Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

15 defini╚Ťii pentru recidivare

RECIDIV├ü, recidivez, vb. I. Intranz. 1. (Jur.) A comite o infrac╚Ťiune dup─â ce mai fusese condamnat o dat─â, pentru s─âv├ór╚Öirea altei infrac╚Ťiuni. 2. (Med.; despre o boal─â) A se manifesta din nou dup─â o vindecare clinic─â; a reap─ârea, a reveni. ÔÇô Din fr. r├ęcidiver.
RECIDIV├üRE, recidiv─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a recidiva ╚Öi rezultatul ei. ÔÇô V. recidiva.
RECIDIV├üRE, recidiv─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a recidiva ╚Öi rezultatul ei. ÔÇô V. recidiva.
RECIDIV├ü, recidivez, vb. I. Intranz. 1. (Jur.; despre un fost delincvent) A comite un delict identic sau de aceea╚Öi natur─â cu cel pentru care a suferit o condamnare. 2. (Med.; despre o boal─â) A se manifesta din nou dup─â o vindecare aparent─â; a reap─ârea, a re├«ncepe, a reveni. Tumoarea a recidivat, invad├«nd... bra╚Ťul. PARHON, O. A. I 2. Se g─âsesc cazuri ├«n care o febr─â cu un tip oarecare ├«╚Öi schimb─â cu totul tipul c├«nd boala recidiveaz─â. BABE╚ś, O. A. I 344.
recidivá (a ~) vb., ind. prez. 3 recidiveáză
*recidiváre s. f., g.-d. art. recidivắrii; pl. recidivắri
recidiv├í vb., ind. prez. 1 sg. recidiv├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. recidive├íz─â
recidiváre s. f., g.-d. art. recidivării; pl. recidivări
RECIDIVÁ vb. (MED.) a se întoarce, a reapărea, a reveni, (reg.) a se înturna. (Boala i-a ~.)
RECIDIV├ü vb. I. intr. 1. (Despre un fost delincvent) A repeta acela╚Öi delict, aceea╚Öi crim─â. 2. (Despre o boal─â) A se manifesta din nou dup─â o aparent─â vindecare. [< fr. r├ęcidiver].
RECIDIV├üRE s.f. Ac╚Ťiunea de a recidiva ╚Öi rezultatul ei. [< recidiva].
RECIDIV├ü vb. intr. 1. (despre o boal─â) a se manifesta din nou dup─â vindecare; a reveni. 2. a s─âv├ór╚Öi o recidiv─â (2). (< fr. r├ęcidiver)
A RECIDIV├ü ~├ęz intranz. 1) jur. (despre persoane) A se afla ├«n stare de recidiv─â. 2) (despre o boal─â) A ap─ârea din nou dup─â un tratament. /<fr. r├ęcidiver
*recidiv├ęz v. intr. (mlat. recidivare, fr. r├ęcidiver). Cad ├«n recidiv─â: criminal sa┼ş bolnav care recidiveaz─â. Revin, reapar (vorbind de boale): frigurile recidiveaz─â.
RECIDIVA vb. a se întoarce, a reapărea, a reveni, (reg.) a se înturna. (Boala i-a ~.)

Recidivare dex online | sinonim

Recidivare definitie

Intrare: recidiva
recidiva verb grupa I conjugarea a II-a
Intrare: recidivare
recidivare substantiv feminin