Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

13 defini╚Ťii pentru relevat

RELEV├ü, rel├ęv, vb. I. Tranz. A pune ├«n lumin─â, a scoate ├«n relief; a eviden╚Ťia, a remarca, a sublinia. ÔÇô Din fr. relever.
RELEV├ü, rel├ęv, vb. I. Tranz. A pune ├«n lumin─â, a scoate ├«n eviden╚Ť─â; a eviden╚Ťia, a observa, a remarca, a sublinia. ÔÇô Din fr. relever.
RELEV├ü, rel├ęv, vb. I. Tranz. A pune, a scoate (ceva sau pe cineva) ├«n eviden╚Ť─â, a eviden╚Ťia, a sublinia; a observa, a remarca. A releva o calitate. Ôľş Eu crez c─â asta trebuie relevat. CARAGIALE, O. III 242. ÔŚŐ Refl. Caracterul de sistem al limbii se relev─â, ├«ntre altele, atunci c├«nd ├«ncerc─âm s─â ne ├«nsu╚Öim structura gramatical─â a unei limbi str─âine. MACREA, F. 18.
relev├í (a ~) (a eviden╚Ťia) vb., ind. prez. 3 rel├ęv─â
relev├í vb., ind. prez. 3 sg. ╚Öi pl. rel├ęv─â; conj. prez. 3 sg. ╚Öi pl. rel├ęve
RELEVÁ vb. 1. v. accentua. 2. v. semnala. 3. v. sesiza. 4. v. denota.
A releva Ôëá a voala, a t─âinui
RELEV├ü vb. I. 1. tr. A scoate ├«n relief, a eviden╚Ťia; a remarca. 2. refl. A se dovedi, a se manifesta ca... 3. intr. (Rar) A ╚Ťine de ceva, a depinde; a proveni din... [P.i. rel├ęv, -vez, 3,6 -v─â. / < fr. relever, cf. lat. relevare].
RELEV├ü vb. I. tr. a scoate ├«n eviden╚Ť─â, a reliefa, a eviden╚Ťia, a sublinia. II. refl. a se dovedi, a se manifesta ca... (< fr. relever)
A RELEV├ü rel├ęv tranz. A distinge din setul elementelor de acela╚Öi fel; a scoate la iveal─â; a pune ├«n eviden╚Ť─â; a eviden╚Ťia; a reliefa; a remarca. /<fr. relever
relev├á v. a scoate ├«n relief: a releva frumuse╚Ťile unei opere.
*rel├ęv ╚Öi -├ęz, a -├í v. tr. (lat. r├ęlevo, -├íre; fr. relever. V. ─şa┼ş). Scot ├«n relief, atrag aten╚Ťiunea asupra: a releva meritele cu─şva. V. revel.
RELEVA vb. 1. a accentua, a eviden╚Ťia a ├«nt─âri, a marca, a puncta, a reliefa, a sublinia, (livr.) a ├«nvedera, a poten╚Ťa. (A ~ calit─â╚Ťile lucr─ârii.) 2. a nota, a observa, a remarca, a re╚Ťine, a semnala, a sublinia. (S─â ~ urm─âtoarele ├«nsu╚Öiri...) 3. a ar─âta, a dezv─âlui, a releva, a sesiza. (A ~ conducerii dificult─â╚Ťile ├«nt├«mpinate.) 4. a ar─âta, a atesta, a denota, a indica, a tr─âda, a v─âdi. (Proiectul ├«ntocmit ~ competen╚Ťa autorului.)

Relevat dex online | sinonim

Relevat definitie

Intrare: releva
releva verb grupa I conjugarea I
Intrare: relevat
relevat participiu