Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

22 defini╚Ťii pentru reliefare

RELIEF├ü, reliefez, vb. I. Tranz. A scoate ├«n eviden╚Ť─â, a pune ├«n lumin─â; a sublinia, a accentua. [Pr.: -li-e-] ÔÇô Din relief.
RELIEF├üRE, relief─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a reliefa ╚Öi rezultatul ei. [Pr.: -li-e-] ÔÇô V. reliefa.
RELIEF├ü, reliefez, vb. I. Tranz. A scoate ├«n eviden╚Ť─â, a pune ├«n lumin─â; a sublinia, a accentua. [Pr.: -li-e-] ÔÇô Din relief.
RELIEF├üRE, relief─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a reliefa ╚Öi rezultatul ei. [Pr.: -li-e-] ÔÇô V. reliefa.
RELIEF├ü, reliefez, vb. I. Tranz. A scoate ceva ├«n relief; (fig.) a pune ├«n eviden╚Ť─â, a sublinia, a accentua. [Regizorii] reliefeaz─â... semnifica╚Ťia social─â, f─âr─â ├«ns─â s─â se ├«ndep─ârteze de adev─âratul fond istoric al piesei. SAHIA, U.R.S.S. 149.
RELIEF├üRE, relief─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a reliefa ╚Öi rezultatul ei; (fig.) scoatere ├«n eviden╚Ť─â, subliniere, accentuare.
reliefá (a ~) (-li-e-) vb., ind. prez. 3 reliefeáză
reliefáre (-li-e-) s. f., g.-d. art. reliefắrii; pl. reliefắri
relief├í vb. (sil. -li-e-), ind. prez. 1 sg. relief├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. reliefe├íz─â
reliefáre s. f. (sil. -li-e-), g.-d. art. reliefării; pl. reliefări
RELIEF├ü vb. 1. v. profila. 2. v. contura. 3. v. accentua. 4. v. eviden╚Ťia.
RELIEFÁRE s. 1. v. profilare. 2. v. accentuare.
A reliefa Ôëá a estompa, a voala
Reliefare Ôëá voalare
RELIEF├ü vb. I. tr. A scoate ├«n afar─â, ├«n relief; (fig.) a eviden╚Ťia, a sublinia, a accentua. [< relief].
RELIEF├üRE s.f. Ac╚Ťiunea de a reliefa ╚Öi rezultatul ei; eviden╚Ťiere, subliniere, accentuare, relevare. [< reliefa].
RELIEF├ü vb. tr. a scoate ├«n afar─â, ├«n relief; a eviden╚Ťia, a sublinia, a accentua. (< relief)
A RELIEF├ü ~├ęz tranz. 1) A face s─â se reliefeze. 2) A distinge din restul elementelor de acela╚Öi fel; a scoate ├«n eviden╚Ť─â; a eviden╚Ťia; a releva; a remarca; a decela; a v─âdi. [Sil. -li-e-] /Din relief
A SE RELIEF├ü se ~e├íz─â intranz. (despre obiecte ce nu au contururi) A se distinge prin anumite tr─âs─âturi; a ie╚Öi ├«n relief; a se diferen╚Ťia; a se diferi; a se deosebi. [Sil. -li-e-] /Din relief
RELIEFA vb. 1. a se contura, a se delimita, a se desena, a se deslu╚Öi, a se distinge, a se eviden╚Ťia, a se preciza, a se profila, a se proiecta. (Imaginea ei se ~ ├«n lumina asfin╚Ťitului.) 2. a contura, a eviden╚Ťia, a mula. (Rochia ├«i ~ corpul.) 3. a accentua, a eviden╚Ťia, a ├«nt─âri, a marca, a puncta, a releva, a sublinia, (livr.) a ├«nvedera, a poten╚Ťa. (A ~ calit─â╚Ťile lucr─ârii.) 4. a se eviden╚Ťia, a reie╚Öi. (Se ~ un anumit patos ├«n poezia lui.)
RELIEFARE s. 1. conturare, delimitare, eviden╚Ťiere, precizare, profilare, proiectare. (~ imaginii ei ├«n lumina asfin╚Ťitului.) 2. accentuare, eviden╚Ťiere, ├«nt─ârire, marcare, relevare, subliniere, (livr.) poten╚Ťare. (~ unor caracteristici ale lucr─ârii.)
RELIEF├üRE (< reliefa) s. f. 1. Ac╚Ťiunea de a reliefa. 2. (TEHN.) Opera╚Ťie manual─â de deformare plastic─â la rece a pieselor de tabl─â sub╚Ťire, pentru a ob╚Ťine ornamente ├«n relief.

Reliefare dex online | sinonim

Reliefare definitie

Intrare: reliefa
reliefa verb grupa I conjugarea a II-a
  • silabisire: -li-e-
Intrare: reliefare
reliefare substantiv feminin
  • silabisire: -li-e-