Dicționare ale limbii române

2 intrări

17 definiții pentru redactor

REDÁCTOR, -OÁRE, redactori, -oare, s. m. și f. 1. Persoană care lucrează în redacția unui ziar, a unei reviste etc. sau care redactează (2). 2. Persoană care scrie, care întocmește, care compune un articol, un act etc. – Din fr. rédacteur.
REDÁCTOR, -OÁRE, redactori, -oare, s. m. și f. 1. Persoană care lucrează în redacția unui ziar, a unei reviste etc. sau care redactează (2). 2. Persoană care scrie, care întocmește, care compune un articol, un act etc. – Din fr. rédacteur.
REDÁCTOR, -OÁRE, redactori, -oare, s. m. și f. Persoană care lucrează în mod permanent în redacția unui ziar, a unei reviste etc.; persoană care redactează un articol, un studiu, o lucrare. Ca niciodată odaia lui Roșu era plină de redactori și de gălăgie. REBREANU, R. II 24. E directorul și primul redactor al ziarului. VLAHUȚĂ, O. A. III 20. ◊ Redactor-șef (responsabil) = persoană din colectivul de redacție al unei reviste, al unui ziar etc. care are în mod oficial răspunderea celor publicate.
redactoáre (rar) s. f., g.-d. art. redactoárei; pl. redactoáre
redáctor s. m., pl. redáctori
redáctor-șéf s. m., pl. redáctori-șéfi
redáctor-șéf adjúnct s. m. + adj.
redactoáre s. f., g.-d. art. redactoárei; pl. redactoáre
redáctor s. m., pl. redáctori
redáctor-șef s. m., pl. redáctori-șefi
redáctor-șef adjúnct s. m. + adj.
REDÁCTOR, -OÁRE s.m. și f. Persoană care scrie, care compune (un act, un articol). ♦ Scriitor, publicist, specialist care redactează un ziar, o revistă etc. ♦ Redactor responsabil (sau -șef) = conducătorul, responsabilul unei redacții, care are răspunderea oficială a celor publicate. ♦ Cel care pregătește pentru publicare lucrarea unui autor. [< fr. rédacteur].
REDÁCTOR, -OÁRE s. m. f. 1. cel care scrie, întocmește (un act, un articol). ◊ scriitor, publicist care redactează o carte, un ziar etc. 2. cel care pregătește manuscrisele pentru a putea fi publicate. (< fr. rédacteur)
REDÁCTOR ~i m. Persoană specializată în lucrări de redactare. ◊ ~-șef conducător al unei publicații periodice sau al redacțiilor unei edituri, îngrijind lucrările care se tipăresc. /<fr. rédacteur, germ. Redaktor
redactor m. cel ce redijează un ziar.
*redactór m. (lat. redactor, fr. redacteur. V. actor). Cel ce are profesiunea de a redacta articule (politice, științifice, artistice ș. a.) la un ziar saŭ la o revistă. – Și redáctor (rus. redáktor). Fem. redactoare. V. reporter.
redáctor-feméie s. f. ◊ „Scrise numai de redactori-femei, cele două noi reviste vor da prioritate informației, comentariilor, anchetelor și interviurilor cu și despre femei.” Sc. 1 II 78 p. 6 (din redactor + femeie)

redactor definitie

redactor dex

Intrare: redactor
redactor admite vocativul substantiv masculin și feminin
Intrare: redactor-șef
redactor-șef admite vocativul substantiv masculin