Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

17 defini╚Ťii pentru rede╚Öteptare

REDE╚śTEPT├ü, rede╚Öt├ępt, vb. I. 1. Tranz. ╚Öi refl. A (se) de╚Ötepta, a (se) trezi din nou, a face s─â-╚Öi revin─â sau a-╚Öi reveni ├«n fire, a readuce sau a reveni la via╚Ť─â. ÔÖŽ Fig. A izbucni sau a face s─â izbucneasc─â din nou, a (se) st├órni din nou. 2. Tranz. A aminti, a evoca. ÔÇô Pref. re- + de╚Ötepta.
REDE╚śTEPT├üRE, rede╚Ötept─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a (se) rede╚Ötepta ╚Öi rezultatul ei. ÔÇô V. rede╚Ötepta.
REDE╚śTEPT├ü, rede╚Öt├ępt, vb. I. 1. Tranz. ╚Öi refl. A (se) de╚Ötepta, a (se) trezi din nou, a face s─â-╚Öi revin─â sau a-╚Öi reveni ├«n fire, a readuce sau a reveni la via╚Ť─â. ÔÖŽ Fig. A izbucni sau a face s─â izbucneasc─â din nou, a (se) st├órni din nou. 2. Tranz. A aminti, a evoca. ÔÇô Re1- + de╚Ötepta.
REDE╚śTEPT├üRE, rede╚Ötept─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a (se) rede╚Ötepta ╚Öi rezultatul ei. ÔÇô V. rede╚Ötepta.
REDE╚śTEPT├ü, rede╚Öt├ępt, vb. I. 1. Refl. A se de╚Ötepta, a se trezi din nou, a-╚Öi veni ├«n fire, a reveni la via╚Ť─â. M─â rede╚Ötept cur├«nd acela╚Öi ╚Öi-n mine nu se face calm. MACEDONSKI, O. I 98. ÔÖŽ A se st├«rni, a se reaprinde, a re├«ncepe, a izbucni din nou. Toat─â sc├«rba ╚Öi ura se rede╚Öteptaser─â mai crude. C. PETRESCU, ├Ä. II 227. 2. Tranz. A aduce aminte, a aminti, a evoca. Aducerile-aminte pe suflet cad ├«n picuri, Rede╚Ötept├«nd ├«n fa╚Ť─â-mi trecutele nimicuri. EMINESCU, O. I 107.
REDE╚śTEPT├üRE, rede╚Ötept─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a (se) rede╚Ötepta ╚Öi rezultatul ei; re├«nviere, trezire (din l├«ncezeal─â, din amor╚Ťeal─â). D├«ndu-╚Öi seama de rolul burgheziei muntene ╚Öi rede╚Öteptarea na╚Ťional─â... Odobescu are cuvinte de laud─â. IBR─éILEANU, SP. CR. 216. Rolla a avut o mare influen╚Ť─â asupra societ─â╚Ťii Ia╚Öului... d├«nd m├«na cu to╚Ťi tinerii din acea epoc─â pentru introducerea marelor reforme sociale ╚Öi, mai cu seam─â, pentru rede╚Öteptarea sim╚Ťului de demnitate personal─â. ALECSANDRI, S. 97.
rede╚Ötept├í (a ~) vb., ind. prez. 3 rede╚Öte├ípt─â; conj. prez. 3 s─â rede╚Öt├ępte
redeșteptáre s. f., g.-d. art. redeșteptắrii; pl. redeșteptắri
rede╚Ötept├í vb., ind. prez. 1 sg. rede╚Öt├ępt, 3 sg. ╚Öi pl. rede╚Öte├ípt─â; conj. prez. 3 sg. ╚Öi pl. rede╚Öt├ępte
redeșteptáre s. f. deșteptare
REDE╚śTEPT├ü vb. 1. v. evoca. 2. v. aminti.
REDE╚śTEPT├ü vb. I. 1. tr., refl. A (se) de╚Ötepta din nou, a readuce sau a-╚Öi reveni ├«n fire. ÔÖŽ (Fig.) A izbucni, a (se) trezi din nou. 2. tr. A aminti, a evoca. [P.i. rede╚Öt├ępt. / dup─â fr. r├ęveiller].
REDE╚śTEPT├üRE s.f. Ac╚Ťiunea de a rede╚Ötepta ╚Öi rezultatul ei; trezire din nou, re├«nviere. [< rede╚Ötepta].
REDE╚śTEPT├ü vb. I. tr., refl. a (se) de╚Ötepta din nou, a readuce (├«n sim╚Ťiri), a-╚Öi reveni ├«n fire. ÔŚŐ (fig.) a (se) st├órni din nou, a reizbucni. II. tr. a reaminti, a evoca. (dup─â fr. r├ęveiller)
A REDE╚śTEPT├ü rede╚Öt├ępt tranz. 1) A de╚Ötepta din nou. * ~ ├«n memorie a readuce ├«n minte ├«nt├ómpl─âri din trecut; a aminti; a evoca. 2) A face s─â se rede╚Ötepte. /re- + a de╚Ötepta
A SE REDE╚śTEPT├ü m─â rede╚Öt├ępt intranz. A se de╚Ötepta din nou. /re- + a se de╚Ötepta
REDE╚śTEPTA vb. 1. a chema, a evoca, a reaminti, a rechema. (A ~ ceva ├«n memorie.) 2. a aminti, a evoca. (I-am ~ vremurile de atunci.)

Redeșteptare dex online | sinonim

Redeșteptare definitie

Intrare: redeștepta
redeștepta verb grupa I conjugarea I
Intrare: redeșteptare
redeșteptare substantiv feminin