Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

13 defini╚Ťii pentru repliere

REPLI├ü, repliez, vb. I. 1. Refl. (Mil.) A se retrage ├«n ordine, sub presiunea inamicului, mut├ónd ap─ârarea pe un alt aliniament. 2. Tranz. A str├ónge (dup─â ce a fost desf─â╚Öurat) prin suprapunerea unei p─âr╚Ťi peste alta. [Pr.: -pli-a] ÔÇô Din fr. replier.
REPLI├ëRE, replieri, s. f. Ac╚Ťiunea de a se replia ╚Öi rezultatul ei. [Pr.: -pli-e-] ÔÇô V. replia.
REPLI├ü, repliez, vb. I. 1. Refl. (Mil.) A se retrage ├«n ordine. 2. Tranz. A str├ónge (dup─â ce a fost desf─â╚Öurat) prin suprapunerea unei p─âr╚Ťi peste alta. [Pr.: -pli-a] ÔÇô Din fr. replier.
REPLI├ëRE, replieri, s. f. Ac╚Ťiunea de a se replia ╚Öi rezultatul ei. [Pr.: -pli-e-] ÔÇô V. replia.
repli├í (a ~) (re-pli-a) vb., ind. prez. 3 repli├íz─â, 1 pl. repli├ęm (-pli-em); conj. prez. 3 s─â repli├ęze; ger. repli├şnd (-pli-ind)
repli├ęre (re-pli-e-) s. f., g.-d. art. repli├ęrii; pl. repli├ęri
repliá vb. (sil. -pli-) plia
repli├ęre s. f. (sil. -pli-); pl. repli├ęri
REPLI├ü vb. I. refl. 1. A se str├ónge (dup─â ce a fost desf─â╚Öurat) prin suprapunerea unei p─âr╚Ťi peste alta. 2. (Mil.) A se retrage ├«n ordine, sub presiunea inamicului, pe un aliniament mai favorabil ap─âr─ârii. [Pron. -pli-a, p.i. -iez, 3,6 -iaz─â, ger. -iind. / < fr. replier].
REPLI├ëRE s.f. Ac╚Ťiunea de a se replia; mutare a ap─âr─ârii de pe un aliniament pe altul, situat mai ├«napoi. [< replia].
REPLI├ü vb. I. tr., refl. a (se) str├ónge (dup─â ce a fost desf─â╚Öurat) prin suprapunerea unei p─âr╚Ťi peste alta. II. refl. 1. (mil.; despre trupe) a se retrage ├«n ordine, sub presiunea inamicului, pe un aliniament mai favorabil ap─âr─ârii. ÔŚŐ (despre ma╚Öini circul├ónd pe drumurile publice) a se retrage pe o band─â mai pu╚Ťin circulat─â sau ├«n spatele altei ma╚Öini. 2. (fig.) a se retrage ├«n sine; a medita. (< fr. replier)
A SE REPLI├ü m─â ~├ęz mil. 1. intranz. A se retrage ├«n ordine. 2. tranz. A str├ónge prin suprapunerea unei p─âr╚Ťi peste alta. [Sil. -pli-] /<fr. replier
REPLI├ëRE (< replia) s. f. (MILIT.) Mutare a ap─âr─ârii de pe un aliniament pe altul, situat mai ├«napoi, de regul─â sub presiunea inamicului atacator. Se execut─â ├«n scopul sustragerii for╚Ťelor proprii de sub loviturile inamicului ╚Öi al refacerii ap─âr─ârii pe un aliniament mai favorabil ducerii ac╚Ťiunilor de lupt─â ulterioare.

Repliere dex online | sinonim

Repliere definitie

Intrare: replia
replia verb grupa I conjugarea a II-a
  • silabisire: -pli-
Intrare: repliere
repliere substantiv feminin
  • silabisire: -pli-