Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

21 defini╚Ťii pentru reactiv

REACT├ŹV, -─é, reactivi, -e, adj., s. m. 1. Adj. Referitor la reactan╚Ť─â; (despre elemente de circuite) care realizeaz─â un transfer periodic de energie ├«n circuit, introduc├ónd un defazaj ├«ntre intensitatea curentului ╚Öi tensiunea electric─â. 2. S. m. Substan╚Ť─â chimic─â ce d─â o reac╚Ťie specific─â ├«n prezen╚Ťa unui anumit ion sau a unei grupe de ioni. [Pr.: re-ac-] ÔÇô Din fr. r├ęactif.
REACT├ŹV, -─é, reactivi, -e, adj., s. m. 1. Adj. Referitor la reactan╚Ť─â; (despre elemente de circuite) care realizeaz─â un transfer periodic de energie ├«n circuit, introduc├ónd un defazaj ├«ntre intensitatea curentului ╚Öi tensiunea electric─â. 2. S. m. Substan╚Ť─â chimic─â ce d─â o reac╚Ťie specific─â ├«n prezen╚Ťa unui anumit ion sau a unei grupe de ioni. [Pr.: re-ac-] ÔÇô Din fr. r├ęactif.
REACT├ŹV1, reactivi, s. m. Substan╚Ť─â chimic─â av├«nd proprietatea de a reac╚Ťiona specific ├«ntr-o reac╚Ťie chimic─â. ÔÇô Pronun╚Ťat: re-ac-.
REACT├ŹV2, -─é, reactivi, -e, adj. 1. (Chim.) Care serve╚Öte ca reactiv1. Substan╚Ť─â reactiv─â. 2. (Fiz.) Care posed─â induc╚Ťie proprie sau capacitate electric─â. Rezisten╚Ť─â reactiv─â.
react├şv1 (re-ac-) adj. m., pl. react├şvi; f. react├şv─â, pl. react├şve
react├şv2 (re-ac-) s. m., pl. react├şvi
react├şv adj. m., s. m. (sil. re-ac-), pl. react├şvi; f. sg. react├şv─â, pl. react├şve
REACT├ŹV s. (CHIM.) agent chimic, (├«nv.) reagent.
REACT├ŹV, -─é adj. 1. Care reac╚Ťioneaz─â, folosit ca reactiv. 2. (Fiz.) Care are induc╚Ťie proprie sau capacitate electric─â. // s.m. Substan╚Ť─â chimic─â av├ónd proprietatea de a reac╚Ťiona ├«n mod specific ├«ntr-o reac╚Ťie. [< fr. r├ęactif].
REACT├ŹV, -─é I. adj. 1. referitor la reactivitatea chimic─â; (despre substan╚Ťe, radicali etc.) care reac╚Ťioneaz─â u╚Öor ├«n reac╚Ťii. 2. (fiz.) referitor la reactan╚Ť─â; (despre bobine, condensatoare) care realizeaz─â un transfer periodic de energie ├«n circuit. II. s. m. (chim.) substan╚Ť─â av├ónd proprietatea de a reac╚Ťiona ├«n mod specific ├«ntr-o reac╚Ťie. (< fr. r├ęactif)
REACT├ŹV1 ~─â (~i, ~e) 1) Care ╚Ťine de reactan╚Ť─â; propriu reactan╚Ťei. 2) Care realizeaz─â o reac╚Ťie; ├«n stare s─â provoace o reac╚Ťie. For╚Ť─â ~─â. 3) Care apare sub ac╚Ťiunea for╚Ťei de reac╚Ťie; provocat de for╚Ťa de reac╚Ťie. 4) Care utilizeaz─â o asemenea for╚Ť─â. Avion ~. /<fr. r├ęactif
REACT├ŹV2 ~i m. Substan╚Ť─â care are proprietatea de a produce o reac╚Ťie chimic─â. /<fr. r├ęactif
reactiv a. care produce o reac╚Ťiune. ÔĽĹ n. substan╚Ť─â ce permite analizei chimice de a recunoa╚Öte natura unui corp.
*react├şv, -─â (ea 2 sil.) adj. (fr. r├ęactif). Care exercit─â o reac╚Ťiune. S. n., pl. e. Chim. Substan╚Ť─â care se ├«ntrebuin╚Ťeaz─â p. a recunoa╚Öte natura altor substan╚Ťe f─âc├«ndu-le s─â se descompun─â or─ş s─â se recompun─â.
REACTIV s. (CHIM.) (înv.) reagent.
AJUTAJ REACTIV tub cu sec╚Ťiune variabil─â, aflat la partea final─â a camerei de ardere al motorului de rachet─â, ├«n care energia cinetic─â este rezultatul c─âldurii fluidului de lucru puternic comprimat, accelerat continuu sub forma unui jet. Cel mai r─âsp├óndit ajutaj reactiv este tip Laval cu o por╚Ťiune divergent─â, ├«n care viteza jetului este supersonic─â. ├Äntre cele dou─â por╚Ťiuni exist─â o zon─â cu sec╚Ťiune minim─â, ├«n care viteza jetului este egal─â cu viteza local─â a sunetului ÔÇô ├«n condi╚Ťiile unui gaz perfect, f─âr─â pierderi de c─âldur─â ÔÇô numit─â colsonic sau sec╚Ťiune critic─â. Raportul dintre presiunea ├«n colul sonic ╚Öi presiunea medie ├«n sec╚Ťiunea final─â care define╚Öte expansiunea gazelor ├«n A.R., se nume╚Öte grad de destindere.
BLOC PENTRU PROIECTILE REACTIVE bloc format dintr-o carcas─â exterioar─â, profilat─â aerodinamic ├«n vederea unei rezisten╚Ťe c├ót mai mici ├«n timpul zborului, av├ónd un anumit num─âr de ╚Ťevi ├«n raport cu proiectilele reactive pe care le poart─â. B.P.P.R. sunt acro╚Öate sub planurile avioanelor de lupt─â ╚Öi pot fi largate, ├«n func╚Ťie de necesit─â╚Ťi, ├«mpreun─â cu proiectilul din interior.
EFUZOR REACTIV tub cu sec╚Ťiune cresc─âtoare, profilat longitudinal aflat ├«n partea din spate a motoarelor reactive utilizat pentru o ultim─â accelerare a masei de fluid ce p─âr─âse╚Öte motorul, ob╚Ťin├óndu-se o for╚Ť─â reactiv─â de propulsie. Viteza local─â a gazelor la trecerea prin efuzorul reactiv fac s─â distingem: efuzoare subsonice, cu ajutaj convergent ╚Öi efuzoare supersonice cu ajutaj convergent divergent (tip Laval).
FOR╚Ü─é REACTIV─é for╚Ť─â de recul datorat─â unui jet reactiv (v.) sau a altei substan╚Ťe evacuate din ajutajul unui motor cu reac╚Ťie, fiind echivalent─â cu suma for╚Ťelor de presiune ale gazelor pe suprafa╚Ťa interioar─â a camerei de ardere ╚Öi a ajutajului reactiv, valoarea sa fiind propor╚Ťional─â cu viteza jetului respectiv.
JET REACTIV jet de fluid care se scurge, de regul─â cu o vitez─â de propagare mai mare dec├ót a sunetului, din ajutajul reactiv al unui motor cu reac╚Ťie. De viteza ╚Öi temperatura jetului reactiv depinde m─ârimea for╚Ťei de reac╚Ťie (v.).
REACT├ŹV, -─é (< fr.) adj., s. m. 1. Adj. (FIZ.) Referitor la reactan╚Ť─â (ex. curentul r); (despre elemente de circuit, ca bobine, condensatoare etc.) care realizeaz─â un transfer periodic de energie ├«n circuit, introduc├ónd un defazaj ├«ntre intensitatea curentului ╚Öi tensiunea electric─â (v. putere r.). 2. S. m. (CHIM.) a) Substan╚Ťe chimice (s─âruri, acizi, baze, substan╚Ťe organice) care se folosesc ├«n analiza chimic─â sau la transformarea altor substan╚Ťe. Se utilizeaz─â fie ├«n stare solid─â, fie sub form─â de solu╚Ťie. b) Substan╚Ťe chimice care, ├«n anumite condi╚Ťii de (pH, temperatur─â etc.) dau reac╚Ťii specifice (de precipitare, de culoare etc.) cu un anumit ion. Se folosesc ├«n chimia analitic─â at├ót pentru identificarea, c├ót ╚Öi pentru dozarea ionilor. 3. (METAL.) Reactiv metalografic, solu╚Ťie alcoolic─â sau apoas─â, con╚Ťin├ónd substan╚Ťe cu ac╚Ťiune acid─â sau bazic─â, folosit─â ├«n metalografie pentru a pune ├«n eviden╚Ť─â structura metalelor ╚Öi a aliajelor. Pentru o╚Ťeluri ╚Öi fonte se folose╚Öte solu╚Ťie alcoolic─â cu 4% acid pieric sau 2% acid azotic; pentru cupru ╚Öi aliajele sale, solu╚Ťie apoas─â de clorur─â cupric─â amoniacal─â etc.

Reactiv dex online | sinonim

Reactiv definitie

Intrare: reactiv (adj.)
reactiv adjectiv
  • silabisire: re-ac-
Intrare: reactiv (s.m.)
reactiv substantiv masculin
  • silabisire: re-ac-