rafinărie definitie

11 definiții pentru rafinărie

RAFINĂRÍE, rafinării, s. f. Instalație sau întreprindere în care se face rafinarea unor produse; spec. unitate industrială în care se prelucrează țițeiul. – Din fr. raffinerie, germ. Raffinerie.
RAFINĂRÍE, rafinării, s. f. Instalație sau întreprindere în care se face rafinarea unor produse; (p. spec.) unitate industrială în care se prelucrează țițeiul. – Din fr. raffinerie, germ. Raffinerie.
RAFINĂRÍE, rafinării, s. f. Instalație sau fabrică în care se face rafinarea unor produse. V. distilerie. Rafinărie de zahăr. ♦ (De obicei determinat prin «petrolieră» sau «de petrol») Unitate industrială în care se face prelucrarea țițeiului, pentru obținerea de produse petroliere. Țițeiul extras... e pompat peste dealuri, spre marile rafinării. BOGZA, A. Î. 30.
rafinăríe s. f., art. rafinăría, g.-d. art. rafinăríei; pl. rafinăríi, art. rafinăríile
rafinăríe s. f., art. rafinăría, g.-d. art. rafinăríei; pl. rafinăríi, art. rafinăríile
RAFINĂRIE s.f. Instalație, întreprindere pentru rafinarea anumitor produse (petrol, zahăr etc.). [Gen. -iei. / cf. fr. raffinerie].
RAFINĂRÍE s. f. instalație, fabrică pentru rafinarea anumitor produse. (< fr. raffinerie, germ. Raffinerie)
RAFINĂRÍE ~i f. 1) Întreprindere industrială sau secție într-o întreprindere în care se rafinează anumite produse. 2) Unitate industrială în care se prelucrează petrolul. [G.-D. rafinăriei] /<fr. raffinerie, germ. Raffinerie
rafinărie f. 1. loc de rafinat zahăr; 2. fig. rafinare: rafinăriile vieții.
*rafineríe și -ăríe f. (fr. raffinerie. Cp. cu loterie). Locu unde se rafinează zahăru, petrolu și alte mărfurĭ. Fig. Fineță, delicateță; rafinerie de gust, de lux. Rafinerie de cruzime, cruzime plină de răutate, cruzime scornitoare de chinurĭ.
RAFINĂRÍE (<) fr. Instalație sau fabrică în care se face rafinarea petrolului. ◊ R. de petrol = unitate industrială în care se prelucrează țițeiul. Denumire impropriei, deoarece procesul de rafinare reprezintă numai unul dintre procesele tehnologice efectuate într-o r. de p. Prima r. de p. din România a fost aceea a lui Theodor Mehedințeanu de la Râfov, lângă Ploiești, care a intrat în funcțiune în 1857.

rafinărie dex

Intrare: rafinărie
rafinărie substantiv feminin