Dicționare ale limbii române

9 definiții pentru redevență

REDEVÉNȚĂ, redevențe, s. f. Orice sumă ce trebuie plătită în bani sau în natură pentru folosirea sau dreptul de folosință a unor active corporale sau necorporale. – Din fr. redevance.
REDEVÉNȚĂ, redevențe, s. f. (Fin.) Datorie, obligație, rentă care se plătește periodic la date fixe și sub formă de cotă fixă. – Din fr. redevance.
REDEVÉNȚĂ, redevențe, s. f. (Fin.; în orînduirea capitalistă) Cotă din produsul unei exploatări care se plătește (în numerar sau în natură) la date fixe. Sînt sătul de opțiuni și puncte de redevență. C. PETRESCU, R. DR. 201.
redevénță s. f., g.-d. art. redevénței; pl. redevénțe
redevénță s. f., g.-d. art. redevénței; pl. redevénțe
REDEVÉNȚĂ s.f. (În economia capitalistă) Cotă, plătibilă la date fixe, care revine capitaliștilor, acționarilor, din produsul unei exploatări. [< fr. redevance].
REDEVÉNȚĂ s. f. datorie, obligație plătibilă periodic la date fixe și sub formă de cotă pentru dreptul de a folosi proprietatea altuia în scopuri productive. (< fr. redevance)
*redevénță f., pl. e (fr. redevance cu term. ență, fiind-că vine d. redevoir, a datora încă, ĭar acesta d. lat. debére, a datora, de unde s’a presupus o formă *redebentia). Barb. Sumă datorată care trebuĭe plătită la termine fixe. V. rentă.
REDEVÉNȚĂ (< fr.) s. f. (EC.) Orice sumă ce trebuie plătită în bani sau în natură pentru folosirea sau dreptul de folosință a unor active corporale sau necorporale. R. se plătește pentru folosirea sau dreptul de folosință a oricăreia din următoarele: dreptul de autor, orice brevet de invenție, marcă de comerț sau de fabrică, franciza, proiect, desen, plan, formulă secretă, procedeu de fabricație, software, know-how, numele sau imaginea oricărei persoane fizice, orice transmisiuni directe sau indirecte prin cablu, satelit, fibre optice, orice drept de a înregistra sau transmite spectacole, emisiuni, evenimente sportive, ca și orice echipament industria, comercial sau științific și mijloc de transport. R. se plătește prin cedarea dreptului de folosință, printr-un contract de concesiune, a bunurilor din proprietatea publică sau privată a statului, județului, orașului sau comunei, ca și a activităților și serviciilor publice de interes național sau local.

redevență definitie

redevență dex

Intrare: redevență
redevență substantiv feminin