Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

21 defini╚Ťii pentru remiz─â

REMIZ├ü, remizez, vb. I. Intranz. A termina o partid─â de ╚Öah la egalitate. ÔÇô Din remiz─â.
REM├ŹZ─é, remize, s. f. I. 1. Situa╚Ťie ├«n care doi ╚Öahi╚Öti angaja╚Ťi ├«ntr-o partid─â consimt reciproc asupra unui rezultat de egalitate; partid─â de ╚Öah terminat─â la egalitate. 2. Plat─â f─âcut─â (unui lucr─âtor comercial) sub forma unei cote procentuale din v├ónz─âri; (concr.) sum─â de bani acordat─â ├«n acest fel. II. 1. Construc╚Ťie prev─âzut─â cu instala╚Ťii de sp─âlare ╚Öi de ventilare, precum ╚Öi cu un mic atelier de repara╚Ťii, folosit─â pentru ad─âpostirea vehiculelor auto, a uneltelor, a locomotivelor, a vagoanelor etc. 2. P─âdure sau tufi╚Ö plantat care serve╚Öte ca ad─âpost pentru v├ónatul mic. ÔÇô Din fr. remise.
REMIZ├ü, remizez, vb. I. Intranz. A termina o partid─â de ╚Öah la egalitate. ÔÇô Din remiz─â.
REM├ŹZ─é, remize, s. f. I. 1. Situa╚Ťie ├«n care doi ╚Öahi╚Öti angaja╚Ťi ├«ntr-o partid─â amical─â sau oficial─â consimt reciproc asupra unui rezultat de egalitate; partid─â de ╚Öah terminat─â la egalitate. 2. Form─â de retribuire (├«n comer╚Ť) potrivit c─âreia lucr─âtorii primesc pentru munca prestat─â o sum─â de bani calculat─â ├«n func╚Ťie de volumul v├ónz─ârilor, cump─âr─ârilor, contract─ârilor etc. pe care ace╚Ötia le efectueaz─â; (concr.) sum─â de bani acordat─â ├«n acest fel. II. 1. Construc╚Ťie prev─âzut─â cu instala╚Ťii de sp─âlare ╚Öi de ventilare, precum ╚Öi cu un mic atelier de repara╚Ťii, folosit─â pentru ad─âpostirea vehiculelor auto, a uneltelor, a locomotivelor, a vagoanelor etc. 2. Mic petic de p─âdure sau de tufi╚Öuri plantat cu scopul de a servi ca ad─âpost pentru v├ónatul mic. ÔÇô Din fr. remise.
REMIZÁ, remizez, vb. I. Tranz. A termina cu remiză, nedecis, la egalitate, o partidă de șah.
REM├ŹZ─é1, remize, s. f. 1. (La jocul de ╚Öah) Partid─â la sf├«r╚Öitul c─âreia nici una din p─âr╚Ťi nu c├«╚Ötig─â, fiind la egalitate. 2. Comision; rabat, reducere a unei datorii.
REM├ŹZ─é2, remize, s. f. 1. Construc╚Ťie pentru ad─âpostirea vehiculelor, a uneltelor, (la g─âri) a locomotivelor, a vagoanelor etc. V. ╚Öopron, garaj. Acolo avem grajdul de vite; dincolo, remiza de c─âru╚Ťe, ma╚Öini ╚Öi unelte. MIHALE, O. 10. Gr─âm─âdise ├«n remize enorme tot felul de ma╚Öin─ârii ╚Öi unelte agricole perfec╚Ťionate. SADOVEANU, E. 173. 2. Mic petic de p─âdure sau tuf─ârie plantat─â cu scopul de a servi ca ad─âpost pentru v├«natul mic (iepuri, pot├«rnichi, fazani etc.).
remizá (a ~) vb., ind. prez. 3 remizeáză
rem├şz─â s. f., g.-d. art. rem├şzei; pl. rem├şze
remiz├í vb., ind. prez. 1 sg. remiz├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. remize├íz─â
rem├şz─â s. f., g.-d. art. rem├şzei; pl. rem├şze
REM├ŹZ─é s. v. comision.
REMIZÁ vb. I. tr. A termina o partidă de șah la egalitate, a face remiză. [Cf. fr. remiser].
REM├ŹZ─é s.f. I. 1. Partid─â de ╚Öah ├«n care nici una dintre p─âr╚Ťi nu c├ó╚Ötig─â. 2. Form─â de retribuire a muncii potrivit c─âreia pentru munca prestat─â se acord─â o cot─â procentual─â. ÔÖŽ Comision dat la o v├ónzare, la o cump─ârare etc.; reducere, rabat. II. 1. Construc╚Ťie pentru ad─âpostirea vehiculelor, a locomotivelor etc. 2. P─âdurice care serve╚Öte ca loc de ad─âpost pentru v├ónat. [< fr. remise].
REMIZÁ vb. intr. a termina o partidă de șah la egalitate. (< fr. remisser)
REM├ŹZ─é s. f. I. 1. partid─â de ╚Öah ├«n care cei doi juc─âtori consimt reciproc la un rezultat de egalitate. 2. form─â de retribuire a muncii sub form─â de cot─â procentual─â ├«n func╚Ťie de munca prestat─â ╚Öi rezultatele ob╚Ťinute. 3. opera╚Ťie financiar─â de achitare a unei datorii ├«n str─âin─âtate prin transmiterea c─âtre un creditor a unui document de plat─â. ÔŚŐ comision; reducere, rabat. II. 1. cl─âdire destinat─â pentru ad─âpostirea (auto)vehiculelor rutiere, ma╚Öinilor agricole, locomotivelor etc. 2. p─âdurice care serve╚Öte ca loc de ad─âpost pentru v├ónat. (< fr. remise)
A REMIZ├ü ~├ęz tranz. (partide de ╚Öah) A termina prin remiz─â. /Din remiz─â
REM├ŹZ─é ~e f. 1) (la ╚Öah) Situa╚Ťie ├«n care partenerii consimt reciproc asupra unui rezultat de egalitate. 2) (├«n comer╚Ť) Remunera╚Ťie sub forma unei cote procentuale acordate lucr─âtorilor, ├«n func╚Ťie de volumul m─ârfurilor v├óndute. 3) Construc╚Ťie destinat─â vehiculelor, ma╚Öinilor agricole etc., prev─âzut─â cu instala╚Ťie de sp─âlat ╚Öi cu un mic atelier de repara╚Ťii. 4) Por╚Ťiune dintr-o p─âdure care serve╚Öte ca loc de ad─âpost pentru v├ónat. /<fr. remise, germ. Remise
remiz─â f. 1. rabat asupra pre╚Ťului; 2. comision acordat unui reprezentant comercial; 3. reducerea unei datorii (= fr. remise).
*rem├şz─â f., pl. e (fr. remise, part. f. de la remettre, a pune la loc, a remite. V. miz─â). Rabat, sc─âz─âm├«nt, reducere de pre╚Ť: a acorda o mare remiz─â. Reducere a une─ş datori─ş. C├«╚Ötig at├«t la sut─â acelu─şa care vinde marfa ├«n comisiune. ╚śopron p. tr─âsur─ş (adic─â ÔÇ×locu unde-s puse la locÔÇŁ). V. garaj.
REMIZĂ s. comision, (înv.) provizion. (l-a luat o ~ de 4%.)

Remiz─â dex online | sinonim

Remiz─â definitie

Intrare: remiz─â
remiz─â substantiv feminin
Intrare: remiza
remiza verb grupa I conjugarea a II-a