Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

16 defini╚Ťii pentru ramp─â

R├üMP─é, rampe, s. f. 1. Platform─â (la nivelul pardoselii unor vehicule) care ├«nlesne╚Öte ├«nc─ârcarea ╚Öi desc─ârcarea m─ârfurilor; loc ├«n─âl╚Ťat (l├óng─â linia ferat─â) destinat ├«nc─ârc─ârii ╚Öi desc─ârc─ârii m─ârfurilor. 2. Balustrad─â de lemn, de fier sau de piatr─â de-a lungul unei sc─âri sau, rar, unui pod. ÔÖŽ Barier─â. 3. Partea din fa╚Ť─â a unei scene de teatru unde sunt instalate luminile; rivalt─â; p. gener. scen─â. ÔŚŐ Expr. A chema la ramp─â = a cere, prin aplauze, ca arti╚Ötii s─â reapar─â pe scen─â. A vedea lumina rampei = (despre piese de teatru) a intra ├«n repertoriul unui teatru, a fi jucat ├«n fa╚Ťa publicului. 4. Por╚Ťiune ├«nclinat─â fa╚Ť─â de orizontal─â a unui drum sau a unei c─âi ferate, parcurs─â ├«n sensul urc─ârii. 5. Lucrare minier─â prin care se face leg─âtura ├«ntre galeria de transport a unui orizont ╚Öi un pu╚Ť de min─â sau un plan ├«nclinat. 6. (├Än sintagma) Ramp─â de lansare = platform─â prev─âzut─â cu dispozitive de orientare ╚Öi ghidare, folosite pentru lansarea avioanelor catapultate sau a rachetelor. ÔÇô Din fr. rampe, germ. Rampe.
R├üMP─é, rampe, s. f. 1. Platform─â (la nivelul pardoselii unor vehicule) care ├«nlesne╚Öte ├«nc─ârcarea ╚Öi desc─ârcarea m─ârfurilor; loc ├«n─âl╚Ťat (l├óng─â linia ferat─â) destinat ├«nc─ârc─ârii ╚Öi desc─ârc─ârii m─ârfurilor. 2. Balustrad─â de lemn, de fier sau de piatr─â de-a lungul unei sc─âri sau (rar) unui pod. ÔÖŽ Barier─â. 3. Partea din fa╚Ť─â a unei scene de teatru unde sunt instalate luminile; rivalt─â; p. gener. scen─â. ÔŚŐ Expr. A chema la ramp─â = a cere, prin aplauze, ca arti╚Ötii s─â reapar─â pe scen─â. A vedea lumina rampei = (despre piese de teatru) a intra ├«n repertoriul unui teatru, a fi jucat ├«n fa╚Ťa publicului. 4. Por╚Ťiune ├«nclinat─â fa╚Ť─â de orizontal─â a unui drum sau a unei c─âi ferate, parcurs─â ├«n sensul urc─ârii. 5. Lucrare minier─â prin care se face leg─âtura ├«ntre galeria de transport a unui orizont ╚Öi un pu╚Ť de min─â sau un plan ├«nclinat. 6. (├Än sintagma) Ramp─â de lansare = platform─â prev─âzut─â cu dispozitive de orientare ╚Öi ghidare, folosite pentru lansarea avioanelor catapultate sau a rachetelor. ÔÇô Din fr. rampe, germ. Rampe.
R├üMP─é, rampe, s. f. 1. Platform─â (├«n g─âri) la nivelul pardoselii vagoanelor, pentru a ├«nlesni ├«nc─ârcarea ╚Öi desc─ârcarea m─ârfurilor; loc l├«ng─â linia ferat─â destinat ├«nc─ârc─ârii ╚Öi desc─ârc─ârii m─ârfurilor. 2. Balustrad─â de lemn, de fier sau de piatr─â de-a lungul unei sc─âri sau (mai rar) al unui pod. ├Äncepi a vedea tot mai des n─âlucind pe la ferestre rampele podurilor ╚Öi... auzi v├«j├«ind pe sub vagon o ap─â repede ╚Öi puternic─â. VLAHU╚Ü─é, O. A. III 32. ÔÖŽ Bar─â de lemn care ├«nchide un drum sau o ╚Öosea la ├«ncruci╚Öarea cu o cale ferat─â; barier─â. 3. Partea din fa╚Ť─â a podelei unei scene de teatru, unde s├«nt instalate luminile. Dac─â cei ce viseaz─â la lumea ce se agit─â dup─â dunga str─âlucitoare a rampei ar fi ascultat acestea, desigur c─â s-ar fi ├«nduio╚Öat. ANGHEL, PR. 121. P─â╚Öe╚Öte spre ramp─â ╚Öi declam─â cu toat─â c─âldura. CARAGIALE, O. III 7. ÔŚŐ Expr. A chema la ramp─â = a cere prin aplauze ca arti╚Ötii s─â reapar─â pe scen─â. De trei ori actri╚Ťa fu chemat─â la ramp─â, iar a patra oar─â... ap─âru ├«mpreun─â cu autorul poeziei. C─éLINESCU, E. 140. C├«nt─âre╚Ťii s├«nt chema╚Ťi la ramp─â de dou─â, de trei, de patru ori. CARAGIALE, N. S. 91. (Despre piese de teatru) A vedea lumina rampei = a intra ├«n repertoriul unui teatru, a fi jucat ├«n fa╚Ťa publicului. 4. Teren ├«nclinat.
rámpă s. f., g.-d. art. rámpei; pl. rámpe
rámpă s. f., g.-d. art. rámpei; pl. rámpe
RÁMPĂ s. 1. platformă. (~ de lansare.) 2. balustradă, parapet, parmaclâc, pălimar, rezemătoare, mână curentă, (rar) reazem, (Transilv. și Munt.) plimbă, (Transilv.) strajă, (înv.) parmac. (~ la o scară.) 3. (TEATRU) rivaltă. (Actorii au ieșit la ~.)
RÁMPĂ s. v. barieră.
R├üMP─é s.f. 1. Teren ├«nclinat, privit ├«n sensul ├«n care urc─â. ÔÖŽ Por╚Ťiune din traseul unei ╚Öosele pe care vehiculele circul─â urc├ónd. 2. Platform─â amenajat─â ├«n sta╚Ťii pentru ├«nc─ârcarea ╚Öi desc─ârcarea vagoanelor de cale ferat─â. ÔŚŐ Ramp─â de lansare = suport orientabil echipat cu diferite dispozitive de ghidare, de pe care se lanseaz─â avioanele catapultate sau unele rachete de lupt─â. 3. Balustrad─â la o scar─â. ÔÖŽ Barier─â. 4. (Teatru) Partea din fa╚Ť─â a unei scene, unde sunt instalate luminile. ÔŚŐ A vedea lumina rampei = a intra ├«n repertoriul unui teatru, a fi jucat ├«n fa╚Ťa publicului; a chema la ramp─â = a cere prin aplauze revenirea arti╚Ötilor pe scen─â. 5. (Anat.) Compartiment din melcul urechii interne. [< fr. rampe].
R├üMP─é s. f. 1. teren ├«nclinat, privit ├«n sensul ├«n care urc─â. ÔŚŐ por╚Ťiune din traseul unei c─âi ferate sau a unui drum ├«n pant─â urc─âtoare. 2. platform─â amenajat─â ├«n sta╚Ťii pentru ├«nc─ârcarea ╚Öi desc─ârcarea vagoanelor de cale ferat─â. ÔÖŽ ~ de lansare = suport echipat cu diferite dispozitive de orientare ╚Öi ghidare de pe care se lanseaz─â avioanele catapultate sau rachetele. 3. balustrad─â la o scar─â sau la un pod. ÔŚŐ barier─â. 4. partea din fa╚Ť─â a unei scene de teatru, unde sunt instalate luminile. ÔÖŽ a vedea lumina ─Ľi = a intra ├«n repertoriul unui teatru, a fi jucat ├«n fa╚Ťa publicului; a chema la ~ = a cere prin aplauze revenirea arti╚Ötilor pe scen─â. 5. compartiment din melcul urechii interne; scal─â (2). (< fr. rampe, germ. Rampe)
R├üMP─é ~e f. 1) Platform─â situat─â la nivelul care ├«nlesne╚Öte opera╚Ťiile de ├«nc─ârcare ╚Öi de desc─ârcare a unui vehicul. 2) Balustrad─â a unei sc─âri sau a unui pod. 3) Partea din fa╚Ť─â a unei scene, unde sunt instalate aparatele de iluminare. ÔŚŐ A vedea lumina ~ei a fi jucat spectacolul ├«n fa╚Ťa publicului; a intra ├«n repertoriul unui teatru. A chema la ~ a cere, prin aplauze, ca arti╚Ötii s─â revin─â pe scen─â la sf├ór╚Öitul spectacolului. 4) Por╚Ťiune ├«nclinat─â a unui drum. 5) Excava╚Ťie minier─â de leg─âtur─â ├«ntre un pu╚Ť de extrac╚Ťie ╚Öi galeria de transport. /<fr. rampe, germ. Rampe
rampă f. 1. balustradă de-a lungul unei scări; 2. loc în pantă lângă un drum: rampă de vinuri la gară; 3. în teatru, rând de lumini la marginea scenei.
*r├ímp─â f., pl. e (fr. rampe). Balustrada de la marginea une─ş sc─âr─ş, rezem─âtoarea pe care po╚Ť─ş pune m├«na ca s─â te su─ş ma─ş u╚Öor pe scar─â. Parte ma─ş ├«n─âl╚Ťat─â a unu─ş drum ca s─â se poat─â ma─ş u╚Öor ├«nc─ârca or─ş desc─ârca marfa tr─âg├«nd c─âru╚Ťa drept la u╚Öa vagonulu─ş de cale ferat─â: rampa de vinur─ş. Marginea une─ş scene teatrale (unde e ╚Öiru de l─âmp─ş): publicu, pin aplauze, l-a chemat la ramp─â.
ramp─â s. v. BARIER─é.
RAMPĂ s. 1. platformă. (~ de lansare.) 2. balustradă, parapet, parmaclîc, pălimar, rezemătoare, mînă curentă, (rar) reazem, (Transilv. și Munt.) plimbă, (Transilv.) strajă, (înv.) parmac. (~ la o scară.) 3. (TEATRU) rivaltă. (Actorii au ieșit la ~.)
RAMP─é DE LANSARE platform─â sau suport prev─âzut cu dispozitive de ghidare ╚Öi mecanisme de orientare, utilizat pentru lansarea avioanelor catapultate (fiind fixe pe portavioane) sau a rachetelor (fiind mobile, instalate pe aeronave de lupt─â, permi╚Ť├ónd lansarea succesiv─â sau a mai multor o dat─â). Rampele de lansare pentru rachetele nedirijate sunt constituite din ╚Öine, tuburi sau carcase de ghidare.
RAMPA, cotidian cultural-artistic ap─ârut la Bucure╚Öti, cu intermiten╚Ťe (16 oct. 1911-31 dec. 1913, 1 ian. 1915-20 iul. 1938, 21 oct. 1946-18 iul. 1948). Director: N.D. Cocea. Colaboratori: L. Rebreanu, M. Sevastos, Ed. Claudella, Z. B├órsan, I.M. Sadoveanu, V. Eftimiu, V. Voiculescu, I. Massoff, Cezar Petrescu, C. Theodorescu, Gala Galaction, T. Arghezi ╚Ö.a.

Ramp─â dex online | sinonim

Ramp─â definitie

Intrare: ramp─â
ramp─â substantiv feminin