Dicționare ale limbii române

2 intrări

13 definiții pentru raid

RAID, raiduri, s. n. 1. Incursiune rapidă de nave sau de avioane făcută (individual sau în grup) în spațiul unei țări străine, în scopuri militare. 2. Deplasare de avioane, de nave pe un itinerar prestabilit, în scopul unor recunoașteri, al unor cercetări științifice etc. 3. (În sintagma) Raid-anchetă = anchetă pe o anumită temă efectuată în diferite întreprinderi, localități etc. – Din fr. raid.
RÁID, raiduri, s. n. 1. Incursiune rapidă de nave sau de avioane făcută (individual sau în grup) în spațiul unei țări străine, în scopuri militare. 2. Deplasare de avioane, de nave sau (înv.) de trupe, în scopul unor recunoașteri, al unor cercetări științifice etc. 3. (În sintagma) Raid-anchetă = anchetă pe o anumită temă efectuată în diferite întreprinderi, localități etc. – Din fr. raid.
RAID, raiduri, s. n. Incursiune, făcută mai ales în spațiul aerian al altei țări, de avioane inamice; (învechit) incursiune făcută de cavalerie pe teritoriul inamic.
raid s. n., pl. ráiduri
raid-anchétă s. n., pl. ráiduri-anchétă
raid s. n., pl. ráiduri
ráid-anchétă s. n., pl. ráiduri-anchétă
RÁID s.n. 1. Incursiune rapidă executată de o unitate militară (în special de aviație) pe teritoriul unui stat inamic. 2. Drum aerian parcurs de un avion. [Pron. ráid. / < engl., fr. raid].
RAID s. n. 1. incursiune rapidă în teritoriul inamic, executată de o mică unitate militară, în scop de recunoaștere sau cercetare. 2. drum aerian parcurs de un avion. 3. ~ -anchetă = anchetă pe o anumită temă efectuată în diferite întreprinderi, localități etc. (< fr., engl. raid)
RAID ~uri n. 1) mil. Incursiune rapidă, întreprinsă de o unitate militară pe teritoriul ocupat de inamic. 2) Acțiune de control a activității unor întreprinderi sau a unor organe executive, efectuată de reprezentanții obstești. / <fr. raid
raid-anchétă s. n. Anchetă efectuată în diferite întreprinderi, localități etc. ◊ „Raid-anchetă prin cooperativele din regiunea Cluj.” Sc. 27 I 67 p. 3. ◊ „Raid-anchetă în câteva orașe.” Sc. 28 I 75 p. 2; v. și 29 I 67 p. 3 (din raid + anchetă; FC I 48, H. Mirska în SMFC I 172, L. Seche în SCL 2/76 p. 204; DEX)
RAID incursiune făcută de una sau mai multe aeronave în scopul precizării unui traseu optim de zbor sau al recunoașterii cu scopuri militare, al cercetării științifice sau sportiv. Raid de debarcare, incursiune pentru lansarea unui desant parașutat sau aeropurtat.
raid, raiduri s. n. (tox.) stare de extremă oboseală a unui toxicoman după consumul de heroină sau hașiș.

Raid dex online | sinonim

Raid definitie

Intrare: raid
raid substantiv neutru
Intrare: raid-anchetă
raid-anchetă substantiv neutru