Dicționare ale limbii române

2 intrări

13 definiții pentru repliere

REPLIÁ, repliez, vb. I. 1. Refl. (Mil.) A se retrage în ordine, sub presiunea inamicului, mutând apărarea pe un alt aliniament. 2. Tranz. A strânge (după ce a fost desfășurat) prin suprapunerea unei părți peste alta. [Pr.: -pli-a] – Din fr. replier.
REPLIÉRE, replieri, s. f. Acțiunea de a se replia și rezultatul ei. [Pr.: -pli-e-] – V. replia.
REPLIÁ, repliez, vb. I. 1. Refl. (Mil.) A se retrage în ordine. 2. Tranz. A strânge (după ce a fost desfășurat) prin suprapunerea unei părți peste alta. [Pr.: -pli-a] – Din fr. replier.
REPLIÉRE, replieri, s. f. Acțiunea de a se replia și rezultatul ei. [Pr.: -pli-e-] – V. replia.
repliá (a ~) (re-pli-a) vb., ind. prez. 3 repliáză, 1 pl. repliém (-pli-em); conj. prez. 3 să repliéze; ger. repliínd (-pli-ind)
repliére (re-pli-e-) s. f., g.-d. art. repliérii; pl. repliéri
repliá vb. (sil. -pli-) plia
repliére s. f. (sil. -pli-); pl. repliéri
REPLIÁ vb. I. refl. 1. A se strânge (după ce a fost desfășurat) prin suprapunerea unei părți peste alta. 2. (Mil.) A se retrage în ordine, sub presiunea inamicului, pe un aliniament mai favorabil apărării. [Pron. -pli-a, p.i. -iez, 3,6 -iază, ger. -iind. / < fr. replier].
REPLIÉRE s.f. Acțiunea de a se replia; mutare a apărării de pe un aliniament pe altul, situat mai înapoi. [< replia].
REPLIÁ vb. I. tr., refl. a (se) strânge (după ce a fost desfășurat) prin suprapunerea unei părți peste alta. II. refl. 1. (mil.; despre trupe) a se retrage în ordine, sub presiunea inamicului, pe un aliniament mai favorabil apărării. ◊ (despre mașini circulând pe drumurile publice) a se retrage pe o bandă mai puțin circulată sau în spatele altei mașini. 2. (fig.) a se retrage în sine; a medita. (< fr. replier)
A SE REPLIÁ mă ~éz mil. 1. intranz. A se retrage în ordine. 2. tranz. A strânge prin suprapunerea unei părți peste alta. [Sil. -pli-] /<fr. replier
REPLIÉRE (< replia) s. f. (MILIT.) Mutare a apărării de pe un aliniament pe altul, situat mai înapoi, de regulă sub presiunea inamicului atacator. Se execută în scopul sustragerii forțelor proprii de sub loviturile inamicului și al refacerii apărării pe un aliniament mai favorabil ducerii acțiunilor de luptă ulterioare.

repliere definitie

repliere dex

Intrare: replia
replia verb grupa I conjugarea a II-a
  • silabisire: -pli-
Intrare: repliere
repliere substantiv feminin
  • silabisire: -pli-