Dicționare ale limbii române

2 intrări

15 definiții pentru razachie

RAZACHÍE s. f. Varietate de viță-de-vie care dă struguri cu boabe mari, lunguiețe și foarte cărnoase. – Din tc. razakı, ngr. razakí.
RAZACHÍE s. f. Varietate de viță de vie care dă struguri cu boabe mari, lunguiețe și foarte cărnoase. – Din tc. razakı, ngr. razakí.
RAZACHÍE s. f. Varietate de viță de vie care dă struguri pentru masă, cu boabe mari, albe sau roșii, lunguiețe, foarte cărnoase.
razachíe s. f., art. razachía, g.-d. razachíi, art. razachíei
razachíe s. f., art. razachía, g.-d. art. razachíei; pl. razachíi
RAZACHÍE s. (BOT.) țâța-vacii. (~ este o specie de struguri.)
RĂZĂCHÍE s. v. coacăză.
razachíe (-íi), s. f. – Varietate de struguri de masă. Tc. (arab.) razaki (Șeineanu, II, 300; Lokotsch 1715), cf. ngr. ῥαζάϰι, alb. rezaki, sb. razaklija.
RAZACHÍE ~i f. Varietate de viță de vie având struguri cu boabe mari, cărnoase, de culoare albă sau roșie. /<turc. razaki, ngr. razaki
razachie f. varietate de struguri cu boabe mari ovale, albe sau roșii și cu coaja groasă. [Turc. RAZAKI].
razachíe f. (turc. razaki, d. ar. rezaki, care vine d. rez, butuc de viță; ngr. razaki, bg. sîrb. vazakija). Un fel de strugurĭ cu boabele maĭ lungĭ chear de cît la poama coarnă și numițĭ și țîța vaciĭ saŭ țîța capreĭ. Adj. Un strugure razachiŭ, – Și rez- (1792).
RAZACHIE s. (BOT.) țîța-vacii. (~ este o specie de struguri.)
răzăchie s. v. COACĂZĂ.
RAZACHÍE (< tc., ngr.) s. f. Soi românesc de viță de vie, cu ciorchini cilindro-conici, având boabele uniforme, albe (r. albă) sau roșii (r. roșie). Se cultivă pentru producerea strugurilor de masă, prezentând interes și pentru lucrările de selecție a viței de vie.
a lua (pe cineva) pe coarda razachie expr. a apela la sensibilitatea cuiva, a înduioșa (pe cineva).

Razachie dex online | sinonim

Razachie definitie

Intrare: razachie
razachie
Intrare: răzăchie
răzăchie