Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

19 defini╚Ťii pentru regent

REG├ëNT, -─é, regen╚Ťi, -te, s. m. ╚Öi f. Persoan─â care guverneaz─â provizoriu o monarhie, ╚Ťin├ónd locul monarhului ├«n timpul unei regen╚Ťe. ÔÇô Din fr. regent, lat. regens, -ntis.
REG├ëNT, -─é, regen╚Ťi, -te, s. m. ╚Öi f. Persoan─â care guverneaz─â provizoriu o monarhie, ╚Ťin├ónd locul monarhului ├«n timpul unei regen╚Ťe. ÔÇô Din fr. regent, lat. regens, -ntis.
REG├ëNT, -─é, regen╚Ťi, -te, s. m. ╚Öi f. Persoan─â care guverneaz─â provizoriu o monarhie, ╚Ťin├«nd locul monarhului ├«n timpul unei regen╚Ťe. Prin╚Ťesa Anna... fu declarat─â regent─â. NEGRUZZI, S. II 145.
reg├ęnt adj. m., s. m., pl. reg├ęn╚Ťi; adj. f., s. f. reg├ęnt─â, pl. reg├ęnte
reg├ęnt s. m., adj. m., pl. reg├ęn╚Ťi; f. sg. reg├ęnt─â, pl. reg├ęnte
REGÉNT s. (înv.) caimacam, vechil, locotenent domnesc.
REG├ëNT, -─é adj. Care de╚Ťine o regen╚Ť─â; referitor la regen╚Ť─â. ÔŚŐ Propozi╚Ťie regent─â (╚Öi s.f.) = propozi╚Ťie (principal─â sau secundar─â) c─âreia ├«i este subordonat─â o alt─â propozi╚Ťie; propozi╚Ťie supraordonat─â. [Cf. fr. r├ęgent].
REG├ëNT, -─é s.m. ╚Öi f. Persoan─â care guverneaz─â cu titlu provizoriu un stat monarhic ├«n timpul minorit─â╚Ťii sau al absen╚Ťei regelui. [Cf. fr. r├ęgent, it. reggente].
REG├ëNT, -─é I. s. m. f. (cel) care guverneaz─â cu titlu provizoriu un stat monarhic, ╚Ťin├ónd locul regelui ├«n timpul unei regen╚Ťe (1). II. adj. (despre propozi╚Ťii; ╚Öi s. f.) c─âreia i se subordoneaz─â una sau mai multe propozi╚Ťii; supraordonat─â. ÔŚŐ (despre p─âr╚Ťi ale propozi╚Ťiei supraordonate) de care depinde o subordonat─â. (< fr. r├ęgent, lat. regens, germ. Regent)
REG├ëNT2, - s. m. reg├ęn╚Ť─â
REG├ëNT1 ~t─â (~╚Ťi, ~te) 1) (despre persoane) Care ╚Ťine de regen╚Ť─â; propriu regen╚Ťei. 2): (Propozi╚Ťie) ~t─â propozi╚Ťie de care depind una sau mai multe propozi╚Ťii subordonate. /<fr. r├ęgent, lat. regens, ~entis
REG├ëNT2 ~╚Ťi m. Conduc─âtor provizoriu al unei monarhii (├«n timpul unei regen╚Ťe). /<fr. r├ęgent, lat. regens, ~entis
regent m. 1. cel ce guvern─â Statul ├«n timpul minorit─â╚Ťii sau ├«n absen╚Ťa Suveranului; 2. (termen calendaristic) planet─â dominant─â: regentul anului.
*reg├ęnt, -─â adj. ╚Öi s. (lat. r├ęgens, -├ęntis, part. d. r├ęgere, a domni. V. co- ╚Öi di-rigent). ╚śefu guvernulu─ş ├«n timpu minorit─â╚Ťi─ş, absen╚Ťe─ş sa┼ş boale─ş unu─ş suveran: regina regent─â, regentu. ├Än istoria Francii─ş, titlu dat lu─ş Filip de la Orl├ęans, regent de la 1715-1723, ├«n timpu minorit─â╚Ťi─ş lu─ş Ludovic XV. S. n., pl. e. Un diamant celebru (136 de carate) al corone─ş Francii─ş, cump─ârat la 1717 de Filip de la Orl├ęans. Regent al B─ânci─ş Francii─ş, unu din ce─ş 15 membri a─ş consil─şulu─ş general al e─ş. Regentu anulu─ş, ├«n calendar, planeta dominant─â.
REGENT s. (POLITICĂ) (înv.) caimacam, vechil, locotenent domnesc.
c─âpit├ín-reg├ęnt s. m. Conduc─âtor al Ducatului San Marino ÔŚŐ ÔÇ×├Än San Marino a avut loc duminic─â ceremonia depunerii jur─âm├óntului de c─âtre noii c─âpitani-regen╚Ťi [...]ÔÇŁ Sc. 3 IV 84 p. 6 //din c─âpitan + regent//
REG├ëNT, -─é (< fr., lat., germ.) s. m. ╚Öi f., adj. 1. S. m. ╚Öi f. Persoan─â care guverneaz─â o monarhie ├«n timpul minoratului, al bolii sau al absen╚Ťei suveranului; func╚Ťiile regentului sunt exercitate uneori de c─âtre un consiliu de regen╚Ť─â. 2. Adj. (LINGV.; despre propozi╚Ťii sau p─âr╚Ťi de vorbire; ╚Öi subst.) C─âreia ├«i este subordonat─â una sau mai multe propozi╚Ťii sau o parte de propozi╚Ťie. 3. Diamant celebru de 137 carate montat ├«n Coroana francez─â. De origine indian─â a fost cump─ârat, ├«n 1717, de regentul Philippe II dÔÇÖOrleans.
REG├ëNT, -─é adj. (cf. fr. r├ęgent): ├«n sintagmele coordonat─â regent─â, cuv├ónt regent, interjec╚Ťie regent─â, principal─â regent─â, propozi╚Ťie regent─â, secundar─â regent─â ╚Öi subordonat─â regent─â (v.).
REG├ëNT (SUPRAORDON├üT) s. n. (< adj. regent, -─â, cf. fr. r├ęgent, it. reggente, lat. regens, -tis): cuv├ónt sau parte de vorbire de care depinde o parte secundar─â de propozi╚Ťie (un atribut, un complement sau un element predicativ suplimentar) sau o propozi╚Ťie subordonat─â. Dup─â natura p─âr╚Ťii de vorbire se poate vorbi de un r. substantival (de care depind un atribut sau o subordonat─â atributiv─â, un element predicativ suplimentar sau o subordonat─â predicativ─â suplimentar─â), de un r. adjectival (de care depinde un complement sau o subordonat─â completiv─â), de un r. pronominal (de care depind un atribut sau o subordonat─â atributiv─â, un element predicativ suplimentar sau o subordonat─â predicativ─â suplimentar─â), de un r. numeral (de care depinde un atribut sau o subordonat─â atributiv─â), de un r. verbal (de care depind un complement sau o subordonat─â completiv─â, un element predicativ suplimentar sau o subordonat─â predicativ─â suplimentar─â), de un r. adverbial (de care depinde un complement sau o subordonat─â completiv─â), ╚Öi de un r. interjec╚Ťional (de care depind un complement sau o subordonat─â completiv─â, un element predicativ suplimentar sau o subordonat─â predicativ─â suplimentar─â).

Regent dex online | sinonim

Regent definitie

Intrare: regent (s.m.)
regent substantiv masculin
Intrare: regent (adj.)
regent adjectiv