Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

15 defini╚Ťii pentru re╚Ťea

RE╚ÜE├ü, re╚Ťele, s. f. 1. ├Ämpletitur─â de fire de a╚Ť─â, de sfoar─â, de s├órm─â etc., lucrat─â cu ochiuri mari; plas─â, fileu; p. ext. ╚Ťes─âtur─â rar─â imit├ónd acest fel de ├«mpletitur─â. ÔÖŽ (├Änv.) Dantel─â. 2. Obiect f─âcut din re╚Ťea (1). 3. ├Änt─âritur─â ├«n fa╚Ťa tran╚Öeelor sau ├«ngr─âditur─â la un teren f─âcut─â din s├órm─â ghimpat─â, ├«ntins─â ├«ntre st├ólpi sus╚Ťin─âtori. 4. Sistem de conducte, galerii, str─âzi, drumuri etc. cu multe ramifica╚Ťii ╚Öi ├«ntret─âieri. ÔŚŐ Re╚Ťea de distribu╚Ťie = ansamblu de ramifica╚Ťii prin care se distribuie consumatorilor dintr-un ora╚Ö apa, gazele, electricitatea. Re╚Ťea de telecomunica╚Ťii = ansamblul liniilor, sta╚Ťiilor de amplificare, centralelor etc. care realizeaz─â comunica╚Ťiile pe un anumit teritoriu. Re╚Ťea de radiodifuziune = ansamblu de instala╚Ťii destinat s─â asigure radiodifuzarea programelor de radio. 5. (Fiz.) Ansamblu format din mai multe sisteme de linii care se ├«ntretaie ├«ntre ele; ansamblu de obiecte aflate ├«n punctele de ├«ntret─âiere ale acestor linii. ÔŚŐ Re╚Ťea de difrac╚Ťie = plac─â transparent─â care are s─âpate pe suprafa╚Ťa ei linii foarte fine, la distan╚Ťe egale, folosit─â ├«n locul prismei pentru dispersarea luminii ╚Öi producerea unui spectru. 6. (├Än sintagma) Re╚Ťea hidrografic─â = totalitatea albiilor prin care se scurg apele de suprafa╚Ť─â. 7. Ansamblu de institu╚Ťii, de ╚Öcoli etc. r─âsp├óndite ├«ntr-o localitate, ├«ntr-o regiune etc. 8. (Zool.) Unul dintre cele patru compartimente ale stomacului rumeg─âtoarelor, asem─ân─âtor cu un fagure, cu rol de f─âr├ómi╚Ťare a furajelor; ciur. ÔÇô Lat. *retella.
RE╚ÜE├ü, re╚Ťele, s. f. 1. ├Ämpletitur─â de fire de a╚Ť─â, de sfoar─â, de s├órm─â etc., lucrat─â cu ochiuri mari; plas─â, fileu; p. ext. ╚Ťes─âtur─â rar─â imit├ónd acest fel de ├«mpletitur─â. ÔÖŽ (├Änv.) Dantel─â. 2. Obiect f─âcut din re╚Ťea (1). 3. ├Änt─âritur─â ├«n fa╚Ťa tran╚Öeelor sau ├«ngr─âditur─â la un teren f─âcut─â din s├órm─â ghimpat─â, ├«ntins─â ├«ntre st├ólpi sus╚Ťin─âtori. 4. Sistem de conducte, galerii, str─âzi, drumuri etc. cu multe ramifica╚Ťii ╚Öi ├«ntret─âieri. ÔŚŐ Re╚Ťea de distribu╚Ťie = ansamblu de ramifica╚Ťii prin care se distribuie consumatorilor dintr-un ora╚Ö apa, gazele, electricitatea. Re╚Ťea de telecomunica╚Ťii = ansamblul liniilor, sta╚Ťiilor de amplificare, centralelor etc. care realizeaz─â comunica╚Ťiile pe un anumit teritoriu. Re╚Ťea de radiodifuziune = ansamblu de instala╚Ťii destinat s─â asigure radiodifuzarea programelor de radio. 5. (Fiz.) Ansamblu format din mai multe sisteme de linii care se ├«ntretaie ├«ntre ele; obiect situat la ├«ntret─âierea acestor sisteme. ÔŚŐ Re╚Ťea de difrac╚Ťie = plac─â transparent─â care are s─âpate pe suprafa╚Ťa ei linii foarte fine, la distan╚Ťe egale, folosit─â ├«n locul prismei pentru dispersarea luminii ╚Öi producerea unui spectru. 6. (├Än sintagma) Re╚Ťea hidrografic─â = totalitatea apelor curg─âtoare de pe un anumit teritoriu. 7. Ansamblu de institu╚Ťii, de ╚Öcoli etc. r─âsp├óndite ├«ntr-o localitate, ├«ntr-o regiune etc. 8. (Zool.) Unul dintre cele patru compartimente ale stomacului rumeg─âtoarelor, asem─ân─âtor cu un fagure, cu rol de depozitare ╚Öi de f─âr├ómi╚Ťare a furajelor; ciur. ÔÇô Lat. *retella.
RE╚ÜE├ü, re╚Ťele, s. f. 1. ├Ämpletitur─â de fire (de a╚Ť─â, sfoar─â, s├«rm─â) lucrat─â ├«n ochiuri mari; plas─â, fileu; p. ext. ╚Ťes─âtur─â rar─â, imit├«nd acest fel de ├«mpletitur─â. Dou─â raze ale soarelui de mai... str─âb─âteau pe la marginea perdelei de re╚Ťea. ST─éNOIU, C. I. 73. ÔŚŐ Fig. Un p├«lc de copaci se ar─ât─â cu re╚Ťeaua uscat─â de ramuri tremur├«nd, ╚Öuier├«nd, f├«╚Ö├«ind ├«n n─âvala v├«ntului. SADOVEANU, O. III 334. Paianjenii dormeau ├«n re╚Ťelele ├«ntinse ├«ntre stra╚Öin─â ╚Öi trandafiri. GALACTION, O. I 42. O nesf├«r╚Öit─â ╚Öi sub╚Ťire re╚Ťea viorie de aburi auri╚Ťi se a╚Öternuse peste marea fr─âm├«ntat─â, parc─â de valuri, a br─âdetului. HOGA╚ś, M. N. 57. ÔÖŽ (├Änvechit) Dantel─â, horbot─â. (Cu pronun╚Ťare regional─â) 2 perne de tulpan cu flori de tiriplic, cu r─â╚Ťele de fir. ODOBESCU, S. I 422. Am primit de cur├«nd: m─ât─âs─ârii de Vene╚Ťia, tulpanuri, panglice, r─â╚Ťele ╚Öi horbote din Lipsca. FILIMON, C. 109. 2. Obstacol ├«n fa╚Ťa tran╚Öeelor sau ├«ngr─âditur─â la un teren, f─âcut─â din s├«rm─â ghimpat─â ├«ntins─â ├«n r├«nduri dese ├«ntre st├«lpii sus╚Ťin─âtori. Se v─âd ici-colo re╚Ťelele de s├«rm─â, creneluri de tran╚Öee. CAMIL PETRESCU, U. N. 300. Re╚Ťeaua de s├«rm─â ghimpat─â, ├«n lic─ârirea alb─â a c├«torva stele, p─ârea uneori o panglic─â de flori de ghea╚Ť─â. REBREANU, N. 56. 3. Obiect f─âcut din re╚Ťea (1): a) plas─â de v├«n─âtoare sau, mai ales, de pesc─ârie. V. mreaj─â. Ajunse cu luntrea la mal, o priponi, ie╚Öi ├«n drum cu re╚Ťeaua plin─â de pe╚Öte. SADOVEANU, O. II 57; b) poli╚Ť─â din ├«mpletitur─â de sfoar─â sau de s├«rm─â groas─â, pe care se a╚Öaz─â bagajele ├«n tren, autobus etc.; c) pung─â f─âcut─â din plas─â. ├Än re╚Ťeaua gentei pe care o purta la ╚Öold, observai cinci ori ╚Öase ra╚Ťe ├«mpu╚Öcate. SADOVEANU, O. VIII 206. 4. Fig. Sistem de conducte, galerii, str─âzi, drumuri etc. cu multe ramifica╚Ťii ╚Öi ├«ntret─âieri. O re╚Ťea de galerii, perfect orizontale, str─âbate toat─â mina. BOGZA, ╚Ü. 63. Soarele cobora spre asfin╚Ťit ╚Öi deodat─â re╚Ťele de ap─â, p├«n─â atunci nev─âzute, ├«ncepur─â s─â lic─âreasc─â. SADOVEANU, O. VIII 83. ÔŚŐ Re╚Ťea de distribu╚Ťie = ansamblu de conducte prin care se distribuie consumatorilor dintr-un ora╚Ö apa, gazele, electricitatea. Re╚Ťea de difrac╚Ťie = plac─â transparent─â care are s─âpate pe suprafa╚Ťa sa linii echidistan╚Ťate foarte fine, folosit─â ├«n locul prismei pentru dispersarea luminii ╚Öi producerea unui spectru. Re╚Ťea de drenaj v. drenaj. ÔÖŽ Ansamblu de institu╚Ťii, ╚Öcoli etc. r─âsp├«ndite ├«ntr-o localitate, regiune etc. Re╚Ťeaua brig─âzilor ie╚Öite ├«n campanie le ap─âru din nou ├«n fa╚Ť─â ╚Öi ├«n minte, ca un c├«mp de b─ât─âlie cu unit─â╚Ťile desf─â╚Öurate. MIHALE, O. 132. S-a creat... o mare re╚Ťea de institu╚Ťii pentru protec╚Ťia copilului. SAHIA, U.R.S.S. 108.
re╚Ťe├í s. f., art. re╚Ťe├íua, g.-d. art. re╚Ť├ęlei; pl. re╚Ť├ęle, art. re╚Ť├ęlele
re╚Ťe├í s. f., art. re╚Ťe├íua, g.-d. art. re╚Ť├ęlei; pl. re╚Ť├ęle
REȚEÁ s. 1. plasă. 2. (ANAT.) ciur. (~ la stomacul rumegătoarelor.)
RE╚ÜE├ü s. v. dantel─â, intrig─â, ma╚Öina╚Ťie, uneltire.
re╚Ťe├í (re╚Ť├ęle), s. f. ÔÇô Plas─â. ÔÇô Var. r─â╚Ťea. Lat. *r─Ľt─Ľlla, dim. de la r─Ľtis (Tiktin, ZRPh., XI, 57; Pu╚Öcariu 1456; REW 7255a), cf. it. rezza, abruz. ritedda, fr. r├ęseau. Contaminarea cu mag. r├ęce (Dr─âganu, Dacor., VII, 191-4) nu pare o ipotez─â necesar─â.
RE╚ÜE├ü ~├ęle f. 1) ├Ämpletitur─â de fire (a╚Ť─â, sfoar─â, s├órm─â etc.) lucrat─â ├«n ochiuri mari; plas─â; fileu. 2) Obiecte de forma unei astfel de ├«mpletituri. 3) ├Ämpletitur─â de elemente concrete (conducte, c─âi etc.) sau abstracte (linii ├«nchipuite), care se ├«ncruci╚Öeaz─â ├«ntr-un anumit plan sau spa╚Ťiu, f─âc├ónd leg─âtura ├«ntre diferite obiecte ╚Öi c─âp─ât├ónd o configura╚Ťie de plas─â. ~ de comunica╚Ťie. ~ electric─â. ~ comercial─â. ÔÖŽ ~ de telecomunica╚Ťii ansamblul liniilor de telecomunica╚Ťii (telegrafice ╚Öi telefonice) dintr-o regiune sau dintr-o ╚Ťar─â. ~ hidrografic─â totalitate a apelor curg─âtoare ╚Öi a bazinelor de ap─â aflate pe un anumit teritoriu. ~ de rela╚Ťii structur─â. [Art. re╚Ťeaua; G.-D. re╚Ťelei] /<lat. retella
re╚Ťe├á f. 1. ╚Ťes─âtur─â cu ochiuri din fire de m─âtase sau altele; 2. ├«mpletitur─â de vase sanguine, de nervi; 3. totalitate de c─âi ferate ce acop─âr o ╚Ťar─â. [Lat. *RETELLA (tras din RETE)].
*re╚Ťe├í f., pl. ele (lat. ret─Ľlla, dim. d. rete, n., sa┼ş d. retis, f., re╚Ťea; it. rete ╚Öi reticella; fr. rets ╚Öi r├ęseuil, r├ęseau, d. retiolum, dim. d. rete). Plas─â de prins pe╚Öt─ş or─ş p─âs─âr─ş or─ş de dus ceva (f├«n, legume). Lucru care seam─ân─â a re╚Ťea, ca p├«nza painjinulu─ş, nervi─ş, vinele ╚Öi arterele, drumurile ╚Ö. a.: re╚Ťea┼şa c─âilor ferate. ÔÇô ╚śi r─â╚Ťea.
REȚEA s. 1. fileu, plasă. (~ la un năvod.) 2. (ANAT.) ciur. (~ la stomacul rumegătoarelor.)
re╚Ťea s. v. DANTEL─é. INTRIG─é. MA╚śINA╚ÜIE. UNELTIRE.
RE╚ÜE├ü (lat. *retella) s. f. 1. ├Ämpletitur─â din fire de a╚Ť─â, de sfoar─â, de s├órm─â etc., lucrat─â cu ochiuri mari; plas─â, fileu; p. ext. ╚Ťes─âtur─â rar─â care imit─â acest fel de ├«mpletitur─â. 2. Obiect f─âcut din r. (1). ÔÖŽ Obstacol, ├«nt─âritur─â ├«n fa╚Ťa tran╚Öeelor sau gard f─âcut din s├órm─â ghimpat─â, ├«ntins─â (├«n r├ónduri dese) ├«ntre st├ólpi sus╚Ťin─âtori. 3. (MAT.) R. de drepte ├«n plan = sistem format din dou─â familii (fiecare depinz├ónd de un parametru) de drepte. R. de curbe pe o suprafa╚Ť─â = sistem format din dou─â familii (depinz├ónd fiecare de un parametru) de curbe, situate pe o suprafa╚Ť─â. R. de cercuri ├«n plan = familie de cercuri a c─âror ecua╚Ťie depinde liniar de trei parametri omogeni, 4. (EC.) R. tarifar─â = element component al sistemului de pl─â╚Ťi, prin care se stabile╚Öte categoria de ├«ncadrare a angaja╚Ťilor ├«n mod diferen╚Ťiat pe ramuri, ├«n func╚Ťie de complexitatea procesului tehnologic. 5. (FIZ.) Ansamblu plan sau spa╚Ťial format din dou─â sau mai multe sisteme de linii care se ├«ntretaie ├«ntre ele; ansamblu de obiecte aflate ├«n punctele de ├«ntret─âiere ale acestor linii. R. cristalin─â, r. de linii imaginare care leag─â punctele ce reprezint─â centrele particulelor constitutive ale unui cristal. ÔŚŐ R. de difrac╚Ťie v. difrac╚Ťie. 6. (TEHN.) Ansamblu de conducte (de ap─â, de canalizare etc.) sau de conductoare electrice legate la noduri ├«ntre ele. ÔŚŐ R. de telecomunica╚Ťii = ansamblul liniilor, sta╚Ťiilor de amplificare, centralelor etc. care realizeaz─â comunica╚Ťiile pe un anumit teritoriu. R. electric─â de energie = ansamblul instala╚Ťiilor pentru transmiterea energiei electrice de la centralele electrice p├ón─â la consumatori. 7. (TOPOGR.) R. geodezic─â = ansamblu de puncte geodezice marcate pe teren prin borne de beton a c─âror pozi╚Ťie ├«n cadrul planului de proiec╚Ťii este precis determinat─â ╚Öi care, unite ├«ntre ele, formeaz─â o r. de triunghiuri echilaterale. R. trigonometric─â = ansamblu de puncte dintr-o triangula╚Ťie. R. de nivelment = totalitatea punctelor de nivelment din ansamblul unui teritoriu. 8. (HIDROL.) R. hidrografic─â = totalitatea albiilor prin care se scurg apele de suprafa╚Ť─â dintr-un anumit teritoriu, care cuprinde: r. h. temporar─â (care nu func╚Ťioneaz─â dec├ót ├«n urma ploilor sau a topirii z─âpezii), r. h. semipermanent─â (lipsit─â de ap─â ├«n perioadele secetoase), r. h. permanent─â (care are ap─â tot timpul anului). 9. R. meteorologic─â = totalitatea sta╚Ťiilor meteorologice care efectueaz─â observa╚Ťii asupra elementelor meteorologice de pe un anumit teritoriu. Se deosebesc: r.m. de ordinul I (sau aerologice), care efectueaz─â observa╚Ťii din or─â ├«n or─â; r.m. de ordinul II (sau climatice), care efectueaz─â patru observa╚Ťii ├«n 24 de ore, ╚Öi p.m. de ordinul III (sau posturi pluviometrice) care ├«nregistreaz─â numai precipita╚Ťiile atmosferice c─âzute. 10. R. cartografic─â, reprezentare pe hart─â a meridianelor ╚Öi paralelelor geografice ├«ntr-o anumit─â proiec╚Ťie cartografic─â. Serve╚Öte la ├«ntocmirea h─âr╚Ťilor ╚Öi la determinarea coordonatelor punctelor. 11. Ansamblu de institu╚Ťii, de ╚Öcoli etc. r─âsp├óndite ├«ntr-o localitate, ├«ntr-o regiune etc. 12. Ansamblu de rela╚Ťii ╚Öi de membri ai unei organiza╚Ťii clandestine (ex. r. de spionaj). 13. (ZOOL.) Reticulum. 14. (ECOL.) R. trofic─â, sistem de lan╚Ťuri trofice interconectate prin care se realizeaz─â circuitul substan╚Ťei organice (prin intermediul organismelor vii) ├«n cadrul unei biocenoze. O serie de specii au o alimenta╚Ťie diversificat─â, particip├ónd la mai multe lan╚Ťuri trofice la diverse niveluri ale acestora (de ex. unele r─âpitoare de noapte, care se hr─ânesc cu roz─âtoare c├ót ╚Öi cu p─âs─âri insectivore ╚Öi granivore, vulpile, ╚Öacalii), ├«n timp ce alte specii servesc ca hran─â (ca ╚Öoarecii, iepurii etc.) mai multe tipuri de consumatori. ├Än acest fel se stabilesc leg─âturi complexe care ├«n general asigur─â stabilitatea sistemului.
RE╚ÜE├ü s. f. (cf. lat. *retella): totalitatea punctelor de anchet─â, a localit─â╚Ťilor ce urmeaz─â a fi anchetate lingvistic de c─âtre anchetator. Ea trebuie s─â fie suficient de deas─â pentru ca s─â poat─â surprinde tr─âs─âturile cele mai importante ale graiului cercetat.

Re╚Ťea dex online | sinonim

Re╚Ťea definitie

Intrare: re╚Ťea
re╚Ťea substantiv feminin