Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

23 defini╚Ťii pentru report

REP├ôRT, reporturi, s. n. Trecere a unei sume (reprezent├ónd un total par╚Ťial) din josul unei coloane ├«n fruntea coloanei urm─âtoare, pentru a fi adunat─â ├«n continuare; p. ext. sum─â reportat─â sau orice sum─â r─âmas─â dintr-un calcul anterior. ÔÇô Din fr. report.
REPURT├ü1, rep├│rt, vb. I. Tranz. ╚Öi refl. (Rar) A-╚Öi ├«ndrepta g├óndul asupra unor oameni, idei, fapte din trecut; a se ├«ntoarce cu g├óndul ├«napoi. ÔÇô Din fr. r├ęporter (dup─â purta).
REP├ôRT, reporturi, s. n. Trecere a unei sume (reprezent├ónd un total par╚Ťial) din josul unei coloane ├«n fruntea coloanei urm─âtoare, pentru a fi adunat─â ├«n continuare; p. ext. sum─â, total reportate sau orice sum─â r─âmas─â dintr-un calcul anterior. ÔÇô Din fr. report.
REPURT├ü1, rep├│rt, vb. I. Tranz. ╚Öi refl. (Rar) A-╚Öi ├«ndrepta g├óndul asupra unor oameni, idei, fapte din trecut; a se ├«ntoarce cu mintea ├«napoi. ÔÇô Din fr. r├ęporter (dup─â purta).
REP├ôRT, reporturi, s. n. (Contabilitate) Trecere a unei sume (reprezent├«nd un total par╚Ťial) din josul unei coloane ├«n fruntea coloanei de pe pagina urm─âtoare, pentru a fi adunat─â la r├«ndul ei; p. ext. suma reportat─â sau orice sum─â r─âmas─â dintr-un calcul anterior.
REPURT├ü2, rep├│rt, vb. I. Tranz. (Rar) A-╚Öi ├«ndrepta g├«ndul asupra unor oameni, idei, fapte din trecut; a se ├«ntoarce cu mintea ├«napoi. Nu-mi place, amice, a-mi repurta mintea c─âtre momente a╚Öa ├«nnorate ale trecutului. ODOBESCU, S. III 96. ÔŚŐ Refl. G├«ndul nu se repoart─â... asupra acelor puternici despo╚Ťi ai Persiei. ODOBESCU, S. III 108.
rep├│rt (sum─â) s. n., pl. rep├│rturi
repurtá1 (a ~) (a-și îndrepta gândurile spre trecut) (rar) vb., ind. prez. 3 repoártă
rep├│rt s. n., pl. rep├│rturi
repurtá (a-și îndrepta gândurile) vb., ind. prez. 1 sg. repórt, 3 sg. și pl. repoártă
repurtá (a-și îndrepta gândurile spre trecut) vb., ind. prez. pers. 1 repórt, pers. 3 repórtă
REPÓRT s. v. reportare.
REP├ôRT s.n. 1. (Cont.) Trecere a unei sume, a unui total din josul coloanei ├«n fruntea coloanei de pe pagina urm─âtoare a unui registru; (p. ext.) suma, totalul reportat. ÔÖŽ Prelungire a unei opera╚Ťii de burs─â ajunse la termen p├ón─â la lichidarea urm─âtoare. 2. Trecere a unei lucr─âri editoriale dintr-un plan de apari╚Ťie ├«n unul posterior. [< fr. report].
REPURT├ü vb. I. tr. A ob╚Ťine, a c├ó╚Ötiga o victorie, un succes. [Cf. fr. remporter].
REP├ôRT s. n. 1. trecere a unei sume din josul unei coloane ├«n fruntea coloanei urm─âtoare a unui registru; suma reportat─â. ÔŚŐ transfer al unui desen de pe un material pe altul, ├«n vederea imprim─ârii litografice. 2. am├ónare pe o alt─â dat─â dec├ót cea ini╚Ťial stabilit─â. ÔŚŐ prelungire a unei opera╚Ťii de burs─â ajunse la termen p├ón─â la lichidarea urm─âtoare. 3. trecere a unei lucr─âri editoriale dintr-un plan de apari╚Ťie ├«n urm─âtorul. (< fr. report)
REP├ôRT ~uri n. cont. Trecere a unei sume din josul unei coloane ├«n fruntea coloanei urm─âtoare, pentru a continua opera╚Ťia adun─ârii. /<fr. report
A REPURTÁ1 repórt tranz. rar A face să se repoarte. /<fr. reporter
A SE REPURTÁ ma repórt intranz. A se întoarce cu gândul la oameni, la idei, fapte din trecut. /<fr. reporter
report n. 1. transportarea unei sume la pagina urm─âtoare, ├«ntrÔÇÖo contabilitate; 2. opera╚Ťiune de Burs─â, ce consist─â a continua o opera╚Ťiune pentru o dat─â mai t├órzie; 3. Jur. ac╚Ťiunea de a reporta la mo╚Ötenire ceeace sÔÇÖa primit ├«nainte: reportul nu se poate face dec├ót numai la succesiunea donatorului.
repurt├á v. 1. a pune ├«ntrÔÇÖalt loc: a repurta o sum─â la pagina urm─âtoare; 2. a se transporta cu mintea: s─â m─â report ferice la patria-mi cu soare AL.; 3. a c├ó╚Ötiga: a repurta o victorie.
*rep├│rt n., pl. ur─ş (fr. report, d. reporter, a reporta). Transcrierea une─ş sume din josu une─ş pagin─ş ├«n susu pagini─ş urm─âtoare: a face un report. Aceast─â sum─â transcris─â: reportu e de 1000 de franc─ş. Prelungirea p├«n─â la lichidarea urm─âtoare a une─ş opera╚Ťiun─ş ajunse la termin (la burs─â). Suma pl─âtit─â p. acest scop de cel care cere reportu. V. raport.
REPORT s. reportare. (~ unei sume.)
REPURTA vb. 1. a c├«╚Ötiga, a cuceri, a dob├«ndi, a ob╚Ťine, a realiza, (Transilv.) a mirui, (├«nv.) a purta. (A ~ o str─âlucit─â victorie.) 2. a ├«nregistra, a ob╚Ťine. (A ~ un r─âsun─âtor succes.)

Report dex online | sinonim

Report definitie

Intrare: report
report substantiv neutru
Intrare: repurta (1 -port)
repurta 1 -port verb grupa I conjugarea I
repurta 1 -port verb grupa I conjugarea I