Dicționare ale limbii române

12 definiții pentru reprezentativ

REPREZENTATÍV, -Ă, reprezentativi, -e, adj. 1. (Despre un organ sau un sistem de guvernare) Care reprezintă o colectivitate și acționează în numele ei, fiind constituit prin alegeri. 2. Care (prin însușirile sale) reprezintă, ilustrează epoca, mediul, curentul din care face parte; ilustrativ, tipic. ♦ (Substantivat, f.) Echipă care reprezintă o asociație sportivă, o țară etc. – Din fr. représentatif.
REPREZENTATÍV, -Ă, reprezentativi, -e, adj. 1. (Despre un organ sau un sistem de guvernare) Care reprezintă o colectivitate și acționează în numele ei, fiind constituit prin alegeri. 2. Care (prin însușirile sale) reprezintă, ilustrează epoca, mediul, curentul din care face parte. ♦ (Substantivat, f.) Echipă care reprezintă o asociație sportivă, o țară etc. – Din fr. représentatif.
REPREZENTATÍV, -Ă, reprezentativi, -e, adj. 1. (Despre un organ sau un sistem de guvernare) Care reprezintă o colectivitate și acționează în numele ei, fiind constituit prin alegeri. Aici nu mai e vorba de ridiculizarea naivităților politice ale unui mahalagiu, cum e conu Leonida, ci de funcționarea întregului sistem constituțional, reprezentativ, în condițiuni special romînești. GHEREA, ST. CR. I 340. 2. Care prin însușirile sale reprezintă, ilustrează epoca, mediul, curentul din care face parte; ilustrativ. Bădița era unul din cele mai reprezentative tipuri romînești din localitate, prin statura, ținuta și trecutul său. BART, E. 265. Un om devine reprezentativ numai cînd are un temperament și o cultură potrivite cu epoca sa. IBRĂILEANU, SP. CR. 95. Într-o revistă al cărei nume l-am uitat... am citit un roman reprezentativ. IONESCU-RION, C. 118.
reprezentatív (re-pre-) adj. m., pl. reprezentatívi; f. reprezentatívă, pl. reprezentatíve
reprezentatív adj. m. (sil. -pre-), pl. reprezentatívi; f. sg. reprezentatívă, pl. reprezentatíve
REPREZENTATÍV adj. 1. caracteristic, clasic, specific, tipic. (Un exemplu ~.) 2. (livr.) exponențial. (Un personaj ~.)
REPREZENTATÍV, -Ă adj. 1. (Despre o adunare) Ai cărei membri aleși reprezintă o colectivitate și acționează în numele ei. 2. Care reprezintă, ilustrează epoca, curentul etc. din care face parte; ilustrativ. ♦ s.f. Echipă care reprezintă o asociație sportivă, o țară etc. [Cf. fr. représentatif].
REPREZENTATÍV, -Ă adj. 1. (despre o adunare) ai cărei membri aleși reprezintă o colectivitate și acționează în numele ei. 2. care reprezintă, ilustrează epoca, curentul etc. din care face parte. ◊ (s. f.) echipă reprezentând o asociație sportivă, o țară etc. (< fr. représentatif)
REPREZENTATÍV ~ă (~i, ~e) 1) Care reprezintă; cu proprietatea de a reprezenta. 2) (despre organe sau despre sisteme de guvernare) Care reprezintă o colectivitate și acționează în numele ei. /<fr. représentatif
reprezentativ a. care reprezentă sau are misiunea de a reprezenta: guvern reprezentativ, în care o adunare de deputați reprezentă poporul.
*reprezentatív, -ă adj. (d. reprezentat; fr. représentatif). Care e făcut ca să reprezente: semn reprezentativ. Guvern reprezentativ, în care deputațiĭ îs aleșĭ de națiune și participă la facerea legilor.
REPREZENTATIV adj. caracteristic, clasic, specific, tipic. (Un exemplu ~.)

reprezentativ definitie

reprezentativ dex

Intrare: reprezentativ
reprezentativ adjectiv
  • silabisire: -pre-