Dicționare ale limbii române

15 definiții pentru reconstrucție

RECONSTRÚCȚIE, reconstrucții, s. f. Faptul de a reconstrui; refacere, reclădire, reconstituire. ♦ (Lingv.) Refacere, cu ajutorul comparației dintre formele existente în limbile înrudite, a unor forme ale limbii de bază neatestate în texte; reconstituire (4). – Din fr. reconstruction.
RECONSTRÚCȚIE, reconstrucții, s. f. Faptul de a reconstrui; refacere, reclădire, reconstituire. ♦ (Lingv.) Refacere, cu ajutorul comparației dintre formele existente în limbile înrudite, a unor forme ale limbii de bază neatestate în texte; reconstituire (4). – Din fr. reconstruction.
RECONSTRÚCȚIE, reconstrucții, s. f. Faptul de a reconstrui; reconstruire, refacere, reclădire. De cîte ori trec pe aci – spune belgianul – găsesc aceeași veșnică mișcare de dărîmare și reconstrucție. BART, S. M. 43. ♦ (Lingv.) Stabilire a formei unui cuvînt neatestat dintr-o limbă care nu se mai vorbește sau dintr-o fază mai veche a limbii, pe baza legilor de corespondență fonetică; reconstruire. O reconstrucție trebuie să se bazeze pe comparație, deci în cazul limbii latine avem nevoie de concordanța mai multor limbi romanice. GRAUR, S. L. 166.
reconstrúcție (-ți-e) s. f., art. reconstrúcția (-ți-a), g.-d. art. reconstrúcției; pl. reconstrúcții, art. reconstrúcțiile (-ți-i-)
reconstrúcție s. f. construcție
RECONSTRÚCȚIE s. 1. reclădire, reconstruire, rezidire, (rar) reedificare. (~ din temelii a casei.) 2. (LINGV.) reconstituire, refacere, (rar) reconstruire. (~ unei forme lexicale primitive.) 3. v. refacere.
RECONSTRÚCȚIE s.f. Reconstruire, reclădire; refacere. ♦ (Lingv.) Reconstituire. [Gen. -iei, var. reconstrucțiune s.f. / cf. fr. reconstruction].
RECONSTRÚCȚIE s. f. reconstruire, reclădire, refacere; reconstituire (2). (< fr. reconstruction)
*reconstrucțiúne f. (re- și constr-). Acțiunea de a reconstrui. Zidire reconstruită. – Și -úcție și -uíre.
RECONSTRUCȚIE s. 1. reclădire, reconstruire, rezidire, (rar) reedificare. (~ din temelii a casei.) 2. (LINGV.) reconstituire, refacere, (rar) reconstruire. (~ unei forme lexicale primitive.) 3. refacere. (Anii ~.)
BANCA EUROPEANĂ PENTRU RECONSTRUCȚIE ȘI DEZVOLTARE (B.E.R.D.), instituție financiară interguvernamentală la care participă 39 de state, creată în 1991, la Londra, în scopul efectuării de operațiuni de credit pentru țările Europei Centrale și de Est. Este condusă de un consiliu al guvernatorilor, format din reprezentanții țărilor membre. Are un capital inițial de 10 miliarde ECU (12 miliarde dolari).
BANCA INTERNAȚIONALĂ PENTRU RECONSTRUCȚIE ȘI DEZVOLTARE / BANCA MONDIALĂ (B.I.R.D. / B.M.; în engl.: Internațional Bank for Reconstruction and Development / World Bank – I.B.R.D. / W.B.), agenție specializată guvernamentală (din 1947) în cadrul sistemului O.N.U., cu sediul la Washington (S.U.A.), creată la 27 dec. 1945 în urma Conferinței de la Bretton Woods din 22 iul. 1944 (își începe activitatea la 25 iun. 1946), în scopul acordării de împrumuturi din fonduri proprii sau recuperate de pe piața de capital, țărilor în curs de dezvoltare, pentru finanțarea unor proiect economice, precum și al asistenței tehnice necesare. Sprijină nevoile de dezvoltare umană și socială pe termen lung, asigură împrumuturi financiare directe, furnizând suport în perioadele de criză în general populației din zonele subdezvoltate, folosește pârghii financiare pentru a promova politici-cheie și reforme instituționale, sprijină capitalul privat creând un climat favorabil investițiilor, asigură suport financiar pentru bunurile de larg consum indispensabile supraviețuirii populației în țările sărace. Cuprinde un ansamblu de trei instituții bancare asociate: Corporația Financiară Internațională (C.F.I.; în engl.: Internațional Finance Corporation – I.F.C.), fondată în 1956, 175 membri, Asociația Internațională pentru Dezvoltare (A.I.D.; în engl.: International Development Association – I.D.A.), fondată în 1960, 162 membri, Agenția pentru Garantarea Investițiilor Multilaterale (A.G.I.M.; în engl.: Multilateral Investment Guarantee Agency – M.I.G.A.), fondată în 1988, 154 de membri, toate trei cu sediul la Washington. România este membru B.I.R.D. / B.M. din 9 dec. 1972.
BANCA INTERNAȚIONALĂ PENTRU RECONSTRUCȚIE ȘI DEZVOLTARE (B.I.R.D.; în engl. International Bank for Reconstruction and Development), instituție bancară internațională guvernamentală, cu sediul la Washington, creată în 1945 (își începe activitatea în 1946), în scopul acordării de împrumuturi pentru finanțarea unor proiecte economice, precum și al asistenței tehnice necesare. Instituție specializată a O.N.U. din 1947, B.I.R.D. are 150 membri (1990), printre care și România (din 1972).
RECONSTRÚCȚIE (< fr.) s. f. Faptul de a reconstrui; reconstituire, refacere. ♦ (LINGV.) Refacere, cu ajutorul comparației dintre formele existențe în limbile înrudite, a unor forme ale limbii de bază neatestate în texte; reconstituire. ◊ R. ecologică, realizarea unor habitate complexe, care să favorizeze o mare diversitate de biocenoze naturale, pe terenuri care au fost anterior puternic degradate sau care au fost implicate în activități economice la care s-a renunțat (ex. terenuri agricole abandonate, foste exploatări miniere la zi, terenuri pe care au dezafectate unele construcții). Are ca scop refacerea biodiversității și integrarea armonioasă a teritoriului respectiv în peisajul natural.
RECONSTRÚCȚIE s. f. (cf. fr. reconstruction): recompunere a formei aproximative a cuvintelor neatestate dintr-o limbă, pe baza legilor de corespondență fonetică. Astfel, prin r. s-a obținut forma latină neatestată plovia (lat. clasic pluvia), pe baza căreia se pot explica rom. ploaie și it. pioggia. Metoda r. a fost folosită pentru prima dată în determinarea trăsăturilor indo-europenei comune, limbă-bază, de către lingvistul german August Schleicher (1821-1868) care i-a stabilit și principiile fundamentate. Ea s-a dovedit a fi o metodă de lucru științifică și, în anumite împrejurări, indispensabilă, cu condiția ca să se întemeieze pe forme atestate în cel puțin două idiomuri înrudite genealogic, să întrebuințeze comparația.

reconstrucție definitie

reconstrucție dex

Intrare: reconstrucție
reconstrucție substantiv feminin