Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

23 defini╚Ťii pentru reformat

REFORM├ü, reformez, vb. I. 1. Tranz. A schimba (├«n bine); a ├«ndrepta, a ├«mbun─ât─â╚Ťi (o situa╚Ťie, o concep╚Ťie etc.). 2. Tranz. A scoate din folosin╚Ť─â unele bunuri uzate (inutilizabile). 3. Tranz. A declara o persoan─â inapt─â pentru serviciul militar ╚Öi a o scoate din eviden╚Ťele armatei. 4. Refl. (├Änv.) A se forma din nou, a se reface. ÔÇô Din fr. r├ęformer, lat. reformare.
REFORM├üT, -─é, reforma╚Ťi, -te, adj. 1. (Despre materiale, ma╚Öini, unelte etc.) Scos din uz, ca inutilizabil. 2. Declarat inapt pentru serviciul militar ╚Öi scos din eviden╚Ťele armatei. 3. Care ╚Ťine de cultul religios protestant. ÔÖŽ (Substantivat) Persoan─â de confesiune cre╚Ötin─â protestant─â; p. restr. calvin. ÔÇô V. reforma. Cf. fr. reform─â, lat. reformatus.
REFORM├ü, reformez, vb. I. 1. Tranz. A schimba (├«n bine); a ├«nnoi, a primeni o stare de lucruri, o concep╚Ťie etc.; a face o reform─â (1). 2. Tranz. A scoate din uz o unealt─â, o ma╚Öin─â etc.; a da la reform─â (3) datorit─â degrad─ârii totale sau par╚Ťiale. 3. Tranz. A scoate o persoan─â din eviden╚Ťa sau din serviciul armatei (ca inapt din punct de vedere fizic). 4. Refl. (├Änv.) A se forma din nou, a se reface. ÔÇô Din fr. r├ęformer, lat. reformare.
REFORM├üT, -─é, reforma╚Ťi, -te, adj. 1. (Despre materiale, ma╚Öini, unelte etc.) Scos din uz, dat la reform─â (3). 2. (Despre militari) Scos din eviden╚Ťa sau din serviciul armatei (ca inapt din punct de vedere fizic). 3. Care ╚Ťine de cultul religios protestant. ÔÖŽ (Substantivat) Persoan─â de confesiune cre╚Ötin─â protestant─â; p. restr. calvin. ÔÇô V. reforma. Cf. fr. r├ęform├ę, lat. reformatus.
REFORM├ü, reformez, vb. I. 1. Tranz. A schimba (├«n bine); a ├«nnoi, a primeni o stare de lucruri, o concep╚Ťie etc.; a face o reform─â (1). 2. Tranz. (Cu privire la un material, o ma╚Öin─â, o unealt─â etc.) A scoate din uz, a da la reform─â (3). 3. Tranz. (Mil.; ├«nvechit) A scoate un militar din eviden╚Ťa sau din serviciul armatei (ca inapt din punct de vedere fizic). Fusese ├«nrolat dou─â luni ╚Öi apoi reformat. PAS, Z. I 305. 4. Refl. (Fran╚Ťuzism ├«nvechit) A forma din nou, a reface. Gre╚Öeala este de a propov─âdui c─â limbile se reformeaz─â, c├«nd dimpotriv─â, limbile se formeaz─â zi pe zi. RUSSO, S. 65.
REFORM├üT, -─é, reforma╚Ťi, -te, adj. 1. (Despre materiale, ma╚Öini, unelte etc.) Scos din uz, dat la reform─â (3). 2. (├Änvechit, despre militari) Scos din eviden╚Ťa sau din serviciul armatei (ca inapt din punct de vedere fizic). ÔŚŐ (Substantivat, m.) S-a f─âcut revizia scuti╚Ťilor ╚Öi reforma╚Ťilor. SADOVEANU, P. M. 101. 3. (Despre o biseric─â sau o persoan─â) Care ╚Ťine de cultul religios protestant calvin. ÔÖŽ (Substantivat) Persoan─â de religie protestant─â calvin─â.
Refórma (mișcare religioasă) s. propriu f., g.-d. Refórmei
reformá (a ~) vb., ind. prez. 3 reformeáză
reform├í vb., ind. prez. 1 sg. reform├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. reforme├íz─â
REFORMÁ vb. a modifica, a schimba. (A ~ ortografia.)
REFORMÁT adj., s. 1. adj. v. calvin. 2. s. v. calvin. 3. adj. protestant, (înv.) protestanticesc.
REFORM├ü vb. I. tr. 1. A ├«ndrepta, a ├«mbun─ât─â╚Ťi (o situa╚Ťie, o concep╚Ťie etc.). 2. A scoate din uz, a da la reform─â (un aparat, o ma╚Öin─â, efecte etc.). [< fr. r├ęformer].
REFORM├üT, -─é adj. 1. Scos din uz, dat la reform─â. 2. (Despre militari) Scos din eviden╚Ťa armatei (ca inapt). 3. Care ╚Ťine de cultul religios protestant. ÔÖŽ Biseric─â reformat─â = protestantism. // s.m. ╚Öi f. Protestant. [< reforma].
REFORM├ü vb. tr. 1. a ├«ndrepta, a ├«mbun─ât─â╚Ťi (o situa╚Ťie, o concep╚Ťie etc.). 2. a scoate din uz, a da la reform─â (3). 3. a declara pe cineva inapt pentru serviciul militar, sco╚Ť├óndu-l din eviden╚Ťele armatei. (< fr. r├ęformer, lat. reformare)
REFORM├üT, -─é adj. 1. scos din uz ca inutilizabil. 2. (despre oameni; ╚Öi s. m.) scos din eviden╚Ťa armatei ca inapt. 3. care ╚Ťine de cultul religios protestant. ÔŚŐ (s. m. f.) protestant calvin. (< reforma)
A REFORM├ü ~├ęz tranz. 1) A forma din nou. 2) (situa╚Ťii, st─âri de lucruri, concep╚Ťii etc.) A schimba ├«n bine printr-o reform─â. ~ ortografia. 3) (lucruri vechi, ma╚Öini deteriorate etc.) A scoate din folosin╚Ť─â; a da la reform─â. 4) ├«nv. (persoane) A declara inapt pentru serviciul militar. /<fr. r├ęformer, lat. reformare
REFORM├üT ~t─â (~╚Ťi, ~te) 1) v. A REFORMA. 2) Care este caracteristic pentru cultul religios protestant; care ╚Ťine de cultul religios protestant. 3) ╚Öi substantival (despre persoane) Care este de religie protestant─â (calvin─â). /<lat. reformatus
reform├á v. 1. a da o form─â mai bun─â: a reforma calendarul; 2. fig. a ├«ndrepta ╚Öi ameliora: a reforma moravurile; 3. a modifica cu drept: a reforma o sentin╚Ť─â; 4. a elimina din armat─â, a declara impropriu serviciului: a reforma un ofi╚Ťer; 5. a retrage caii ce nu mai sunt buni de serviciu.
reformat a. 1. se zice de un soldat sau de un ofi╚Ťer c─âruia sÔÇÖa luat gradul pentru infirmit─â╚Ťi fizice sau morale; 2. care ╚Ťine de religiune reformat─â sau de protestantism. ÔĽĹ m. pl. protestan╚Ťii ╚Öi ├«n special calvini╚Ötii. V. Reforma.
*reform├ít, -─â adj. (fr. r├ęform├ę). C─âru─şa i sÔÇÖa aplicat reforma. Protestant, luteran: biserica reformat─â. Subst. Un reformat.
*reform├ęz v. tr. (lat. reformare, a reda prima form─â, a reface; fr. r├ęformer. V. formez). Da┼ş o form─â ma─ş bun─â, ├«ndreptez, ameliorez, modific: a reforma calendaru ─şulian, (fig.) a reforma obice─şurile, a reforma legile. Eliminez din armat─â oamen─ş, ca─ş, tr─âsur─ş ╚Ö. a. c├«nd a┼ş devenit impropri─ş serviciulu─ş: a reforma un ofi╚Ťer. Formez ─şar: ╚Ö─ş-a reformat trupa risipit─â ╚Öi a dat alt atac.
REFORMA vb. a modifica, a schimba. (A ~ ortografia.)
REFORMAT adj., s. (BIS.) 1. adj. calvin, calvinesc, calvinist. (Cultul ~.) 2. s. calvin, calvinist. (~╚Ťii s-au desprins din catolicism.) 3. adj. protestant, (├«nv.) protestanticesc.

Reformat dex online | sinonim

Reformat definitie

Intrare: reforma
reforma verb grupa I conjugarea a II-a
Intrare: reformat
reformat adjectiv