report definitie

23 definiții pentru report

REPÓRT, reporturi, s. n. Trecere a unei sume (reprezentând un total parțial) din josul unei coloane în fruntea coloanei următoare, pentru a fi adunată în continuare; p. ext. sumă reportată sau orice sumă rămasă dintr-un calcul anterior. – Din fr. report.
REPURTÁ1, repórt, vb. I. Tranz. și refl. (Rar) A-și îndrepta gândul asupra unor oameni, idei, fapte din trecut; a se întoarce cu gândul înapoi. – Din fr. réporter (după purta).
REPÓRT, reporturi, s. n. Trecere a unei sume (reprezentând un total parțial) din josul unei coloane în fruntea coloanei următoare, pentru a fi adunată în continuare; p. ext. sumă, total reportate sau orice sumă rămasă dintr-un calcul anterior. – Din fr. report.
REPURTÁ1, repórt, vb. I. Tranz. și refl. (Rar) A-și îndrepta gândul asupra unor oameni, idei, fapte din trecut; a se întoarce cu mintea înapoi. – Din fr. réporter (după purta).
REPÓRT, reporturi, s. n. (Contabilitate) Trecere a unei sume (reprezentînd un total parțial) din josul unei coloane în fruntea coloanei de pe pagina următoare, pentru a fi adunată la rîndul ei; p. ext. suma reportată sau orice sumă rămasă dintr-un calcul anterior.
REPURTÁ2, repórt, vb. I. Tranz. (Rar) A-și îndrepta gîndul asupra unor oameni, idei, fapte din trecut; a se întoarce cu mintea înapoi. Nu-mi place, amice, a-mi repurta mintea către momente așa înnorate ale trecutului. ODOBESCU, S. III 96. ◊ Refl. Gîndul nu se repoartă... asupra acelor puternici despoți ai Persiei. ODOBESCU, S. III 108.
repórt (sumă) s. n., pl. repórturi
repurtá1 (a ~) (a-și îndrepta gândurile spre trecut) (rar) vb., ind. prez. 3 repoártă
repórt s. n., pl. repórturi
repurtá (a-și îndrepta gândurile) vb., ind. prez. 1 sg. repórt, 3 sg. și pl. repoártă
repurtá (a-și îndrepta gândurile spre trecut) vb., ind. prez. pers. 1 repórt, pers. 3 repórtă
REPÓRT s. v. reportare.
REPÓRT s.n. 1. (Cont.) Trecere a unei sume, a unui total din josul coloanei în fruntea coloanei de pe pagina următoare a unui registru; (p. ext.) suma, totalul reportat. ♦ Prelungire a unei operații de bursă ajunse la termen până la lichidarea următoare. 2. Trecere a unei lucrări editoriale dintr-un plan de apariție în unul posterior. [< fr. report].
REPURTÁ vb. I. tr. A obține, a câștiga o victorie, un succes. [Cf. fr. remporter].
REPÓRT s. n. 1. trecere a unei sume din josul unei coloane în fruntea coloanei următoare a unui registru; suma reportată. ◊ transfer al unui desen de pe un material pe altul, în vederea imprimării litografice. 2. amânare pe o altă dată decât cea inițial stabilită. ◊ prelungire a unei operații de bursă ajunse la termen până la lichidarea următoare. 3. trecere a unei lucrări editoriale dintr-un plan de apariție în următorul. (< fr. report)
REPÓRT ~uri n. cont. Trecere a unei sume din josul unei coloane în fruntea coloanei următoare, pentru a continua operația adunării. /<fr. report
A REPURTÁ1 repórt tranz. rar A face să se repoarte. /<fr. reporter
A SE REPURTÁ ma repórt intranz. A se întoarce cu gândul la oameni, la idei, fapte din trecut. /<fr. reporter
report n. 1. transportarea unei sume la pagina următoare, într’o contabilitate; 2. operațiune de Bursă, ce consistă a continua o operațiune pentru o dată mai târzie; 3. Jur. acțiunea de a reporta la moștenire ceeace s’a primit înainte: reportul nu se poate face decât numai la succesiunea donatorului.
repurtà v. 1. a pune într’alt loc: a repurta o sumă la pagina următoare; 2. a se transporta cu mintea: să mă report ferice la patria-mi cu soare AL.; 3. a câștiga: a repurta o victorie.
*repórt n., pl. urĭ (fr. report, d. reporter, a reporta). Transcrierea uneĭ sume din josu uneĭ paginĭ în susu paginiĭ următoare: a face un report. Această sumă transcrisă: reportu e de 1000 de francĭ. Prelungirea pînă la lichidarea următoare a uneĭ operațiunĭ ajunse la termin (la bursă). Suma plătită p. acest scop de cel care cere reportu. V. raport.
REPORT s. reportare. (~ unei sume.)
REPURTA vb. 1. a cîștiga, a cuceri, a dobîndi, a obține, a realiza, (Transilv.) a mirui, (înv.) a purta. (A ~ o strălucită victorie.) 2. a înregistra, a obține. (A ~ un răsunător succes.)

report dex

Intrare: report
report substantiv neutru
Intrare: repurta (1 -port)
repurta 1 -port verb grupa I conjugarea I
repurta 1 -port verb grupa I conjugarea I