Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

13 defini╚Ťii pentru regenera

REGENER├ü, regenerez, vb. I. 1. Refl. (Despre organe sau ╚Ťesuturi) A se reface. 2. Tranz. ╚Öi refl. Fig. A reveni sau a face s─â revin─â la via╚Ť─â nou─â; a (se) primeni, a (se) ├«nnoi, a (se) ├«nviora. 3. Tranz. A readuce ├«n condi╚Ťii de folosire un material uzat, prin procedee care redau materialului (o parte din) propriet─â╚Ťile lui ini╚Ťiale. ÔÇô Din fr. r├ęg├ęn├ęrer, lat. regenerare.
REGENER├ü, regenerez, vb. I. 1. Refl. (Despre organe sau ╚Ťesuturi) A se reface. 2. Tranz. ╚Öi refl. Fig. A reveni sau a face s─â revin─â la via╚Ť─â nou─â; a (se) primeni, a (se) ├«nnoi, a (se) ├«nviora. 3. Tranz. A readuce ├«n condi╚Ťii de folosire un material uzat, prin procedee care redau materialului (o parte din) propriet─â╚Ťile lui ini╚Ťiale. ÔÖŽ A face un tratament termic cu scopul de a transforma o structur─â grosolan─â ├«n structur─â fin─â. ÔÇô Din fr. r├ęg├ęn├ęrer, lat. regenerare.
REGENER├ü, regenerez, vb. I. 1. Refl. A se reface. 2. Tranz. Fig. A ├«nnoi, a ├«nviora, a primeni, a da o via╚Ť─â nou─â (la ceva). Partidul ├«╚Öi regenereaz─â cadrele cu elemente tinere ╚Öi de viitor. C. PETRESCU, R. DR. 302. Individul piere f─âr─â a mai ├«nvia; na╚Ťia ├«ns─â se poate regenera dimpreun─â cu limba ei. HELIADE, O. II 384. 3. Tranz. A readuce ├«n condi╚Ťii de folosire un material uzat, prin procedee care redau materialului totalitatea sau o parte din propriet─â╚Ťile lui ini╚Ťiale. V. recondi╚Ťiona.
regenerá (a ~) vb., ind. prez. 3 regenereáză
regener├í vb., ind. prez. 1 sg. regener├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. regenere├íz─â
REGENERÁ vb. 1. a crește, a se reface. (I s-a ~ unghia căzută.) 2. (fig.) a se înnoi. (Natura se ~.)
REGENER├ü vb. I. 1. refl. (Despre organe, ╚Ťesuturi) A se reface. 2. tr., refl. (Fig.) A (se) ├«nnoi; a (se) rede╚Ötepta la via╚Ť─â. 3. tr. (Tehn.) A aduce din nou ├«n condi╚Ťii de folosire un material uzat. [< fr. r├ęg├ęn├ęrer, cf. lat. regenerare].
REGENER├ü vb. I. tr., refl. a (se) ├«nnoi. II. refl. (despre ╚Ťesuturi, organe) a se reface. III. tr. (tehn.) a readuce ├«n condi╚Ťii de folosire un material uzat. (< fr. r├ęg├ęn├ęrer, lat. regenerare)
A REGENER├ü ~├ęz tranz. 1) A face s─â se regenereze. 2) (materiale sau produse uzate) A repune ├«n uz, restabilind propriet─â╚Ťile ini╚Ťiale. 3) A substitui prin ceva mai bun. /<fr. r├ęg├ęn├ęrer, lat. regenerare
A SE REGENER├ü m─â ~├ęz intranz. 1) (despre un organism sau despre p─âr╚Ťi ale lui) A reveni la condi╚Ťia ini╚Ťial─â; a se restabili; a se reface; a cre╚Öte. 2) (despre persoane) A-╚Öi rec─âp─âta starea normal─â (fizic─â sau/╚Öi moral─â); a se reface. /<fr. r├ęg├ęn├ęrer, lat. regenerare
regener├á v. a da o viea╚Ť─â nou─â.
*regener├ęz v. tr. (lat. re-g├ęnero, -generare). Dreg ce─şa ce a fost distrus: seva regenereaz─â ╚Ťesuturile distruse. Fig. ├Äno─şesc moralmente, recreez: a regenera o na╚Ťiune.
REGENERA vb. 1. a crește, a se reface. (I s-a ~ unghia căzută.) 2. (fig.) a se înnoi. (Natura se ~.)

Regenera dex online | sinonim

Regenera definitie

Intrare: regenera
regenera verb grupa I conjugarea a II-a