Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

22 defini╚Ťii pentru reac╚Ťionare

REAC╚ÜION├ü, reac╚Ťionez, vb. I. Intranz. A r─âspunde ├«ntr-un anumit fel la o excitare sau la o ac╚Ťiune din afar─â. ÔÖŽ A lua o atitudine fa╚Ť─â de o situa╚Ťie sau de o ├«mprejurare; a replica; a riposta. [Pr.: re-ac-╚Ťi-o-] ÔÇô Din fr. r├ęactionner.
REAC╚ÜION├üR, -─é, reac╚Ťionari, -e, adj. Care apar╚Ťine sau care este specific reac╚Ťiunii politice, care se refer─â la reac╚Ťiune; care este ostil fa╚Ť─â de progres; retrograd. ÔÖŽ (Substantivat) Adept al reac╚Ťiunii politice, persoan─â care are o atitudine ostil─â fa╚Ť─â de ceea ce este ├«naintat, progresist ╚Öi care lupt─â pentru men╚Ťinerea sau reinstaurarea r├ónduielilor vechi, perimate. [Pr.: re-ac-╚Ťi-o-] ÔÇô Din fr. r├ęactionnaire.
REAC╚ÜION├ü, reac╚Ťionez, vb. I. Intranz. A r─âspunde ├«ntr-un anumit fel la o excitare sau la o ac╚Ťiune din afar─â. ÔÖŽ A lua o atitudine fa╚Ť─â de o situa╚Ťie sau de o ├«mprejurare; a replica; a riposta. [Pr.: re-ac-╚Ťi-o-] ÔÇô Din fr. r├ęactionner.
REAC╚ÜION├üR, -─é, reac╚Ťionari, -e, adj. Care apar╚Ťine sau care este specific reac╚Ťiunii politice, care se refer─â la reac╚Ťiune; care este ostil fa╚Ť─â de progres; retrograd. ÔÖŽ (Substantivat) Adept al reac╚Ťiunii politice. [Pr.: re-ac-╚Ťi-o-] ÔÇô Din fr. r├ęactionnaire.
REAC╚ÜION├ü, reac╚Ťionez, vb. I. Intranz. A r─âspunde ├«ntr-un anumit fel la o excitare sau la o ac╚Ťiune din afar─â. Animalul trebuie s─â reac╚Ťioneze ├«n a╚Öa fel fa╚Ť─â de lumea exterioar─â, ├«nc├«t comportarea lui de r─âspuns s─â-i asigure existen╚Ťa. ÔÖŽ A lua atitudine fa╚Ť─â de o situa╚Ťie sau ├«mprejurare; a replica, a riposta. Sim╚Ťea cum i se ├«nfierb├«nt─â capul, f─âr─â s─â poat─â reac╚Ťiona. BART, E. 212.
REAC╚ÜION├üR, -─é, reac╚Ťionari, -e, adj. Care apar╚Ťine sau care este specific reac╚Ťiunii2; care se refer─â la reac╚Ťiune2; ostil fa╚Ť─â de ceea ce este nou, fa╚Ť─â de progres; retrograd. Legea electoral─â pe care o vre╚Ťi dumneavoastr─â este o lege reac╚Ťionar─â. CAMIL PETRESCU, O. II 635. Aici, ├«n momentul ─âsta, rom├«nii reac╚Ťionari ├«ncep a fi ├«n prea mare num─âr. GHICA, A. 339. ÔÖŽ (Substantivat) Partizan al reac╚Ťiunii politice; adept al politicii de p─âstrare a or├«nduirii vechi.
reac╚Ťion├í (a ~) (re-ac-╚Ťi-o-) vb., ind. prez. 3 reac╚Ťione├íz─â
reac╚Ťion├ír (referitor la reac╚Ťiune) (re-ac-╚Ťi-o-) adj. m., pl. reac╚Ťion├íri; f. reac╚Ťion├ír─â, pl. reac╚Ťion├íre
reac╚Ťion├í vb. (sil. re-ac-╚Ťi-o-), ind. prez. 1 sg. reac╚Ťion├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. reac╚Ťione├íz─â
reac╚Ťion├ír adj. m. (sil. re-ac-╚Ťi-o-), pl. reac╚Ťion├íri; f. sg. reac╚Ťion├ír─â, pl. reac╚Ťion├íre
REACȚIONÁR adj. v. retrograd.
Reac╚Ťionar Ôëá progresist
REAC╚ÜION├ü vb. I. intr. A r─âspunde la o ac╚Ťiune sau la o excitare exterioar─â ├«ntr-un anumit fel. ÔÖŽ A lua atitudine; a riposta. [Pron. re-ac-╚Ťi-o-. / < reac╚Ťie + -ona, dup─â fr. r├ęagir, it. reagire].
REAC╚ÜION├üR, -─é Care apar╚Ťine sau care este specific reac╚Ťiunii; retrograd. // s.m. ╚Öi f. Partizan al reac╚Ťiunii politice; contrarevolu╚Ťionar. [Pron. re-ac-╚Ťi-o-. / < fr. r├ęactionnaire].
REAC╚ÜION├ü vb. intr. a r─âspunde ├«ntr-un anumit fel la o excitare sau la o ac╚Ťiune din afar─â. ÔŚŐ a lua atitudine; a riposta. (< fr. r├ęactionner)
REAC╚ÜION├üR, -─é I. adj. care apar╚Ťine, care este specific reac╚Ťiunii; retrograd. II. s. m. f. adept al reac╚Ťiunii politice. (< fr. r├ęactionnaire)
A REAC╚ÜION├ü ~├ęz intranz. 1) A manifesta o schimbare (ca r─âspuns la o ac╚Ťiune sau la o excitare exterioar─â). 2) (despre persoane) A-╚Öi expune categoric punctul de vedere; a lua atitudine (fa╚Ť─â de o situa╚Ťie sau de o ├«mprejurare); a replica; a riposta. ~ violent. /Din reac╚Ťie
REAC╚ÜION├üR1 ~─â (~i, ~e) Care ╚Ťine de reac╚Ťiune; propriu reac╚Ťiunii. Politic─â ~─â. /<fr. r├ęactionnaire
REAC╚ÜION├üR2 ~─â (~i, ~e) m. ╚Öi f. Adept al reac╚Ťiunii. /<fr. r├ęactionnaire
reac╚Ťionar a. ╚Öi m. care tinde la o reac╚Ťiune politic─â.
*reac╚Ťion├ír, -─â (ea 2 sil.) adj. (fr. r├ęactionnaire). Care se opune ac╚Ťiuni─ş altu─şa, care tinde la reac╚Ťiune ├«n politic─â, care d─â concurs reac╚Ťiuni─ş ├«n politic─â: politic─â reac╚Ťionar─â, partid reac╚Ťionar. Subst. Un reac╚Ťionar.
REAC╚ÜIONAR adj. ├«napoiat, retrograd. (O concep╚Ťie ~.)

Reac╚Ťionare dex online | sinonim

Reac╚Ťionare definitie

Intrare: reac╚Ťiona
reac╚Ťiona verb grupa I conjugarea a II-a
  • silabisire: re-ac-╚Ťi-o-
Intrare: reac╚Ťionare
reac╚Ťionare infinitiv lung
Intrare: reac╚Ťionar
reac╚Ťionar adjectiv
  • silabisire: re-ac-╚Ťi-o-