Dicționare ale limbii române

12 definiții pentru ralia

RALIÁ, raliez, vb. I. Refl. A se aduna, a se strânge în jurul cuiva sau a ceva în vederea realizării unei acțiuni comune. ♦ A adera la o părere, la o propunere etc.; a se alătura unei persoane sau unei idei. [Pr.: -li-a] – Din fr. rallier.
RALIÁ, raliez, vb. I. Refl. A se aduna, a se strânge în jurul cuiva sau a ceva în vederea realizării unei acțiuni comune. ♦ A adera la o părere, la o propunere etc.; a se alătura unei persoane sau unei idei. [Pr.: -li-a] – Din fr. rallier.
RALIÁ, raliez, vb. I. Refl. 1. A se aduna, a se strînge (în jurul cuiva sau a ceva) în vederea unei acțiuni comune; (învechit) a se regrupa. Vedem pe ai noștri năvălind asupra turcilor, a fi reîmpinși, a se ralia și a năvăli de iznoavă. BĂLCESCU, O. I 29. 2. (Urmat de determinări la dativ sau introduse prin prep. «la») A adera la o părere, la o propunere, la o opinie etc.; a se alătura la ceva, a trece de partea cuiva. Atunci însă d-na Pintea dădu semnalul plecării, la care se raliă îndată și soția prefectului. REBREANU, R. I 225. Boierii lui Constantin Cantemir ce se aflau la Poartă se raliară la domnia nouă. IORGA, L. I 259. – Formă gramaticală: perf. s. pers. 3 raliă.
raliá (a ~) (-li-a) vb., ind. prez. 3 raliáză, 1 pl. raliém (-li-em); conj. prez. 3 să raliéze; ger. raliínd (-li-ind)
raliá vb. (sil. -li-a), ind. prez. 1 sg. raliéz, 3 sg. și pl. raliáză, 1 pl. raliém (sil. -li-em); conj. prez. 3 sg. și pl. raliéze; ger. raliínd (sil. -li-ind)
RALIÁ vb. v. adera.
RALIÁ vb. I. refl. A se aduna, a se strânge în jurul cuiva sau a ceva pentru a realiza o acțiune comună. ♦ A adera la o părere, la o propunere etc. [Pron. -li-a, p.i. 3,6 -iază, ger. -iind. / < fr. rallier].
RALIÁ vb. I. tr., refl. a (se) aduna, a (se) strânge în jurul cuiva sau a ceva pentru a realiza o acțiune comună. II. refl. a adera la o părere, la o propunere etc. (< fr. rallier)
A SE RALIÁ mă ~éz intranz. (despre persoane) 1) A se grupa în jurul cuiva sau a ceva pentru a acționa în comun. 2) A se alătura susținând aceleași idei. ~ la o părere. /<fr. rallier
ralià v. 1. a aduna iar la loc; 2. fig. a adera la un partid, la o părere (= fr. rallier).
*raliéz v. tr. (fr. rallier, din re- și allier, a alia). Barb. Unesc din noŭ, întrunesc, adun ĭar: a ralia trupele. V. refl. Mă alipesc, mă unesc în părere: a te ralia cu un partid.
RALIA vb. a adera. (A se ~ la o opinie.)

ralia definitie

ralia dex

Intrare: ralia
ralia verb grupa I conjugarea a II-a
  • silabisire: -li-a