Dicționare ale limbii române

2 intrări

24 definiții pentru reculegere

RECULÉGE, reculég, vb. III. Refl. A-și veni în fire, a-și recâștiga calmul, liniștea (după o spaimă, o emoție etc.); a se regăsi. ♦ A se concentra, a medita profund, a se adânci într-o meditație. – Pref. re- + culege (după fr. recueillir).
RECULÉGERE, reculegeri, s. f. Acțiunea de a se reculege și rezultatul ei. ◊ Moment (sau minut) de reculegere = moment în care se păstrează tăcere în semn de omagiu pentru o persoană care a murit. – V. reculege.
RECULÉGE, reculég, vb. III. Refl. A-și veni în fire, a-și recâștiga calmul; liniștea (după o spaimă, o emoție etc.); a se regăsi. ♦ A se concentra, a medita profund, a se adânci într-o meditație. – Re1- + culege (după fr. recueillir).
RECULÉGERE, reculegeri, s. f. Acțiunea de a se reculege și rezultatul ei. ◊ Moment (sau minut) de reculegere = moment în care se păstrează tăcere în semn de omagiu pentru o persoană care a murit. – V. reculege.
RECULÉGE, reculég, vb. III. Refl. A-și veni în fire, a-și recîștiga calmul, liniștea (după o spaimă, o emoție etc.); a se regăsi, a-și reveni. Reculegîndu-se din tulburarea ce-i încătușa pe toți... murmură cu un glas răgușit de spaimă. REBREANU, R. II 107. ♦ A se adînci într-o meditație.
RECULÉGERE, reculegeri, s. f. Acțiunea de a se reculege și rezultatul ei. Unde era odihna aceea în care să găsești reculegerea? C. PETRESCU, Î. II 109. Fața i se crispă într-o penibilă sforțare de reculegere. VLAHUȚĂ, O. A. III 193. ♦ Adîncire în gînduri, meditație. Contemplația artistică presupune reculegere și tăcere. RALEA, O. 81. Odăile parcă nu erau făcute pentru hodină și reculegere. ANGHEL, PR. 4. ◊ Moment sau minut de reculegere = moment în care se întrerupe orice activitate și se păstrează tăcere, în semn de omagiu pentru un dispărut.
!reculége (a se ~) vb. refl., ind. prez. 3 sg. se reculége, 1 pl. ne reculégem; part. reculés
reculégere s. f., g.-d. art. reculégerii; pl. reculégeri
reculége vb. culege
reculégere s. f. culegere
RECULÉGE vb. v. reveni.
RECULÉGERE s. v. revenire.
RECULÉGE vb. III. 1. tr. A culege din nou. 2. refl. A-și veni în fire, a-și recăpăta calmul, liniștea; a se regăsi. ♦ A medita profund, a se cufunda în meditație. [P.i. reculég. / < re- + culege, după fr. recueillir, cf. lat. recolligere].
RECULÉGERE s.f. Acțiunea de a (se) reculege și rezultatul ei. ♦ Moment de reculegere = moment de tăcere și de meditație în memoria unui dispărut. [< reculege].
RECULÉGE vb. 1. refl. a-și veni în fire, a-și recăpăta calmul, liniștea. 2. a medita profund, a se cufunda în meditație. (după fr. recueillier)
RECULÉGERE s. f. acțiunea de a (se) reculege. ♦ moment de ~ = moment de tăcere și de meditație în memoria unui dispărut. (< reculege)
reculége (reculég, reculés), vb. refl. – A medita, a se adînci în meditație. Fr. recueillir, adaptat la conjug. lui culege.
A SE RECULÉGE mă reculég intranz. 1) A-și veni în fire (după o emoție puternică); a-și recăpăta echilibrul sufletesc; a se regăsi. 2) A se adânci în meditație; a-și aduna gândurile; a medita profund. /re- + a culege
RECULÉGERE ~i f. v. A SE RECULEGE.Moment de ~ moment de tăcere în amintirea unei persoane decedate. /v. a se reculege
reculege v. a-și concentra atențiunea asupra unui obiect: a se reculege (= fr. recueillir).
reculegere f. încordarea minții la un singur lucru.
*reculég, -lés, a -lége (mă) v. refl. (re- și culeg, după fr. recucillir). Îmĭ adun forțele cugetăriĭ, îmĭ vin în fire după o nenorocire saŭ o emoțiune.
RECULEGE vb. a se dezmetici, a se regăsi, a-și reveni, a se trezi, (înv.) a se dezmeți, a se recuceri, a se remite, (fig. rar) a se dezbăta. (S-a ~ destul de repede și a acționat normal.)
RECULEGERE s. dezmeticire, regăsire, revenire, trezire. (~ cuiva din uluială.)

Reculegere dex online | sinonim

Reculegere definitie

Intrare: reculege
reculege verb grupa a III-a conjugarea a X-a
Intrare: reculegere
reculegere substantiv feminin