8 definiții pentru ralanti
RALANTÍ, ralantiuri,
s. n. Mers încetinit al motoarelor cu ardere internă. – Din
fr. ralenti. RALANTÍ, ralantiuri,
s. n. Mers încetinit al motoarelor cu ardere internă. – Din
fr. ralenti. ralantí s. n.,
art. ralantíul;
pl. ralantíuri
ralantí s. n., pl. ralantíuri RALANTÍ s.n.
1. Mers încetinit al unui motor cu ardere internă.
2. (Cinem.) Trucaj prin care, în timpul proiecției, mișcările se efectuează cu o viteză mai redusă decât cea normală. [Pl. -uri. / < fr. ralenti].
RALANTÍ s. n. 1. mers încetinit al unui motor cu ardere internă. 2. (cinem.) proiecție în care mișcările se efectuează cu o viteză mai redusă decât în realitate. (< fr. ralenti)
ralantí s. n. (cinem.) Proiecție în care mișcările apar mai lente decât în realitate ◊ „[...] vivacitatea filmărilor, ingeniozitatea unghiurilor de filmare, folosirea inspirată a stop-cadrului, a ralantiului, a filmărilor combinate, a combinării de culori cu exuberanțe psihedelice etc.” R.l. 20 V 77 p. 2 [scris și ralenti] (din fr. ralenti; DEX – alt sens, DN3) RALANTÍ [ralãtí] (cuv. fr.) s. n. 1. Regim de mers încet al motoarelor cu ardere internă. 2. (CINEMAT.) Procedeu cinematografic, care urmărește încetinirea mișcărilor pe ecran cu scop estetic sau științific, realizat prin filmarea cu o viteză superioară celei normale de 24 imagini/secundă. Ralanti dex online | sinonim
Ralanti definitie
Intrare: ralanti
ralanti substantiv neutru