Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

12 defini╚Ťii pentru ralia

RALI├ü, raliez, vb. I. Refl. A se aduna, a se str├ónge ├«n jurul cuiva sau a ceva ├«n vederea realiz─ârii unei ac╚Ťiuni comune. ÔÖŽ A adera la o p─ârere, la o propunere etc.; a se al─âtura unei persoane sau unei idei. [Pr.: -li-a] ÔÇô Din fr. rallier.
RALI├ü, raliez, vb. I. Refl. A se aduna, a se str├ónge ├«n jurul cuiva sau a ceva ├«n vederea realiz─ârii unei ac╚Ťiuni comune. ÔÖŽ A adera la o p─ârere, la o propunere etc.; a se al─âtura unei persoane sau unei idei. [Pr.: -li-a] ÔÇô Din fr. rallier.
RALI├ü, raliez, vb. I. Refl. 1. A se aduna, a se str├«nge (├«n jurul cuiva sau a ceva) ├«n vederea unei ac╚Ťiuni comune; (├«nvechit) a se regrupa. Vedem pe ai no╚Ötri n─âv─âlind asupra turcilor, a fi re├«mpin╚Öi, a se ralia ╚Öi a n─âv─âli de iznoav─â. B─éLCESCU, O. I 29. 2. (Urmat de determin─âri la dativ sau introduse prin prep. ┬źla┬╗) A adera la o p─ârere, la o propunere, la o opinie etc.; a se al─âtura la ceva, a trece de partea cuiva. Atunci ├«ns─â d-na Pintea d─âdu semnalul plec─ârii, la care se rali─â ├«ndat─â ╚Öi so╚Ťia prefectului. REBREANU, R. I 225. Boierii lui Constantin Cantemir ce se aflau la Poart─â se raliar─â la domnia nou─â. IORGA, L. I 259. ÔÇô Form─â gramatical─â: perf. s. pers. 3 rali─â.
rali├í (a ~) (-li-a) vb., ind. prez. 3 rali├íz─â, 1 pl. rali├ęm (-li-em); conj. prez. 3 s─â rali├ęze; ger. rali├şnd (-li-ind)
rali├í vb. (sil. -li-a), ind. prez. 1 sg. rali├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. rali├íz─â, 1 pl. rali├ęm (sil. -li-em); conj. prez. 3 sg. ╚Öi pl. rali├ęze; ger. rali├şnd (sil. -li-ind)
RALIÁ vb. v. adera.
RALI├ü vb. I. refl. A se aduna, a se str├ónge ├«n jurul cuiva sau a ceva pentru a realiza o ac╚Ťiune comun─â. ÔÖŽ A adera la o p─ârere, la o propunere etc. [Pron. -li-a, p.i. 3,6 -iaz─â, ger. -iind. / < fr. rallier].
RALI├ü vb. I. tr., refl. a (se) aduna, a (se) str├ónge ├«n jurul cuiva sau a ceva pentru a realiza o ac╚Ťiune comun─â. II. refl. a adera la o p─ârere, la o propunere etc. (< fr. rallier)
A SE RALI├ü m─â ~├ęz intranz. (despre persoane) 1) A se grupa ├«n jurul cuiva sau a ceva pentru a ac╚Ťiona ├«n comun. 2) A se al─âtura sus╚Ťin├ónd acelea╚Öi idei. ~ la o p─ârere. /<fr. rallier
ralià v. 1. a aduna iar la loc; 2. fig. a adera la un partid, la o părere (= fr. rallier).
*rali├ęz v. tr. (fr. rallier, din re- ╚Öi allier, a alia). Barb. Unesc din no┼ş, ├«ntrunesc, adun ─şar: a ralia trupele. V. refl. M─â alipesc, m─â unesc ├«n p─ârere: a te ralia cu un partid.
RALIA vb. a adera. (A se ~ la o opinie.)

Ralia dex online | sinonim

Ralia definitie

Intrare: ralia
ralia verb grupa I conjugarea a II-a
  • silabisire: -li-a