Dicționare ale limbii române

2 intrări

21 definiții pentru ramolire

RAMOLÍ, ramolesc, vb. IV. Refl. A-și pierde, în urma procesului de îmbătrânire, acuitatea, integritatea facultăților intelectuale și fizice. – Din fr. ramollir.
RAMOLÍRE s. f. Faptul de a se ramoli; ramoleală, ramolisment, ramoliție. – V. ramoli.
RAMOLÍ, ramolesc, vb. IV. Refl. A-și pierde (din cauza bătrâneții) acuitatea, integritatea facultăților intelectuale și fizice. – Din fr. ramollir.
RAMOLÍRE s. f. Faptul de a se ramoli; ramoleală, ramolisment, ramoliție. – V. ramoli.
RAMOLÍ, ramolesc, vb. IV. Refl. A-și pierde (din cauza bătrîneții) vioiciunea minții, facultățile intelectuale și fizice.
RAMOLÍRE, ramoliri, s. f. Faptul de a se ramoli; slăbire a minții și a puterilor fizice.
!ramolí (a se ~) vb. refl., ind. prez. 3 sg. se ramoléște, imperf. 3 sg. se ramoleá; conj. prez. 3 să se ramoleáscă
ramolíre s. f., g.-d. art. ramolírii
ramolí vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. ramolésc, imperf. 3 sg. ramoleá; conj. prez. 3 sg. și pl. ramoleáscă
ramolíre s. f., g.-d. art. ramolírii; pl. ramolíri
RAMOLÍ vb. (MED.) (livr.) a se seniliza, (înv.) a se matofi, (fam. fig.) a se hodorogi, a se rablagi, a se zaharisi, (impr.) a se scleroza.
RAMOLÍRE s. (MED.) 1. (livr.) senilizare, (fam. fig.) zaharisire, (impr.) sclerozare. (~ prematură a cuiva.) 2. v. senilitate.
A (se) ramoli ≠ a (se) fortifica
RAMOLÍ vb. IV. refl. A-și pierde vioiciunea, agerimea minții; a slăbi din punct de vedere fizic și intelectual (din cauza bătrâneții). [< fr. ramollir].
RAMOLÍRE s.f. Acțiunea de a se ramoli și rezultatul ei; ramolisment, ramoliție. [< ramoli].
RAMOLÍ vb. refl. a-și pierde (din cauza bătrâneții) vioiciunea mișcărilor, agerimea minții. (< fr. ramollir)
ramolí (ramolésc, ramolít), vb. refl. – A se rablagi. Fr. se ramollir. – der. ramoleală, s. f. (rablagire); ramolisment, s. n., din fr. ramollissement.
A SE RAMOLÍ mă ~ésc intranz. (despre persoane) A-și pierde vigoarea fizică și/sau intelectuală (în special din cauza vârstei înaintate); a se rablagi; a se hârbui; a se rebeji. /<fr. ramollir
*ramolésc v. tr. (fr. ramollir, d. mou, molle, moale). Slăbesc (moleșesc) inteligența: beția te ramolește. V. refl. Bețivu se ramolește curînd. V. zaharisesc.
RAMOLI vb. (MED.) (livr.) a se seniliza, (înv.) a se matofi, (fam. fig.) a se hodorogi, a se rablagi, a se zaharisi, (impr.) a se scleroza.
RAMOLIRE s. (MED.) 1. (livr.) senilizare, (fam. fig.) zaharisire, (impr.) sclerozare. (~ prematură a cuiva.) 2. ramoleală, ramolisment, senilitate, (livr.) decrepitudine, (rar) ramoliție, (impr.) sclerozare. (Starea de ~ a unui vîrstnic.)

ramolire definitie

ramolire dex

Intrare: ramoli
ramoli verb grupa a IV-a conjugarea a VI-a
Intrare: ramolire
ramolire substantiv feminin