Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

18 defini╚Ťii pentru relaxa

RELAX├ü, relaxez, vb. I. 1. Tranz. A pune un sistem fizic scos din starea de echilibru termodinamic, electric etc. ├«n stare de libertate, acesta revenind lent la vechea stare sau la o nou─â stare de echilibru. 2. Refl. (Despre tensiunile mecanice dintr-un corp) A sc─âdea f─âr─â ca s─â varieze deforma╚Ťia corpului. 3. Refl. ╚Öi tranz. Fig. A (se) lini╚Öti, a (se) destinde (dup─â un efort sus╚Ťinut). ÔÇô Din fr. relaxer.
REL├üX─é, relaxe, s. f. Tip de saltea confec╚Ťionat─â din burete de material plastic. ÔÇô Denumire comercial─â.
RELAX├ü, relaxez, vb. I. 1. Tranz. A pune un sistem fizic scos din starea de echilibru termodinamic, electric etc. ├«n stare de libertate, acesta revenind lent la vechea stare sau la o nou─â stare de echilibru. 2. Refl. (Despre tensiunile mecanice dintr-un corp) A sc─âdea f─âr─â ca s─â varieze deforma╚Ťia corpului. 3. Refl. ╚Öi tranz. Fig. A (se) lini╚Öti, a (se) destinde (dup─â un efort sus╚Ťinut); a deveni sau a face s─â devin─â mai pu╚Ťin ├«ncordat. ÔÇô Din fr. relaxer.
REL├üX─é, relaxe, s. f. Tip de saltea confec╚Ťionat─â din burete de material plastic. ÔÇô Denumire comercial─â.
RELAX├ü, relaxez, vb. I. Refl. 1. A se destinde, a sl─âbi. Tr─âs─âturile fe╚Ťei i se relaxau. CAMIL PETRESCU, P. 225. 2. (Despre tensiunile mecanice dintr-un corp) A sc─âdea f─âr─â ca s─â varieze deforma╚Ťia corpului.
relaxá (a ~) vb., ind. prez. 3 relaxeáză
relax├í vb., ind. prez. 1 sg. relax├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. relaxe├íz─â
reláxă s. f., pl. reláxe
RELAXÁ vb. v. destinde.
RELAXÁ vb. v. recrea.
A se relaxa Ôëá a se ├«ncorda, a se tensiona
RELAX├ü vb. I. refl. 1. A face ceva f─âr─â grab─â, f─âr─â ├«ncordare sau tensiune; a face ceva destins. ÔÖŽ A sl─âbi, a sc─âdea. 2. A se destinde. ÔÖŽ (Fig.) A (se) lini╚Öti; a(-╚Öi) sc─âdea tensiunea nervoas─â. [Cf. engl. relax, fr. relaxer < lat. relaxare].
RELAX├ü vb. I. refl. a face ceva f─âr─â grab─â, f─âr─â ├«ncordare sau tensiune, destins. ÔŚŐ a sl─âbi, a sc─âdea. II. tr., refl. a(-╚Öi) destinde (corpul, mu╚Öchii). ÔŚŐ (fig.) a (se) lini╚Öti; a(-╚Öi) sc─âdea tensiunea nervoas─â. (< fr. relaxer, lat. relaxare)
RELÁXĂ s. f. tip de saltea din burete de material plastic. (< germ. Relax, n. com.)
A RELAX├ü ~├ęz tranz. A face sa se relaxeze. /<fr. relaxer
A SE RELAX├ü m─â ~├ęz intranz. A se destinde dup─â o perioad─â de ├«ncordare fizic─â sau mintal─â; a deveni mai pu╚Ťin ├«ncordat. /<fr. relaxer
relaxa vb. v. RECREA.
RELAXA vb. a se destinde, a sl─âbi. (Un arc care s-a ~.)

Relaxa dex online | sinonim

Relaxa definitie

Intrare: relax─â
relax─â
Intrare: relaxa
relaxa verb grupa I conjugarea a II-a