Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

24 defini╚Ťii pentru refec

REF├ëC, refecuri, s. n. Cus─âtur─â cu ajutorul c─âreia se ├«mbin─â dou─â buc─â╚Ťi de material textil, ale c─âror margini se ├«ndoaie ╚Öi se prind sub ├«ndoitur─â, ca s─â nu se destrame; refec─âtur─â. ÔŚŐ Expr. A lua (pe cineva) la refec sau (rar) a trage (cuiva) un refec = a mustra pe cineva cu asprime, a-l critica, a-i cere socoteal─â. ÔÇô Cf. refeca.
REFEC├ü, ref├ęc, vb. I. Tranz. 1. A coase un refec. 2. A deta╚Öa cu fier─âstr─âul marginile te╚Öite ale sc├óndurilor brute, pentru a ob╚Ťine sc├ónduri paralelipipedice. ÔÇô Cf. lat. refricare.
REF├ëC, refecuri, s. n. Cus─âtur─â cu ajutorul c─âreia se ├«mbin─â dou─â buc─â╚Ťi de material textil, ale c─âror margini se ├«ndoaie ╚Öi se prind sub ├«ndoitur─â, ca s─â nu se destrame; refec─âtur─â. ÔŚŐ Expr. A lua (pe cineva) la refec sau (rar) a trage (cuiva) un refec = a mustra pe cineva cu asprime, a-l critica, a-i cere socoteal─â. ÔÇô Cf. refeca.
REFEC├ü, ref├ęc, vb. I. Tranz. 1. A coase un refec. 2. A deta╚Öa cu fer─âstr─âul marginile te╚Öite ale sc├óndurilor brute, pentru a ob╚Ťine sc├ónduri paralelipipedice. ÔÇô Cf. lat. refricare.
REF├ëC, refecuri, s. n. Cus─âtur─â cu ajutorul c─âreia se ├«mbin─â dou─â buc─â╚Ťi de p├«nz─â (prin ├«ndoirea ╚Öi prinderea marginii sub ├«ndoitur─â spre a nu se destr─âma); tiv. ÔŚŐ Expr. A lua (pe cineva sau ceva) la refec (sau, mai rar, a trage cuiva un refec) = a mustra (pe cineva) aspru, a-i cere socoteal─â (despre ceva), a-l lua din scurt, a-l critica aspru. Mai t├«rziu aude iar─â╚Öi De-un talent c-a r─âs─ârit... Furios se-nchide-n cas─â, ╚śi-i ia cartea la refec. VLAHU╚Ü─é, O. A. 179.
REFEC├ü, ref├ęc, vb. I. Tranz. 1. (Cu privire la o stof─â, o p├«nz─â etc.) A coase cu refec, a tivi. C─âma╚Öa de borangic sub╚Ťire ╚Öi refecat─â cu bibiluri. FILIMON, C. 151. 2. A deta╚Öa cu fer─âstr─âul marginile te╚Öite ale sc├«ndurilor brute pentru a ob╚Ťine sc├«nduri paralelipipedice.
ref├ęc s. n., pl. ref├ęcuri
refec├í (a ~) vb., ind. prez. 3 ref├ęc─â
ref├ęc s. n., pl. ref├ęcuri
refec├í vb., ind. prez. 1 sg. ref├ęc, 3 sg. ╚Öi pl. ref├ęc─â
REFÉC s. (reg.) refecătură. (~ la o haină.)
REFÉC s. v. tiv, tivitură.
REFECÁ vb. v. tivi.
refec├í (ref├ęc, ├ít), vb. ÔÇô A coase cu refec, a tivi. ÔÇô Mr. arufec(are). Origine necunoscut─â. Der. din sl. (Cihac, II, 311) este c├«t se poate de improbabil─â (Byhan 329). Din lat. refr─şc─üre (Pu╚Öcariu 1426; REW 7159) sau *or─şf─şc─üre < or─şf─şcium, cf. port. refegar (Candrea, GS, III, 426; Candrea; REW 7159N), sau din lat. *ref─şcc─üre ÔÇ×a ├«nt─âriÔÇŁ, cf. it. ficcare (Tiktin) nu s├«nt conving─âtoare. ÔÇô Der. refec, s. n. (cus─âtur─â de ├«mbinare, tiv; ceart─â, dojan─â); refec─âtur─â, s. f. (├«ns─âilare, tiv).
REF├ëC ~uri n. Cus─âtur─â prin care se ├«mbin─â dou─â buc─â╚Ťi de ╚Ťes─âtur─â, ├«ndoind marginile ca s─â nu se destrame. ÔŚŐ A lua pe cineva la ~ a certa r─âu pe cineva; a lua la trei parale. /cf. a refeca
A REFEC├ü ref├ęc tranz. (obiecte confec╚Ťionate din materiale textile) A ├«nzestra cu un refec; a tivi. /cf. lat. reficare
refec n. 1. cusătură pe marginea unei stofe: fără refec se destramă ștergarele; 2. fig. mustrare aspră: a lua pe cineva la refec. [Abstras din refecà].
refecà v. a coase un refec. [Vechiu-rom. răfrecà = lat. REFRICARE].
1) ref├ęc n., pl. ur─ş (d. refec 2). Sud. Tiv, margine de p├«nz─â refecat─â. Fig. A lua pe cineva la refec, a-l lua din scurt, a-l lua la tre─ş parale, a-l mustra.
2) ref├ęc, a ├í v. tr. (poate din ma─ş vech─şu r─âfrec, din *refrec. ÔÇô Se conj. ca frec). Sud. Dup─âcesc, ├«nduplec, ├«ndo─ş marginea p├«nze─ş, peli─ş, h├«rtii─ş ╚Ö. a.: (un Jidan) cu pleoapele refecate (ChN. I, 56), un negru cu buzele groase ╚Öi refecate (201), venea cu ochi─ş refeca╚Ť─ş de la c├«rc─şum─â.
refec s. v. TIV. TIVITUR─é.
REFEC s. (reg.) refec─âtur─â. (~ la o hain─â.)
refeca vb. v. TIVI.
a lua la rapanghel / la refec / la rost / la trei păzește expr. (pop.) a reproșa, a certa.

Refec dex online | sinonim

Refec definitie

Intrare: refec
refec substantiv neutru
Intrare: refeca (3 -ec─â)
refeca 3 -ec─â verb grupa I conjugarea I
Intrare: refeca (3 -eac─â)
refeca 3 -eac─â verb grupa I conjugarea I