Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

22 defini╚Ťii pentru recidiv─â

RECIDIV├ü, recidivez, vb. I. Intranz. 1. (Jur.) A comite o infrac╚Ťiune dup─â ce mai fusese condamnat o dat─â, pentru s─âv├ór╚Öirea altei infrac╚Ťiuni. 2. (Med.; despre o boal─â) A se manifesta din nou dup─â o vindecare clinic─â; a reap─ârea, a reveni. ÔÇô Din fr. r├ęcidiver.
RECID├ŹV─é, recidive, s. f. 1. S─âv├ór╚Öire de c─âtre o persoan─â, ├«n anumite condi╚Ťii, a unei noi infrac╚Ťiuni pentru care legea penal─â prevede pedepse privative de libertate. 2. (Med.) Reapari╚Ťie, revenire a unei boli dup─â ce aceasta s-a vindecat clinic; rec─âdere. ÔÇô Din fr. r├ęcidive.
RECID├ŹV─é, recidive, s. f. 1. S─âv├ór╚Öire de c─âtre aceea╚Öi persoan─â a unei noi infrac╚Ťiuni. 2. (Med.), Reapari╚Ťie, revenire a unei boli dup─â ce aceasta s-a vindecat clinic; rec─âdere. ÔÇô Din fr. r├ęcidive.
RECIDIV├ü, recidivez, vb. I. Intranz. 1. (Jur.; despre un fost delincvent) A comite un delict identic sau de aceea╚Öi natur─â cu cel pentru care a suferit o condamnare. 2. (Med.; despre o boal─â) A se manifesta din nou dup─â o vindecare aparent─â; a reap─ârea, a re├«ncepe, a reveni. Tumoarea a recidivat, invad├«nd... bra╚Ťul. PARHON, O. A. I 2. Se g─âsesc cazuri ├«n care o febr─â cu un tip oarecare ├«╚Öi schimb─â cu totul tipul c├«nd boala recidiveaz─â. BABE╚ś, O. A. I 344.
RECID├ŹV─é, recidive, s. f. 1. (Jur.) Repetare a unei infrac╚Ťiuni pentru care a suferit anterior o condamnare. Dup─â a treia ╚Öi a patra recidiv─â, onorabila dicasterie ├«i desp─âr╚Ťi. NEGRUZZI, S. I 79. ÔŚŐ Fig. ┬źN-o s─â mai iubesc┬╗, zisese Biata-mi inim─â naiv─â. Dar v─âz├«ndu-te pe tine, A c─âzut ├«n recidiv─â. TOP├ÄRCEANU, B. 56. 2. (Med.) Reapari╚Ťie, revenire a unei boli dup─â o vindecare aparent─â. Dup─â destul─â vreme de mizerie, a venit recidiva ╚Öi apoi, din fericire, moartea. CARAGIALE, N. S. 25.
recidivá (a ~) vb., ind. prez. 3 recidiveáză
recid├şv─â s. f., g.-d. art. recid├şvei; pl. recid├şve
recidiv├í vb., ind. prez. 1 sg. recidiv├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. recidive├íz─â
recid├şv─â s. f., g.-d. art. recid├şvei; pl. recid├şve
RECIDIVÁ vb. (MED.) a se întoarce, a reapărea, a reveni, (reg.) a se înturna. (Boala i-a ~.)
RECID├ŹV─é s. (MED.) (livr.) re╚Öut─â, (├«nv.) rec─âdere.
RECIDIV├ü vb. I. intr. 1. (Despre un fost delincvent) A repeta acela╚Öi delict, aceea╚Öi crim─â. 2. (Despre o boal─â) A se manifesta din nou dup─â o aparent─â vindecare. [< fr. r├ęcidiver].
RECID├ŹV─é s.f. 1. Repetare a aceluia╚Öi delict, a acelea╚Öi crime. 2. (Med.) Reapari╚Ťie, revenire a unei boli. [< fr. r├ęcidive, cf. lat. recidivus ÔÇô care cade ├«n aceea╚Öi gre╚Öeal─â].
RECIDIV├ü vb. intr. 1. (despre o boal─â) a se manifesta din nou dup─â vindecare; a reveni. 2. a s─âv├ór╚Öi o recidiv─â (2). (< fr. r├ęcidiver)
RECID├ŹV─é s. f. 1. reapari╚Ťie, revenire a unei boli dup─â vindecare; re├«mboln─âvire. 2. (jur.) repetare de c─âtre cineva a aceleia╚Öi gre╚Öeli, infrac╚Ťiuni. (< fr. r├ęcidive)
A RECIDIV├ü ~├ęz intranz. 1) jur. (despre persoane) A se afla ├«n stare de recidiv─â. 2) (despre o boal─â) A ap─ârea din nou dup─â un tratament. /<fr. r├ęcidiver
RECID├ŹV─é ~e f. 1) jur. Infrac╚Ťiune comis─â de o persoan─â condamnat─â anterior. 2) med. Reapari╚Ťie a unei boli dup─â vindecare. /<fr. r├ęcidive, germ. Rezidiv(e)
recidiv─â f. 1. rec─âdere ├«n acela╚Ö delict, ├«n aceea╚Ö crim─â: recidiva atrage o agrava╚Ťiune a pedepsei; 2. Med. revenirea unei boale.
*recid├şv─â f., pl. e (mlat. recidiva, fem. d. cl. recidivus, d. recidere, a rec─âdea, d. c├ídere, a c─âdea). Comiterea din no┼ş a alte─ş gre╚Öel─ş: recidiva atrage o pedeaps─â ma─ş grav─â, a c─âdea ├«n recidiv─â. Med. Revenirea une─ş boale: canceru are numeroase recidive.
*recidiv├ęz v. intr. (mlat. recidivare, fr. r├ęcidiver). Cad ├«n recidiv─â: criminal sa┼ş bolnav care recidiveaz─â. Revin, reapar (vorbind de boale): frigurile recidiveaz─â.
RECIDIVA vb. a se întoarce, a reapărea, a reveni, (reg.) a se înturna. (Boala i-a ~.)
RECIDIVĂ s. (MED.) (înv.) recădere.

Recidiv─â dex online | sinonim

Recidiv─â definitie

Intrare: recidiv─â
recidiv─â substantiv feminin
Intrare: recidiva
recidiva verb grupa I conjugarea a II-a