Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

13 defini╚Ťii pentru recrutat

RECRUT├ü, recrutez, vb. I. Tranz. 1. (Mil.) A lua ╚Öi a ├«nscrie ├«n eviden╚Ťa autorit─â╚Ťilor militare un t├ón─âr ├«n vederea ├«ncorpor─ârii. ÔÖŽ Intranz. A se prezenta pentru ├«ncorporare sau pentru ├«nregistrare ├«n eviden╚Ťa armatei. 2. Fig. A angaja, a primi pe cineva pe baza unei alegeri; a atrage, a c├ó╚Ötiga pe cineva pentru o anumit─â activitate. ÔÇô Din fr. recruter, germ. rekrutieren.
RECRUT├ü, recrutez, vb. I. Tranz. 1. (Mil.) A lua ╚Öi a ├«nscrie ├«n eviden╚Ťa autorit─â╚Ťilor militare un t├ón─âr, un contingent de tineri, care urmeaz─â s─â fie ├«ncorpora╚Ťi pentru ├«ndeplinirea serviciului militar. ÔÖŽ Intranz. A se prezenta pentru ├«ncorporare sau pentru ├«nregistrarea ├«n eviden╚Ťa armatei. 2. Fig. A angaja, a primi pe cineva pe baza unei alegeri; a atrage, a c├ó╚Ötiga pe cineva pentru o anumit─â activitate. ÔÇô Din fr. recruter, germ. rekrutieren.
RECRUT├ü, recrutez, vb. I. Tranz. 1. (Cu privire la un t├«n─âr, la un contingent etc.) A chema la verificare ├«n vederea ├«ncorpor─ârii ├«n armat─â; a selec╚Ťiona ╚Öi a ├«nregistra pentru serviciul militar. ÔÖŽ Intranz. A se prezenta pentru ├«nrolare sau pentru ├«nregistrare ├«n armat─â. 2. Fig. A angaja, a primi (pe cineva) pe baza unei selec╚Ťii; a c├«╚Ötiga, a lua (pe cineva) pentru o anumit─â activitate. A organizat... reprezenta╚Ťii de teatru, recrut├«nd dintre fetele ╚Öi fl─âc─âii mai de╚Ötep╚Ťi pe interpre╚Ťii operelor. REBREANU, I. 67. ├Än prim─âvar─â, Vaillant mai recrutase un elev. GHICA, S. A. 123. Rom├«nii s├«nt ├«n picioare ╚Öi la trebuin╚Ť─â vor putea cu ├«nlesnire a recruta oameni spre a intra ├«n ╚Ťar─â. B─éLCESCU, la GHICA, A. 245.
recrutá (a ~) (re-cru-) vb., ind. prez. 3 recruteáză
recrut├í vb. (sil. -cru-), ind. prez. 1 sg. recrut├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. recrute├íz─â
RECRUTÁ vb. 1. (MIL.) a încorpora, a înrola, (înv. și pop.) a scrie, (Transilv.) a cătăni, a conscrie, (prin nordul Transilv.) a șorozi, (înv., prin Transilv. și Bucov.) a asenta. (Au fost ~ la infanterie.) 2. v. racola.
RECRUTÁ vb. v. racola.
RECRUT├ü vb. I. tr. 1. A ├«nscrie tineri pentru stagiul militar; a angaja ├«n armat─â solda╚Ťi. ÔÖŽ intr. A se prezenta pentru ├«nscrierea ├«n eviden╚Ťa armatei. 2. (Fig.) A angaja, a atrage, a primi noi membri (├«ntr-o asocia╚Ťie etc.). [< fr. recruter].
RECRUT├ü vb. I. tr. 1. a ├«nscrie tineri pentru stagiul militar; a ├«nrola. 2. (fig.) a angaja, a atrage, a primi noi membri (├«ntr-o asocia╚Ťie etc.) II. intr. a se prezenta pentru ├«nscrierea ├«n eviden╚Ťa armatei. (< fr. recruter, germ. rekrutieren)
A RECRUT├ü ~├ęz tranz. 1) (tineri supu╚Öi serviciului militar) A lua ├«n armat─â. 2) fig. (persoane) A atrage ├«ntr-o anumit─â activitate prin selec╚Ťionare. /<fr. recruter, germ. rekrutieren
recrut├á v. 1. a face recru╚Ťi; 2. fig. a atrage ├«ntrÔÇÖo asocia╚Ťiune; 3. a primi recru╚Ťi: Academicianii se recruteaz─â printre scriitori.
*recrut├ęz v. tr. (fr. recruter, d. recrue, recrut; it. reclutare). Fac recru╚Ť─ş, ├«nrolez: a recruta solda╚Ť─ş, regimente, trupe. Fig. Atrag ├«ntrÔÇÖo societate or─ş partid: a recruta partizan─ş. V. refl. Din pescar─ş se recruteaz─â ce─ş ma─ş bun─ş marinar─ş.
RECRUTA vb. (MIL.) a încorpora, a înrola, (înv. și pop.) a scrie, (Transilv.) a cătăni, a conscrie, (prin nordul Transilv.) a șorozi, (înv., prin Transilv. și Bucov.) a asenta. (Au fost ~ la infanterie.)

Recrutat dex online | sinonim

Recrutat definitie

Intrare: recrutat
recrutat participiu
Intrare: recruta
recruta verb grupa I conjugarea a II-a
  • silabisire: -cru-