Dicționare ale limbii române

12 definiții pentru reproducător

REPRODUCĂTÓR, -OÁRE, reproducători, -oare, adj. Care se reproduce (6), se înmulțește (ușor). ♦ (Substantivat, m.) Animal domestic selecționat după criterii biologice și productive în vederea reproducției (2). – Reproduce + suf. -ător. Cf. fr. reproducteur.
REPRODUCĂTÓR, -OÁRE, reproducători, -oare, adj. Care se reproduce (6), se înmulțește (ușor). ♦ (Substantivat) animal domestic selecționat după criterii biologice și productive în vederea reproducției (2). – Reproduce + suf. -ător. Cf. fr. reproducteur.
REPRODUCĂTÓR, -OÁRE, reproducători, -oare, adj. Care se reproduce (6), care se referă la reproducere (2). Animale reproducătoare. ♦ (Substantivat, m.) Animal (selectat) pentru reproducere. Reproducători pentru îmbunătățirea raselor (de animale).
reproducătór1 (re-pro-) adj. m., pl. reproducătóri; f. sg. și pl. reproducătoáre
reproducătór2 (re-pro-) s. m., pl. reproducătóri
reproducătór adj. m., s. m. (sil. -pro-), pl. reproducătóri; f. sg. și pl. reproducătoáre
REPRODUCĂTÓR, -OÁRE adj. Care se reproduce, se înmulțește (ușor). // s.n. Animal domestic selecționat pentru reproducție (2). [Cf. fr. reproducteur].
REPRODUCĂTÓR, -OÁRE adj., s. m. (animal domestic selecționat) pentru reproducere. (< reproduce + /ă/tor)
REPRODUCĂTÓR1 ~oáre (~óri, ~oáre) 1) Care se reproduce; care se înmulțește. 2) rar Care imită felul de a fi al cuiva. /a reproduce + suf. ~ător
REPRODUCĂTÓR2 ~i m. Animal domestic selecționat pentru reproducere. /a reproduce + suf. ~ător
reproducător a. care reproduce.
REPRODUCĂTÓR (< reproduce, după fr. reproducteur) s. m. (ZOOT.) sistem ~ = Ansamblu de organe implicate în procesul reproducerii sexuate a organismelor. La angiosperme, s.r. este situat la nivelul florii și este alcătuit din stamine (organele masculine) și carpele (organele feminine). La mamifere, s.r. este format din gonade (testicule și ovare), conducte genitale (epididim, canal deferent și canal ejeculator la mascul, trompe uterine, uter și vagin la femelă), organe genitale externe (penis la mascul, vulvă la femelă) și glande anexe.

reproducător definitie

reproducător dex

Intrare: reproducător (adj.)
reproducător adjectiv
  • silabisire: -pro-
Intrare: reproducător (s.m.)
reproducător substantiv masculin
  • silabisire: -pro-