Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

15 defini╚Ťii pentru repeti╚Ťie

REPET├Ź╚ÜIE, repeti╚Ťii, s. f. 1. Repetare, reluare a acelora╚Öi vorbe, idei, ac╚Ťiuni etc. ÔŚŐ Arm─â cu repeti╚Ťie = arm─â cu care se pot trage mai multe focuri dintr-o singur─â ap─âsare pe tr─âgaci, re├«nc─ârcarea f─âc├óndu-se automat. ÔÖŽ Activitatea de preg─âtire a interpre╚Ťilor pentru un spectacol sau concert. Repeti╚Ťie general─â = ultima repeti╚Ťie ├«nainte de premiera unui spectacol. ÔÖŽ Reluare de c─âtre elevi, la ╚Öcoal─â, ├«n cadrul unor lec╚Ťii speciale, sau acas─â, a materiei de ├«nv─â╚Ť─âm├ónt deja parcurse. 2. Procedeu stilistic care const─â ├«n folosirea repetat─â a aceluia╚Öi cuv├ónt sau a unui grup de cuvinte cu scopul de a ├«nviora expunerea, a ├«nt─âri ideea etc. ÔÇô Din fr. r├ęp├ętition.
REPET├Ź╚ÜIE, repeti╚Ťii, s. f. 1. Repetare, reluare a acelora╚Öi vorbe, idei, ac╚Ťiuni etc. ÔŚŐ Arm─â cu repeti╚Ťie = arm─â cu care se pot trage mai multe focuri (re├«nc─ârc├óndu-se automat). ÔÖŽ Exerci╚Ťiu f─âcut de c─âtre interpre╚Ťi pentru preg─âtirea unui spectacol sau a unei audi╚Ťii publice. ÔŚŐ Repeti╚Ťie general─â = ultima repeti╚Ťie (cu decoruri ╚Öi costume) f─âcut─â ├«nainte de spectacol. ÔÖŽ Reluare de c─âtre elevi, la ╚Öcoal─â, ├«n cadrul unor lec╚Ťii speciale, sau acas─â, a materiei de ├«nv─â╚Ť─âm├ónt deja parcurse. 2. Procedeu sintactic-stilistic care const─â ├«n ├«ntrebuin╚Ťarea de dou─â sau de mai multe ori a aceluia╚Öi cuv├ónt sau a aceluia╚Öi grup de cuvinte, pentru a exprima durata, intensitatea, distribu╚Ťia, progresia, succesiunea, periodicitatea sau pentru a sublinia o idee. ÔÇô Din fr. r├ęp├ętition.
REPET├Ź╚ÜIE, repeti╚Ťii, s. f. 1. Repetare, reluare a aceleia╚Öi vorbe, idei sau ac╚Ťiuni. ÔŚŐ Arm─â cu repeti╚Ťie = arm─â cu care se pot trage (f─âr─â a o re├«nc─ârca) mai multe focuri la r├«nd. ÔÖŽ Exerci╚Ťiu f─âcut de c─âtre interpre╚Ťi pentru preg─âtirea unui spectacol sau a unei audi╚Ťii publice. Pentru el a lipsit de la repeti╚Ťii. A pierdut un rol. C. PETRESCU, C. V. 210. Trebuie s─â priveghez repeti╚Ťiile F├«nt├«nei Blanduzia. ALECSANDRI, S. 169. ÔÖŽ Lec╚Ťie care const─â din repetarea materialului care a fost deja parcurs. 2. Figur─â de stil care const─â ├«n ├«ntrebuin╚Ťarea de dou─â (sau mai multe) ori a aceluia╚Öi cuv├«nt (sau a aceleia╚Öi fraze), pentru a da mai mult─â vigoare expunerii.
repet├ş╚Ťie (-╚Ťi-e) s. f., art. repet├ş╚Ťia (-╚Ťi-a), g.-d. art. repet├ş╚Ťiei; pl. repet├ş╚Ťii, art. repet├ş╚Ťiile (-╚Ťi-i-)
repet├ş╚Ťie s. f. (sil. -╚Ťi-e), art. repet├ş╚Ťia (sil. -╚Ťi-a), g.-d. art. repet├ş╚Ťiei, pl. repet├ş╚Ťii, art. repet├ş╚Ťiile (sil. -╚Ťi-i-)
REPET├Ź╚ÜIE s. 1. repetare, (├«nv.) poftorire. (Vorbe╚Öte f─âr─â ~ii.) 2. v. recapitulare. 3. (rar) prob─â. (~ la un teatru.) 4. repeti╚Ťie general─â v. avanpremier─â.
REPET├Ź╚ÜIE s.f. 1. Repetare a unui cuv├ónt, a unei idei, a unei ac╚Ťiuni etc. ÔŚŐ Arm─â cu repeti╚Ťie = arm─â cu care se pot trage mai multe focuri la r├ónd. ÔÖŽ Activitate depus─â de interpre╚Ťi pentru preg─âtirea unui spectacol sau a unui concert. 2. Procedeu stilistic care const─â ├«n folosirea repetat─â a aceluia╚Öi cuv├ónt sau grup de cuvinte pentru a ├«nviora expresia, ├«nt─ârind ideea. 3. (Jur.) Ac╚Ťiunea de a cere prin justi╚Ťie restituirea unei sume de bani pl─âtite f─âr─â a fi datorat─â. [Gen. -iei, var. repeti╚Ťiune s.f. / cf. fr. r├ęp├ętition, lat. repetitio].
REPET├Ź╚ÜIE s. f. 1. repetare a unui cuv├ónt, a unei idei, ac╚Ťiuni etc. ÔÖŽ arm─â cu ~ = arm─â cu care se pot trage mai multe focuri la r├ónd. ÔŚŐ activitate depus─â de interpre╚Ťi pentru preg─âtirea unui spectacol, a unui concert. 2. procedeu stilistic ├«n folosirea repetat─â a aceluia╚Öi cuv├ónt sau grup de cuvinte. (< fr. r├ęp├ętition, lat. repetitio)
REPET├Ź╚ÜIE ~i f. 1) Reluare a acelora╚Öi cuvinte, idei, ac╚Ťiuni. ÔŚŐ Arm─â cu ~ arm─â cu care se pot trage mai multe focuri la r├ónd. 2) Munc─â de preg─âtire a interpre╚Ťilor ├«n vederea unei reprezenta╚Ťii ├«n public. 3) Procedeu stilistic care const─â ├«n repetarea unui cuv├ónt sau grup de cuvinte pentru a spori expresivitatea enun╚Ťului. [G.-D. repeti╚Ťiei] /<fr. r├ęp├ętition
repeti╚Ťi(un)e f. 1. spunere sau ├«ntrebuin╚Ťare din nou a unei vorbe, a unei idei; 2. lec╚Ťiune particular─â dat─â unui ╚Öcolar; 3. ac╚Ťiunea de a repeta un rol, o pies─â; 4. Jur. ac╚Ťiunea de a cere ├«napoi: ceeace sÔÇÖa pl─âtit f─âr─â s─â fie debit este supus repeti╚Ťiunii.
*repeti╚Ťi├║ne f. (lat. repetitio, -├│nis. V. com-peti╚Ťiune). Ac╚Ťiunea de a repeta: repeti╚Ťiunea une lec╚Ťiun─ş. Lec╚Ťiune dat─â ca s─â fie ├«nv─â╚Ťat─â ─şar: avem mult─â repeti╚Ťiune. ├Äncercarea une─ş p─şese teatrale sa┼ş muzicale ├«n ainte de a fi jucat─â sa┼ş c├«ntat─â: actori─ş era┼ş la repeti╚Ťiune. Ret. Figura pin care se repet─â un cuv├«nt or─ş o fraz─â p. a da ma─ş mult─â energie discursulu─ş (numit─â ╚Öi anafor─â ╚Öi epifor─â). Jur. Ac╚Ťiunea de a cere ├«napo─ş ce─şa ce ╚Ťi sÔÇÖa luat f─âr─â drept or─ş a─ş ├«mprumutat ╚Öi nu ╚Ťi sÔÇÖa dat ├«napo─ş. Ceasornic cu repeti╚Ťiune, care bate orele c├«nd ape╚Ö─ş un resort. Arm─â cu repeti╚Ťiune, care se ├«ncarc─â cu ma─ş multe focur─ş deodat─â ╚Öi po╚Ť─ş trage pe urm─â ma─ş r─âpede: pu╚Öca Mannlicher e o arm─â cu repeti╚Ťiune. ÔÇô Ob. -├ş╚Ťie (rus. repetici─şa).
REPETI╚ÜIE s. 1. repetare, (├«nv.) poftorire. (Vorbe╚Öte f─âr─â ~ii.) 2. recapitulare, repetare, revedere, (├«nv.) procitanie. (~ materiei.) 3. (rar) prob─â. (~ la un teatru.) 4. repeti╚Ťie general─â = avanpremier─â.
repeti╚Ťie (< lat. repetitio) 1. Semn de r., semn ce indic─â reluarea unui fragment dintr-o lucrare muzical─â. Expresia dal segno cere repetarea dintr-un loc marcat cu un semn (de obicei cu semnul procent). V. da capo; abrevia╚Ťii. 2. Preg─âtire a unui concert (1), recital* sau spectacol muzical, execu╚Ťie de prob─â.
REPETITIO EST MATER STUDIORUM (lat.) repeti╚Ťia este mama ├«nv─â╚Ť─âturii ÔÇô Precept folosit ini╚Ťial ├«n ╚Öcolile de limb─â latin─â ╚Öi care a c─âp─âtat apoi valoare general─â: prin repetare, cuno╚Ötin╚Ťele se fixeaz─â mai temeinic.
repeti╚Ťie refren, figur─â care const─â ├«n repetarea unui grup de cuvinte (sintagm─â ori enun╚Ť) care, ├«ntr-o lucrare literar─â scurt─â (de obicei ├«n versuii), exprim─â laitmotivul textului, ori vrea s─â creeze ╚Öi s─â sus╚Ťin─â atmosfera liric─â a operei. Este repeti╚Ťia care nu se ├«ncadreaz─â, ea volum ╚Öi reparti╚Ťie, ├«n nici o schem─â stereotip─â, ea toate celelalte (R): ÔÇ×- P─âm├ónt de flori! P─âm├ónt de flori!... Acela╚Öi strig─ât, ├«n fiecare diminea╚Ť─â; aceea╚Öi droag─â de c─âru╚Ť─â sun├óndu-╚Öi singur─âtatea ├«n fiecare piatr─â a pavajului; acela╚Öi mo╚Ö-copil deasupra mormanului de p─âm├ónt negru, m─ârun╚Ťit, moale, frumos, bogat, suflet ascuns. Aceea╚Öi cazma ├«nfipt─â l├óng─â m─ânu╚Öa c─âru╚Ťei ╚Öi felinarul stins, diminea╚Ťa, la bariera ora╚Öului, felinarul care a ars, noaptea, leg─ânat, ferind singur─âtatea omului ╚Öi calului, de goana ma╚Öinilor. ÔÇô P─âm├ónt de flori!. P─âm├ónt cald, plouat, mirositor, p─âm├ónt care poart─â semin╚Ťele ├«n el ca puii nef─âta╚Ťi, ├«n p├óntece; semin╚Ťe de ierburi r─âbd─âtoare, puioase, bl├ónde. Oamenii v├ónd p─âm├óntul cu g─âleata, g─âtit ╚Öi curat; curat, luminat a╚Öa cum ├«╚Öi aduceau, c├óndva, fetele servitoare la ora╚Ö. ÔÇô P─âm├ónt de flori!ÔÇŁ... (Floren╚Ťa Albu) Din poezia clasic─â se pot cita poezia Floriile de V. Alecsandri, Post bellum de O. Goga, precum ╚Öi versurile lui G. Bacovia, ├«n care, oricare ar fi schema repeti╚Ťiei (de obicei figuri combinate), repeti╚Ťia are un caracter obsesiv, deci analog repeti╚Ťiei-refren. ├Än proz─â, o ilustrare specific─â ne-o ofer─â schi╚Ťele din Arborele vie╚Ťii de Floren╚Ťa Albu: P─âm├ónt ╚Öi flori ╚Öi patetica schi╚Ť─â Acas─â, scris─â ├«n ton de poem ├«n proz─â, ├«nc─ârcat─â de variate figuri ale repeti╚Ťiei: poliptot─â, homeoteleut─â, epanadiploz─â, epanaleps─â, anafor─â ╚Öi epifor─â, precum ╚Öi perifraz─â, metafor─â, compara╚Ťie, metaleps─â ╚Öi sileps─â oratoric─â.

Repeti╚Ťie dex online | sinonim

Repeti╚Ťie definitie

Intrare: repeti╚Ťie
repeti╚Ťie substantiv feminin
  • silabisire: -╚Ťi-e