Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

27 defini╚Ťii pentru remorc─â

REMORC├ü, remorchez, vb. I. Tranz. A efectua opera╚Ťia de remorcare. ÔÖŽ Fig. A trage, a t├ór├« cu sila; a ata╚Öa pe cineva unui grup. [Prez. ind. ╚Öi: rem├│rc] ÔÇô Din fr. remorquer.
REM├ôRC─é, remorci, s. f. 1. Vehicul f─âr─â autopropulsie, tras de un vehicul motor ╚Öi destinat transportului de persoane sau de m─ârfuri. ÔŚŐ Loc. adj. La remorc─â = remorcat. ÔŚŐ Expr. A fi la remorca cuiva (sau a ceva) = a depinde cu totul de cineva (sau de ceva), a fi condus, dominat (de cineva sau de ceva). 2. Odgon, cablu cu care se remorcheaz─â o nav─â, un ╚Ölep etc. ÔÇô Din fr. remorque.
REMORC├ü, remorchez, vb. I. Tranz. A trage dup─â sine legat (cu un cablu) un vapor; a t├ór├« cu sila; a ata╚Öa pe cineva unui grup. [Prez. ind. ╚Öi: rem├│rc] ÔÇô Din fr. remorquer.
REM├ôRC─é, remorci, s. f. 1. Vehicul f─âr─â autopropulsie, tras de un vehicul motor ╚Öi destinat transportului de persoane sau de m─ârfuri. ÔŚŐ Loc. adj. La remorc─â = remorcat. ÔŚŐ Expr. A fi la remorca cuiva (sau a ceva) = a depinde cu totul de cineva (sau de ceva), a fi condus, dominat (de cineva sau de ceva). 2. Odgon, cablu cu care se remorcheaz─â o nav─â sau o ambarca╚Ťie. ÔÇô Din fr. remorque.
REMORC├ü, remorchez, vb. I. Tranz. (Despre vehicule) A trage dup─â sine (legat cu un cablu) un vapor, un vagon, un camion etc. care nu se poate mi╚Öca prin mijloace proprii. A remorca o ╚Öalup─â. ÔÖŽ Fig. A lua cu sine, a ata╚Öa unui grup. Te-oi remorca cu mine... ├Än ve╚Önica splendoare Pe unde nu s├«nt neguri, Ci numai lumi albastre. ANGHEL-IOSIF, C. M. I 178. Vor veni cu trenul de la 6... ni╚Öte oameni a╚Öa de isprav─â, c─â mi-ar fi stat pe suflet s─â nu-i remorchez. CARAGIALE, O. VII 18. ÔÇô Prez. ind. ╚Öi: rem├│rc (BOLINTINEANU, O. 265).
REM├ôRC─é, remorci, s. f. 1. Vehicul f─âr─â autopropulsie care e tras de un vehicul motor. Tractoarele aduceau pe chei remorci cu l─âzi. DUMITRIU, P. F. 69. ÔŚŐ Vagon (de) remorc─â = vagon de tramvai ata╚Öat la un vagon motor ╚Öi tras de acesta. ÔŚŐ Expr. La remorc─â = legat pentru a fi tras de un vehicul; remorcat. Vechea canonier─â ┬źAlexandru cel Bun┬╗, c-un ╚Ölep la remorc─â, ancorase de diminea╚Ť─â. BART, S. M. 71. Vara porneau la remorc─â de la Severin la Sulina, se opreau la vreun port, ├«nc─ârcau saci de porumb ╚Öi mergeau mai departe. DUN─éREANU, CH. 145. A fi la remorca (cuiva sau a ceva) = a depinde cu totul (de cineva sau de ceva), a fi lipsit de libertatea de ac╚Ťiune; a fi condus, dominat (de cineva sau de ceva). S-au g─âsit la noi oameni care s─â ne spun─â c─â locul statului rom├«n trebuie s─â fie... la remorca politicei turce╚Öti. ODOBESCU, S. III 430. 2. Cablu, odgon cu care se remorcheaz─â o nav─â sau o ambarca╚Ťie.
remorcá (a ~) vb., ind. prez. 3 remorcheáză
rem├│rc─â s. f., g.-d. art. rem├│rcii; pl. rem├│rci
remorc├í vb., ind. prez. 1 sg. remorch├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. remorche├íz─â
rem├│rc─â s. f., g.-d. art. rem├│rcii; pl. rem├│rci
REMORCÁ vb. a tracta. (Vehiculul ~ o remorcă.)
REMORC├ü vb. I. tr. A trage ├«n urma sa (o nav─â, un vagon etc.). ÔÖŽ (Fig.) A lua cu sine, a ata╚Öa unui grup, a trage, a t├ór├« cu sila. [P.i. -chez. / < fr. remorquer].
REM├ôRC─é s.f. 1. Vehicul f─âr─â mijloc propriu de deplasare, tras de un vehicul motor. ÔÖŽ A fi la remorca (cuiva sau a ceva) = a depinde cu totul (de cineva sau de ceva). 2. Cablu folosit pentru remorcarea unei nave, a unui ╚Ölep etc. [< fr. remorque].
REMORCÁ vb. tr. 1. a trage în urma sa (o navă, un vagon etc.). 2. (fig.) a lua cu sine, a atașa unui grup, a trage. (< fr. remorquer)
REM├ôRC─é s. f. 1. vehicul f─âr─â mijloc propriu de deplasare, tras de un vehicul motor. ÔÖŽ a fi la ─â (cuiva sau a ceva) = a depinde cu totul (de cineva sau de ceva). 2. par├óm─â rezistent─â, cablu servind pentru remorcarea unei nave, a unui ╚Ölep etc. (< fr. remorque)
A REMORC├ü ~ch├ęz tranz. 1) (remorci, ╚Ölepuri, vagoane etc.) A ata╚Öa (cu un cablu sau cu un lan╚Ť) ╚Öi a trage cu ajutorul unui vehicul autopropulsat. 2) fig. (persoane) A lua cu sine (mai mult cu for╚Ťa). /<fr. remorquer
REM├ôRC─é ~ci f. 1) Vehicul f─âr─â autopropulsie, remorcat de un altul autopropulsat ╚Öi destinat transportului de persoane sau de m─ârfuri. ÔŚŐ A fi la ~ca cuiva a fi condus de cineva; a fi dependent de cineva sau de ceva. 2) Cablu sau odgon cu care se remorcheaz─â o nav─â sau o ambarca╚Ťie. /<fr. remorque
remorcà v. se zice de o corabie ce trage pe o alta in urma ei.
remorc─â f. otgon cu care se remorc─â o corabie (= fr. remorque).
*rem├│rc ╚Öi -ch├ęz, a -c├í v. tr. (fr. remorquer, d. it. rimorchiare, care vine d. mlat. remulcare, d. vgr. rymulk├ęo, d. r├Żma, odgon, ╚Öi ß┐ż├ętko, trag). Trag pe ap─â: un vapor care remorca do┼ş─â ╚Ölepur─ş. Fig. Ajut ca s─â scape, ma─ş ales ├«n politic─â: un deputat remorcat.
*rem├│rc─â f., pl. e, ─ş (fr. remorque, d. remorquer, a remorca). Ac╚Ťiunea de a remorca: a lua ├«n sa┼ş la remorc─â. Fig. A te pune ├«n remorca cu─şva, a-l urma orbe╚Öte. V. ─şedec.
c├ís─â-rem├│rc─â s. f. Rulot─â ÔŚŐ ÔÇ×Reghin face c├óteva sugestii constructorilor de ma╚Öini. Prima, crearea unei microinstala╚Ťii de ├«nc─âlzire central─â pentru cl─âdirile mici. Ce-a de-a doua, fabricarea de case-remorci pentru autoturisme.ÔÇŁ R.l. 18 XII 66 p. 3 (din cas─â + remorc─â)
remorc─â-camping s. f. Vehicul pentru camping, tras de un vehicul cu motor ÔŚŐ ÔÇ×Coop. Precizia din Arad a ├«nceput construc╚Ťia unor remorci-camping, ata╚Öabile la autoturismele de tipul ╚Öi m─ârimile existente ├«n ╚Ťara noastr─â.ÔÇŁ Sc. 7 II 67 p. 2 [pron. rem├│rc─â ch├ęmping] (din remorc─â + camping, dup─â fr. remorque de camping; D.Tr.)
a ag─â╚Ťa remorca expr. (friz.) a ├«ncerca s─â opreasc─â s├óngele dintr-o t─âietur─â cu un creion de alaun
a fi la remorca cuiva expr. a depinde cu totul de cineva.
remorca, remorchez v. t. (d. persoane) 1. a lua cu sine, a târî cu sila 2. a atașa unui grup
remorc─â, remorci s. f. 1. so╚Ťie, nevast─â. 2. ( intl.) persoan─â care urm─âre╚Öte o alt─â persoan─â.

Remorc─â dex online | sinonim

Remorc─â definitie

Intrare: remorc─â
remorc─â substantiv feminin
Intrare: remorca (1 -morc)
remorca 1 -morc verb grupa I conjugarea I
Intrare: remorca (1 -morchez)
remorca 1 -morchez verb grupa I conjugarea a II-a