Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

11 defini╚Ťii pentru rede╚Öteptat

REDE╚śTEPT├ü, rede╚Öt├ępt, vb. I. 1. Tranz. ╚Öi refl. A (se) de╚Ötepta, a (se) trezi din nou, a face s─â-╚Öi revin─â sau a-╚Öi reveni ├«n fire, a readuce sau a reveni la via╚Ť─â. ÔÖŽ Fig. A izbucni sau a face s─â izbucneasc─â din nou, a (se) st├órni din nou. 2. Tranz. A aminti, a evoca. ÔÇô Pref. re- + de╚Ötepta.
REDE╚śTEPT├ü, rede╚Öt├ępt, vb. I. 1. Tranz. ╚Öi refl. A (se) de╚Ötepta, a (se) trezi din nou, a face s─â-╚Öi revin─â sau a-╚Öi reveni ├«n fire, a readuce sau a reveni la via╚Ť─â. ÔÖŽ Fig. A izbucni sau a face s─â izbucneasc─â din nou, a (se) st├órni din nou. 2. Tranz. A aminti, a evoca. ÔÇô Re1- + de╚Ötepta.
REDE╚śTEPT├ü, rede╚Öt├ępt, vb. I. 1. Refl. A se de╚Ötepta, a se trezi din nou, a-╚Öi veni ├«n fire, a reveni la via╚Ť─â. M─â rede╚Ötept cur├«nd acela╚Öi ╚Öi-n mine nu se face calm. MACEDONSKI, O. I 98. ÔÖŽ A se st├«rni, a se reaprinde, a re├«ncepe, a izbucni din nou. Toat─â sc├«rba ╚Öi ura se rede╚Öteptaser─â mai crude. C. PETRESCU, ├Ä. II 227. 2. Tranz. A aduce aminte, a aminti, a evoca. Aducerile-aminte pe suflet cad ├«n picuri, Rede╚Ötept├«nd ├«n fa╚Ť─â-mi trecutele nimicuri. EMINESCU, O. I 107.
rede╚Ötept├í (a ~) vb., ind. prez. 3 rede╚Öte├ípt─â; conj. prez. 3 s─â rede╚Öt├ępte
rede╚Ötept├í vb., ind. prez. 1 sg. rede╚Öt├ępt, 3 sg. ╚Öi pl. rede╚Öte├ípt─â; conj. prez. 3 sg. ╚Öi pl. rede╚Öt├ępte
REDE╚śTEPT├ü vb. 1. v. evoca. 2. v. aminti.
REDE╚śTEPT├ü vb. I. 1. tr., refl. A (se) de╚Ötepta din nou, a readuce sau a-╚Öi reveni ├«n fire. ÔÖŽ (Fig.) A izbucni, a (se) trezi din nou. 2. tr. A aminti, a evoca. [P.i. rede╚Öt├ępt. / dup─â fr. r├ęveiller].
REDE╚śTEPT├ü vb. I. tr., refl. a (se) de╚Ötepta din nou, a readuce (├«n sim╚Ťiri), a-╚Öi reveni ├«n fire. ÔŚŐ (fig.) a (se) st├órni din nou, a reizbucni. II. tr. a reaminti, a evoca. (dup─â fr. r├ęveiller)
A REDE╚śTEPT├ü rede╚Öt├ępt tranz. 1) A de╚Ötepta din nou. * ~ ├«n memorie a readuce ├«n minte ├«nt├ómpl─âri din trecut; a aminti; a evoca. 2) A face s─â se rede╚Ötepte. /re- + a de╚Ötepta
A SE REDE╚śTEPT├ü m─â rede╚Öt├ępt intranz. A se de╚Ötepta din nou. /re- + a se de╚Ötepta
REDE╚śTEPTA vb. 1. a chema, a evoca, a reaminti, a rechema. (A ~ ceva ├«n memorie.) 2. a aminti, a evoca. (I-am ~ vremurile de atunci.)

Redeșteptat dex online | sinonim

Redeșteptat definitie

Intrare: redeșteptat
redeșteptat participiu
Intrare: redeștepta
redeștepta verb grupa I conjugarea I