â de la tat─â, ├«n cadrul procesului de fecunda╚Ťie. Rezult─â o celul─â-ou (zigot) din care se va dezvolta un nou individ; reproduc╚Ťie (2).

Reproducere dex online | sinonim

Reproducere definitie

Intrare: reproduce
reproduce verb grupa a III-a conjugarea a X-a
  • silabisire: -pro-
Intrare: reproducere
reproducere substantiv feminin
  • silabisire: -pro-