Dicționare ale limbii române

11 definiții pentru refrigera

REFRIGERÁ, refrigerez, vb. I. Tranz., intranz. și refl. A (se) răci până la o temperatură apropiată de punctul de înghețare. – Din fr. réfrigérer.
REFRIGERÁ, refrigerez, vb. I. Tranz., intranz. și refl. A (se) răci până la o temperatură apropiată de punctul de înghețare. – Din fr. réfrigérer.
REFRIGERÁ, pers. 3 refrigerează, vb. I. Intranz. (Tehn.) A îngheța.
refrigerá (a ~) (re-fri-) vb., ind. prez. 3 refrigereáză
refrigerá vb. (sil. -fri-), ind. prez. 1 sg. refrigeréz, 3 sg. și pl. refrigereáză
REFRIGERÁ vb. I. intr. A răci un produs până la o temperatură apropiată de punctul de îngheț; (p. ext.) a îngheța. [P.i. -rez, 3,6 -rează. / < fr. réfrigérer, it. refrigerare].
REFRIGERÁ vb. intr. a răci un produs alimentar până la o temperatură apropiată de punctul de îngheț. (< fr. réfrigérer, lat. refrigerare)
A REFRIGERÁ ~éz tranz. A face să se refrigereze. /<fr. réfrigérer
A SE REFRIGERÁ se ~eáză intranz. A se răci până la o temperatură apropiată de punctul de înghețare. /<fr. réfrigérer
REFRIGERÁ vb. I. În gastronomie, a răci un produs până la o temperatură apropriată de punctul de înghețare; în expr. curente: a pune un aliment la gheață, a-l răci la frigider, a-l răci pentru a se întări, dar fără a îngheța; din fr. refrigerer (= a răci).
REFRIGERÁ (< fr., lat.) vb. I tranz., intranz. și refl. A (se) răci un produs până la o temperatură apropiată de punctul de înghețare, la care este încetinită dezvoltarea microorganismelor, pentru a putea păstra produsul în stare naturală un anumit timp, în funcție de structura țesuturilor. R. cărnii de bovine se face la temperatura de -3°C și -5°C pentru cea de porc etc.

Refrigera dex online | sinonim

Refrigera definitie

Intrare: refrigera
refrigera verb grupa I conjugarea a II-a
  • silabisire: -fri-