Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

13 defini╚Ťii pentru regres

REGR├ëS, regrese, s. n. ├Äntoarcere de la o stare sau o form─â superioar─â de dezvoltare la una inferioar─â; dec─âdere, declin, regresiune (1). ÔÇô Din lat. regressus, it. regresso, germ. Regress.
REGR├ëS, regrese, s. n. ├Äntoarcere de la o stare sau o form─â superioar─â de dezvoltare la una inferioar─â; mers ├«napoi; dec─âdere; declin, regresiune (1). ÔÇô Din lat. regressus, it. regresso, germ. Regress.
REGR├ëS, regrese, s. n. (├Än opozi╚Ťie cu progres) ├Äntoarcere de la o stare sau de la o form─â de dezvoltare (economic─â, politic─â etc.) la o stare inferioar─â acesteia; mers ├«napoi, dec─âdere. ├Än zilele aceste am descoperit dou─â cuvinte pocite. ╚Üi le trimit ca s─â le adaugi la dic╚Ťionarul grotesc, dup─â cuvintele ┬źregres┬╗ ╚Öi ┬źregles┬╗. ALECSANDRI, S. 50. ÔŚŐ Loc. adj. ╚Öi adv. ├Än regres = ├«napoi, c─âtre o stare inferioar─â, regresiv. Am v─âzut pe semenii mei f─âc├«nd pa╚Öi ├«n regres spre caverne. SADOVEANU, A. L. 11.
regr├ęs (re-gres) s. n., pl. regr├ęse
regr├ęs s. n. (sil. -gres), pl. regr├ęse
REGR├ëS s. 1. v. declin. 2. involu╚Ťie. (Proces de ~ biologic.)
Regres Ôëá ascensiune, av├ónt, evolu╚Ťie, progres
REGR├ëS s.n. 1. ├Äntoarcere de la o stare sau o form─â superioar─â de dezvoltare la una inferioar─â; dare ├«napoi, dec─âdere. 2. (Jur.) Drept ├«n virtutea c─âruia cineva care a pl─âtit o sum─â de bani din culpa altuia se ├«ntoarce ├«mpotriva acestuia din urm─â pentru recuperarea sumei pl─âtite. [Pl. -se, -suri. / < lat. regressus < regredior ÔÇô a da ├«napoi, cf. fr. r├ęgr├Ęs, it. regresso].
REGR├ëS s. n. 1. revenire de la o stare sau o form─â superioar─â de dezvoltare la una inferioar─â; dec─âdere, declin. 2. (jur.) ac╚Ťiune de ~ = ac╚Ťiune prin care cineva care a pl─âtit o sum─â de bani din culpa altuia se ├«ntoarce ├«mpotriva acestuia pentru recuperarea sumei pl─âtite. (< lat. regressus, fr. r├ęgr├Ęs)
REGR├ëS ~e n. (├«n opozi╚Ťie cu progres) ├Äntoarcere de la o form─â superioar─â de dezvoltare la una inferioar─â; mers ├«napoi; dec─âdere; declin; decaden╚Ť─â. Proces de ~ biologic. [Sil. -gres] /<lat. regressus, it. regresso, germ. Regress
regres n. mergere înapoi.
*regr├ęs n., pl. e (lat. regressus, d. r├ęgredi, regr├ęssus sum, a merge ├«napo─ş, a te ├«nturna. V. con- ╚Öi pro-gres). Mers ├«napo─ş, decaden╚Ť─â: regresu artelor ├«n evu medi┼ş.
REGRES s. 1. decaden╚Ť─â, dec─âdere, declin, (├«nv.) descre╚Ötere, sc─âdenie, sc─âdere, sc─âp─âtare, (fig.) apus, crepuscul. (├Än─âl╚Ťare ╚Öi ~.) 2. involu╚Ťie. (Proces de ~ biologic.)

Regres dex online | sinonim

Regres definitie

Intrare: regres (pl. -e)
regres pl. -e substantiv neutru
  • silabisire: -gres
Intrare: regres (pl. -uri)
regres pl. -uri