Dicționare ale limbii române

12 definiții pentru recuperator

RECUPERATÓR, recuperatoare, s. n., s. m. 1. S. n. Parte dintr-un sistem tehnic care servește la recuperarea totală sau parțială a energiei răspândite într-o instalație, a resturilor sau a deșeurilor de materiale. 2. S. n. Preîncălzitor de aer pentru cuptoare industriale. 3. S. m. Persoană care recuperează. – Din fr. récupérateur.
RECUPERATÓR, recuperatoare, s. n. 1. Parte dintr-un sistem tehnic care servește la recuperarea totală sau parțială a energiei răspândite într-o instalație, a resturilor sau a deșeurilor de materiale. 2. Preîncălzitor de aer pentru cuptoare industriale. – Din fr. récupérateur.
RECUPERATÓR, recuperatoare, s. n. Sistem tehnic care servește la recuperarea totală sau parțială a energiei împrăștiate într-o instalație de producere sau de transformare a energiei, a resturilor sau a deșeurilor de materiale.
recuperatór1 (persoană) s. m., pl. recuperatóri
recuperatór2 (sistem tehnic) s. n., pl. recuperatoáre
recuperatór (ist.) s. m., pl. recuperatóri
recuperatór (tehn.) s. n., pl. recuperatoáre
RECUPERATÓR s.m. (La romani) Judecător angajat în probleme de despăgubire, de restituire etc. [< lat. recuperator].
RECUPERATÓR, -OÁRE adj. Care recuperează. // s.n. 1. Sistem tehnic cu care se recuperează deșeurile de materiale sau energia care se pierdea în mod obișnuit. 2. Preîncălzitor de aer pentru cuptoare industriale. [Cf. fr. récupérateur].
RECUPERATÓR1 s. m. (la romani) judecător angajat în probleme de despăgubire, de restituire etc. (< lat. recuperator)
RECUPERATÓR2, -OÁRE I. adj. care recuperează: recuperatoriu. II. s. n. 1. sistem tehnic cu care se recuperează deșeurile de materiale sau energia care se pierde în mod obișnuit. 2. subansamblu al unei guri de foc de artilerie care readuce părțile reculante în poziția inițială. 3. preîncălzitor de aer pentru cuptoare industriale. (< fr. récupérateur)
RECUPERATÓR ~oáre n. Aparat pentru recuperarea deșeurilor sau a energiei supuse pierderii. /<fr. récupérateur

recuperator definitie

recuperator dex

Intrare: recuperator (adj.)
recuperator adjectiv substantiv neutru
Intrare: recuperator (s.m.)
recuperator substantiv neutru substantiv masculin