14 definiții pentru rechizitor
RECHIZITÓR s. n. v. rechizitoriu. RECHIZITÓRIU, rechizitorii,
s. n. 1. Cuvântare a procurorului în care acesta expune, în fața instanțelor de judecată, motivele pe care se sprijină acuzarea. ♦ Act prin care procurorul deschide acțiunea penală împotriva infractorului și dispune trimiterea lui în judecată.
2. Fig. Acuzare gravă și violentă. [
Var.:
rechizitór s. n.] – Din
fr. réquisitoire. RECHIZITÓR s. n. v. rechizitoriu. RECHIZITÓRIU, rechizitorii,
s. n. 1. Cuvântare a procurorului în care acesta expune, în fața instanțelor de judecată, punctele pe care se sprijină acuzarea. ♦ Act prin care procurorul deschide acțiunea penală împotriva infractorului și dispune trimiterea lui în judecată.
2. Fig. Acuzare gravă și violentă. [
Var.:
rechizitór s. n.] – Din
fr. réquisitoire. RECHIZITÓRIU, rechizitorii,
s. n. 1. Act elaborat de procuror prin care acesta cere judecarea (și pedepsirea) unui vinovat. ♦ Cuvîntare a procurorului, în care acesta expune, în fața instanței de judecată, punctele pe care se sprijină acuzarea.
2. Fig. Acuzare gravă și (uneori) violentă. Rechizitoriul violent al lui Nicolaie Bălcescu împotriva castei dominante și poziția sa intransigentă au făcut ca izgonirea lui din țară să fie prelungită. SADOVEANU, E. 52. Trece la un rechizitoriu al claselor conducătoare. C. PETRESCU, Î. II 86.
rechizitóriu [riu
pron. riu]
s. n.,
art. rechizitóriul;
pl. rechizitórii,
art. rechizitóriile (-ri-i-)
rechizitóriu s. n. [-riu pron. -riu], art. rechizitóriul; pl. rechizitórii, art. rechizitóriile (sil. -ri-i-) rechizitór (= rechizitoriu) s. n., pl. rechizitórii
RECHIZITÓR s.n. v.
rechizitoriu. RECHIZITÓRIU s.n.
1. Act prin care un procuror își sprijină acuzarea și cere condamnarea unui acuzat. ♦ Expunere a procurorului în care acesta arată punctele de acuzare.
2. (Fig.) Acuzare violentă, bazată pe o amplă documentare. [Pron. -riu, pl. -ii, var. rechizitor s.n. / cf. fr. réquisitoire].
RECHIZITÓRIU s. n. 1. expunere a procurorului într-o instanță în care se formulează punctele pe care se sprijină acuzarea. 2. (
fig.) acuzare gravă și violentă. (< fr. réquisitoire, lat. requisitorium)
RECHIZITÓRIU ~i n. 1) Cuvântare de acuzare a procurorului la un proces judiciar. 2) Act procesual prin care procurorul trimite în judecată un inculpat. 3) Acuzație gravă și violentă. /<fr. réquisitoire rechizitoriu n.
1. acuzare făcută de ministerul public într’un tribunal;
2. fig. imputări violente.
*rechizitóriŭ n. (d. lat. requisitum, supinu luĭ requirere, a întreba; fr. requisitoire. V.
rechizițiune). Acuzarea pronunțată de procuror la judecată. Fig. Acuzațiune violentă.
Rechizitor dex online | sinonim
Rechizitor definitie
Intrare: rechizitoriu
rechizitoriu substantiv neutru